Mai puțin de o lună până la începerea școlii: Elevii, indignați de declarațiile evazive ale autorităților
Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor se declară indignați de declarațiile „evazive și incerte” ale autorităților, cu mai puțin de o lună înainte de începerea noului an școlar. Ei cer guvernanţilor să ia o „decizie fermă”, bazată pe o „consultare reală” cu toţi actorii implicaţi şi „racordată la nevoile de bază ale elevilor – educaţia şi sănătatea”.
Potrivit reprezentanților Consiliului Național al Elevilor, cu doar câteva săptămâni înaintea începerii noului anului şcolar, elevii, profesorii şi părinţii se află într-o profundă stare de incertitudine – nimeni nu ştie în ce condiţii se vor redeschide şcolile, iar autorităţile locale şi unităţile de învăţâmânt nu ştiu ce dotări se impun, astfel încât sănătatea elevilor să nu fie periclitată.
Ei consideră „extrem de grav” că implementarea distanţării fizice între elevi la orele de curs – una dintre principalele măsuri de combatere a coronavirusului – va fi decisă de fiecare şcoală, „în defavoarea unor norme clare şi unitare luate la nivel central”.
„În cursul zilei de astăzi, ministrul Sănătăţii a afirmat faptul că decizia de a păstra distanţarea fizică între elevi la orele de curs va rămâne la latitudinea fiecărei unităţi de învăţâmânt, contrar recomandărilor emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Considerăm extrem de grav faptul că implementarea uneia dintre principalele măsuri de combatere a coronavirusului va fi decisă de fiecare şcoală în parte, în defavoarea unor norme clare şi unitare luate la nivel central”, afirmă reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, într-un comunicat de presă transmis marți.
Ei cer guvernanţilor să ia o „decizie fermă” privind debutul anului şcolar, bazată pe o consultare reală cu toţi actorii implicaţi şi racordată la nevoile de bază ale elevilor – educaţia şi sănătatea.
„Mai avem 27 de zile până la data începerii cursurilor. Cu fiecare zi care trece fără un set clar de măsuri pentru autorităţile locale şi unităţile de învăţâmânt ne apropiem din ce în ce mai tare de un început de an şcolar care va pune în pericol sănătatea elevilor. Dacă Guvernul României nu va emite urgent normele privind începerea anului şcolar, iar şcolile nu vor fi pregătite pentru a primi elevii în deplină siguranţă, ne vom revizui poziţia privind începerea anului şcolar la data de 14 septembrie”, a declarat preşedintele CNE, Rareş Voicu, citat în comunicatul de presă.
Noul an școlar preuniversitar va începe pe 14 septembrie, când majoritatea elevilor vor merge la școală, anunța președintele Klaus Iohannis, care preciza că au fost stabilite trei scenarii în funcție de care școlile ar putea fi închise total sau parțial, pe baza numărului de noi infecții cu Covid-19 la mia de locuitori din fiecare localitate.
Care sunt cele trei scenarii:
- Scenariul verde, când într-o localitate se înregistrează mai puțin de o persoană infectată cu noul coronavirus la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile
- Scenariul galben – între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică
- Scenariul roșu – peste 3 bolnavi noi în medie în localitatea respectivă
Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – toți elevii merg la școală – sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activități se țin în școală, o parte în online, explica șeful statului.
CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătăţii: Elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca la școală în mod obligatoriu