Manolescu il acuza pe Goma de antisemitism
Conducerea Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) critica revista „Viata romaneasca” pentru faptul ca, in urma cu o luna, a publicat un articol considerat „antisemit”, preluat din „Jurnalul 2005” al lui Paul Goma. Scandalul ar putea duce la destituirea conducerii revistei, care peste un an implineste un secol de la aparitie.
„Conducerea Uniunii Scriitorilor din Romania isi exprima regretul ca in revista «Viata romaneasca», numarul 6-7 din iunie-iulie 2005, revista editata de Uniunea Scriitorilor, a fost permisa de catre redactie aparitia unui text cu continut antisemit. Este vorba despre fragmente din Jurnalul 2005 al lui Paul Goma”, se arata intr-un comunicat al USR, din 31 august a.c.
„Conducerea Uniunii considera intolerabila ingaduinta cu care redactia revistei «Viata romaneasca» a gazduit in aceasta publicatie idei contrare valorilor si normelor acceptate in lumea contemporana.
Ca urmare, se va pune in discutia Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor abdicarea colectivului redactional al revistei de la principiul respectului fata de drepturile omului, care exclud orice fel de discriminare. Credem in libertatea de exprimare a ideilor doar in limitele acestui principiu”, se mai arata in comunicat. Revista a aparut la inceputul lunii august.
Jurnalul lui Goma, un atac la adresa intelectualilor
Paul Goma, membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Romania, a publicat in ultimul numar al revistei „Viata romaneasca” primul fragment din „Jurnalul 2005”. Demersul sau va continua, potrivit sumarului numarului viitor, anuntat pe coperta a IV-a a revistei.
Goma, unul dintre scriitorii care nu-si mai gaseste locul in literatura romana, face referire la „Holocaustul in Romania”, printre altele precizand ca: „Nu se jeneaza defel holocaustologii cand falsifica documente, cand inverseaza cronologia evenimentelor, cand prezinta efectul drept cauza? De ce s-ar jena, daca noi i-am obisnuit sa aiba in fata o adunatura de muti?, de mutanzi?, de
pitestizati?”. Textul dur al scriitorului mai face referire la relatia incordata cu intelectualii romani, in special colegi de breasla. In notita din 15 ianuarie 2005, Goma remarca: „In noptile din urma – chiar si in zilele… – am dormit mult; si tot obosit sunt. Stiu care-i motivul: varsta. De doua saptamani am intrat in al 70-lea an! De necrezut.
Cum de am ajuns pana aici? Cum de le-am facut Manolestilor, Liicenilor, Blandienilor, Plesilor, Adamestenelor – etc. etc. – una ca asta: sa nu mor?”. In finalul fragmentului de jurnal, Goma isi da, insa, arama pe fata.
Tot ce scrisese pana acum era un pretext pentru un mesaj peremist explicitat chiar la finalul in care „infiereaza” pozitia pro-iliesciana a intelectualilor din Romania la alegerile prezidentiale din anul 2000, impotriva lui C. V. Tudor.
Atat Ion Iliescu, cat si Emil Constantinescu sunt descrisi in purul stil Romania Mare, iar intelectualii sunt facuti „tradatori” de tara pentru ca au indraznit sa se ridice impotriva lui Vadim: „…
Desi in timpul mandatului (!) sau Romania a fost crunt jefuita de securisti si de activisti, care pusesera mana pe tezaurul statului, iar romanii au devenit si mai saraci, si mai disperati – in Anul Domnului 2000, cvasitotalitatea intelectualitatii rezistentculturale romane, in frunte cu Anele Ipatescu ale cumpenei dintre milenii, au initiat-semnat APELUL RUSINII, ascuns sub explicatia nesfarsit
de inteligenta: «Votati impotriva dictaturii», carevasazica impotriva improbabilei, virtualei dictaturi de dreapta a contracandidatului – insa pentru dictatura reala, exercitata cale de 4 ani de zile, a candidatului bolsevic Iliescu (…) Acestia-acestea – si inca altii, cvasitotalitatea intelighentilor tricolori – au facut in 2000 campanie pentru… Iliescu.
Dupa ce facusera campanie pentru alt tradator al tarii, Constantinescu.”
Cacealma sau eroare?
In fapt, tot acest tam-tam este o cacealma. Surse din interiorul redactiei ne-au declarat ca se urmareste trecerea revistei „Viata romaneasca” din subordinea USR in cea a Redactiei publicatiilor pentru strainatate „Romania” si, implicit, schimbarea conducerii. Momentan, la conducerea revistei se afla acad.
Alexandru Paleologu – director onorific, redactorul-sef Caius Traian Dragomir, fost ambasador la Paris si la Atena, si redactorul-sef adjunct si responsabilul de numar, Liviu Ioan Stoiciu, plecat in vacanta.
Potrivit casetei redactionale, „Viata romaneasca” este editata de Uniunea Scriitorilor, cea care suporta plata salariilor si cheltuielile administrative, si de Redactia publicatiilor pentru strainatate, care se ocupa de tiparire.
Horia Garbea, Secretarul USR si semnatarul comunicatului, ne-a declarat ca „redactia este vinovata de neglijenta”. O decizie se va lua in 8 septembrie, in Comitetul Director al Uniunii. In opinia sa, se vor discuta doua aspecte: „Se va stabili cine este de vina pentru publicarea textului si s-ar putea decide inlocuirea conducerii”.
Din cauza dublei administrari, Horia Garbea crede ca „nimeni nu are o raspundere de 100%”. In schimb, tot el apreciaza ca nu se pune in discutie desfiintarea acestei reviste, care anul viitor aniverseaza un secol de existenta. „Viata romaneasca” a fost intemeiata la Iasi, in martie 1906, de un grup de intelectuali in frunte cu Constantin Stere si G. Ibraileanu.
Manolescu: Revista nu se afla la prima abatere
Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, ne-a declarat ca: „Revista a aparut undeva la sfarsitul lunii august, desi respectivul articol a fost publicat in numarul din iunie-iulie. Realmente, nu stiu ce voi discuta cu colegii mei (membrii Comitetului Director, n.n.). Noi nu am vrea sa pedepsim pe nimeni, desi cei de la revista nu sunt la prima abatere de acest fel.
Deocamdata nu pot spune nimic, pentru ca nu stiu cum vor evolua discutiile. Cu siguranta ca o sa-l chemam pe redactorul responsabil de numar – Liviu Ioan Stoiciu – si vom vedea ce ramane de facut, dat fiind faptul ca redactorul-sef – Caius Traian Dragomir – nu va putea fi prezent, deoarece este ambasador la Atena”.
Vizavi de implicarea Redactiei Publicatiilor pentru Strainatate in cadrul „Vietii romanesti”, Manolescu ne-a precizat: „Este revista Uniunii, pentru ca, editorial, noi ne ocupam de ea, iar cu Redactia Publicatiilor pentru Strainatate am gasit o co-finantare”.