Sari direct la conținut

Managerul Muzeului National de Istorie acuza tentativa de fraudare a concursului de manager si cere suspendarea acestuia

HotNews.ro
Corina Suteu si Ernest Oberlander Tarnoveanu, Foto: Facebook/ MNIR
Corina Suteu si Ernest Oberlander Tarnoveanu, Foto: Facebook/ MNIR

Ernest Oberlander-Tarnoveanu, managerul Muzeului National de Istorie, a transmis o scrisoare deschisa prin care cere suspendarea concursului de proiecte de management pe motiv ca se incearca fraudarea acestuia si impunerea unui om al grupului Alexandrescu-Suteu, scrie Mediafax.

„Doresc sa va semnalez un nou aspect, care este de natura sa aduca lumina asupra modului in care a fost premeditata preluarea conducerii MNIR de catre un membru al grupului Alexandrescu-Suteu si se va frauda concursul de proiecte de management. Ministerul Culturii a lansat un concurs pentru ocuparea postului de manager al MNIR, in conditiile in care subsemnatul era intr-un proces cu ministerul pentru fraudarea de catre acesta a evaluarii mele manageriale pe anii 2011-2016 si justitia nu s-a pronuntat inca”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Acesta atrage atentia ca organizarea concursului se va face pe baza unui caiet de obiective ale carui prevederi nu au nimic in comun cu necesitatile reale ale institutiei, existand riscul de reducere a competentei profesionale pentru cei care ajung in functie.

„Fara indoiala si preluarea Muzeului National a facut parte dintr-un plan al lui Alexandrescu si a actualului ministru pe care au incercat sa il puna in aplicare pentru ca a fost vorba despre un atac in ceea ce priveste institutiile ce au relevanta ca identitate nationala, cum sunt Opera, Muzeul national, Muzeul de Istorie, Biblioteca Nationala”, a declarat Ernest Oberlander-Tarnoveanu pentru agentia Mediafax.

In scrisoare se arata ca: „Incheierea la data de 23.11.2016 a perioadei de depunere a dosarelor pentru concursul de management la MNIR vine sa aduca lumina asupra intentiilor reale ale organizatorilor acestui concurs, recte ale doamnei ministru Corina Suteu, in persoana, ca si a fostului ministru Vlad Alexandrescu, implicarea lor in tot procesul de fraudare a evaluarii mandatului meu managerial la MNIR in perioada 2011-2016, precum si de fraudare a noului concurs, al carui final va fi impunerea la conducerea institutiei a unei persoane din grupul lor, fara nici o experienta in conducerea unui muzeu, fie el cat de mic”.

Managerul Muzeului National de Istorie vorbeste si despre al doilea candidat la postul de manager care este Florian Matei Popescu, fost consilier al ministrului Alexandrescu si fost consilier al ministrului Suteu.

„Florian Matei Popescu, impreuna cu fostul consilier Dragos Neamu sunt autorii (faptuitorii, pentru ca instigatorii au fost ministri Alexandrescu si Suteu) evaluarii frauduloase a mandatului meu managerial pe anii 2011-2016. Florian Matei Popescu a fost personal implicat in selectarea membrilor juriului (desi in calitatea de consilier al ministrului nu avea competente in sfera deciziilor cu caracter administrativ), propunand persoane care, prin apartenenta la grupul lor, erau dispuse sa incalce obligatiile de obiectivitate si neutralitate prevazute de OUG nr. 189 pentru componentii comisiilor de acest gen. (…)Rezultatul acestei evaluari falsificate a fost acela ca am fost notat cu 6,80, pentru o activitate pe care in anii anteriori, comisii diferite, instituite prin OMC emise de ministri apartinand unor partide diferite, au evaluat-o la 9,19, 9,21 si 9,61 (2011-2014). Si tin sa va asigur, ca in realitate, nici in 2015-2016 (ianuarie-iunie) activitatea MNIR nu a fost mai putin ampla si dinamica decat in anii precedenti”.

Urmare a neregulilor constatate, Tarnoveanu s-a adresat instantei pentru clarificarea situatiei si cere suspendarea organizarii concursului.

„Inscrierea la concurs pentru postul de manager al MNIR a fostului consilier Florian Matei Popescu scoate la iveala adevaratul scop al fraudarii evaluarii mele – acela de a crea conditiile ca acesta sa acceada, in ciuda incompetentei sale vadite, la un post de maxima importanta, care sa asigure controlul de catre gruparea Alexandrescu-Suteu a acestei institutii care, asa, cum am aratat mai sus, va intra intr-un vast proces de refacere de mare amploare. (…)Tinand seama de aceste aspecte, va rog sa analizati posibilitatea suspendarii organizarii concursului, pana la inlaturarea situatiei de incompatibilitate a unuia dintre candidati si de refacerea a documentatiei pe baza caruia va fi organizat”, mai scrie Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Tarnoveanu a recunoscut ca a adus personal la cunostinta ministrului Suteu toate problemele si i-a cerut suspendarea concursului, insa pana acum nu a primit niciun raspuns.

„Este o practica in ultima perioada aceasta lipsa de comunicare.Un exemplu, am semnalat fostului ministru si secretarilor de stat, apoi doamnei Suteu, situatia relocarii patrimoiului muzeului. Vorbim despre 750.000 de piese, care trebuie sa fie duse in alta parte pentru ca este vorba despre realizarea unei lucrari de refacere si nu se poate cu patrimoniul in cladire. O alta situatie, realizarea unor expozitii care ar trebui facute in 2018, in strainatate, dar nu am primit niciun raspuns de la minister. Cine crede ca se poate organiza in cateva saptamani o expozitie, ori e naiv, ori are o agenda si nu vrea sa recunoasca”, a spus Ernest Oberlander-Tarnoveanu pentru Mediafax.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro