Sari direct la conținut

Mai multe țări europene avertizează că Rusia își intensifică propaganda pro-rusă înainte de alegerile UE

HotNews.ro
Stephane Sejourne , Foto: Sarah Meyssonnier / AP / Profimedia
Stephane Sejourne , Foto: Sarah Meyssonnier / AP / Profimedia

​Franța, Polonia și Germania au acuzat luni Rusia că a creat o rețea complexă de site-uri pentru a răspândi propagandă pro-rusă pentru a submina guvernele lor, avertizând cu privire la o răspândire în masă a unui astfel de conținut înainte de alegerile UE din iunie, relatează Reuters.

Națiunile occidentale au acuzat în mod repetat agenții ruși că folosesc rețelele de socializare și internetul pentru a răspândi informații false sau înșelătoare pentru a le submina, a promova Rusia sau a încerca să influențeze opinia publică din țările lor împotriva sprijinirii Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei.

„Suntem într-o perioadă de vulnerabilitate cu alegerile europene și, în ceea ce privește Franța, Jocurile Olimpice”, a declarat ministrul francez de externe Stephane Sejourne într-o conferință de presă comună cu omologii săi polonezi și germani la un castel francez de lângă Paris.

Miniștrii au spus că au creat un mecanism comun pentru a detecta și a răspunde la potențialele atacuri rusești pe internet.

S-au întâlnit ca parte a eforturilor de revigorare a platformei de cooperare politică „Triunghiul Weimar” dintre Germania, Franța și Polonia, creată în 1991.

Într-un briefing de presă înainte de întâlnire, surse diplomatice franceze au declarat că VIGINUM, organul francez de supraveghere care monitorizează interferențele digitale străine, a identificat aproximativ 193 de site-uri web care urmăresc să răspândească pe scară largă informații din surse pro-ruse, precum și din instituțiile și instituțiile ruse de știri.

„Obiectivul pare să fie acoperirea conflictului ruso-ucrainean prin prezentarea pozitivă a „operațiunii militare speciale” și denigrarea Ucrainei și a liderilor săi”, a spus un diplomat francez, referindu-se la termenul Moscovei pentru invazie.

Kremlinul a negat în mod repetat acuzațiile de răspândire de informații false sau înșelătoare.

După ultimele alegeri pentru Parlamentul European din 2019, Consiliul de Securitate al Rusiei a calificat drept absurde acuzațiile potrivit cărora Moscova a propagat dezinformarea pentru a influența alegătorii.

Franța a semnalat în special activitățile rusești în Africa, spunând că actorii legați de Moscova au încercat să discrediteze Parisul în Africa de Vest, saturând mass-media obișnuită și rețelele sociale.

„Sunt atacuri la adresa democrației noastre”, a spus ministrul german de externe Annalena Baerbock, adăugând că Uniunea Europeană nu poate permite subminarea încrederii oamenilor.

Oficialii francezi au spus că până acum site-urile web în cauză au făcut puține incursiuni. Dar îngrijorarea lor este că, odată cu aniversarea a doi ani de la războiul din Ucraina, alegerile din Rusia, UE și Statele Unite și Jocurile Olimpice care au loc în acest an, site-urile web au fost create astfel încât, atunci când vine momentul, ar putea răspândi cantități mari de informații nocive.

„Ne așteptăm la o accelerare a diferitelor acțiuni rusești și chiar la o răspândire pe scară largă, așa că acesta este un motiv pentru a aduce acest lucru în atenție acum”, a spus un oficial al Armatei franceze.

Un exemplu de astfel de activitate citat luni de diplomați a fost un articol apărut pe unul dintre site-uri, intitulat „Ajunge!: Franța solicită măsuri radicale împotriva (președintelui ucrainean Volodimir) Zelenski”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro