Sari direct la conținut

Mai multi experti americani recomanda vanzarea la liber a testului pentru depistarea SIDA

HotNews.ro

Un comitet de experti independenti a recomandat marti Agentiei americane a medicamentelor (FDA) sa autorizeze pentru prima oara vanzarea libera a unui test de depistare a SIDA fara nicio supervizare medicala, transmite AFP.

Cei 17 experti au considerat in unanimitate ca „binefacerile acestui test – OraQuick In-Home HIV – depasesc riscul de a vedea aparand falsi seropozitivi sau falsi seronegativi”. Ei au apreciat si ca acest test este „sigur si eficient”.

Administratia pentru alimente si medicamente – Food and Drug Administration (FDA) nu este obligata sa urmeze recomandarile acestor experti, dar ea le da curs adesea.

Un studiu clinic efectuat de fabricant, laboratorul american OraSure Technologies, a aratat ca testul permite detectarea cu succes a unei contaminari cu virusul imunodeficientei umane (HIV) in 93% din cazuri, adica cu putin sub pragul de 95% recomandat de FDA. Potrivit expertilor FDA, acest test ar rata astfel circa 3.800 de cazuri de seropozitivi anual.

In schimb, testul ar indica cu exactitate in 99% din cazuri ca o persoana nu este contaminata.

Membrii comitetului sustin ca testul ar putea juca un rol important in incetinirea propagarii HIV.

Dar, potrivit documentelor publicate pe site-ul internet al FDA inainte de reuniunea comitetului, unii experti ai agentiei si-au exprimat rezerve fata de fiabilitatea testului (un tampon bucal care, in contact cu saliva, produce rezultate in 20 de minute).

Potrivit autoritatilor americane, 20% (adica 240.000) din circa 1,2 milion persoane care sunt contaminate cu HIV in SUA nu stiu ca sunt seropozitive. Un test regulat este mijlocul cel mai eficient pentru a reduce numarul noilor infectari care este aproximativ 50.000 anual de 20 de ani.

Saptamana trecuta, un alt comitet de experti independenti recomandase FDA lansarea pe piata a Truvada, primul tratament preventiv impotriva infectarii cu HIV a grupurilor de persoane seronegative cu risc ridicat de contaminare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro