Sari direct la conținut

Marea Britanie anunță testarea cu succes a unui sistem laser anti-rachetă, cu o precizie de 100%. Cum funcționează

HotNews.ro
Marea Britanie anunță testarea cu succes a unui sistem laser anti-rachetă, cu o precizie de 100%. Cum funcționează
Avionul militar de transport A400M este una dintre aeronavele despre care ministerul britanic al apărării spune că pot fi dotate cu sistemul laser anti-rachetă, FOTO: SWNS / Profimedia Images

Ministerul britanic al apărării a anunțat că testarea unui laser anti-rachetă dezvoltat de mai multe companii de armament a demonstrat o eficiență de 100% în doborârea țintelor și că acesta va fi încorporat în mai multe tipuri de avioane ale Forței Aeriene Regale (RAF).

„Piloții RAF sunt cu un pas mai aproape de a fi echipați cu un sistem laser de autoprotecție de ultimă generație, ca urmare a succesului de 100% a testelor ‘live’ (n.r. în condiții reale)”, transmite ministerul apărării de la Londra într-un comunicat remis presei duminică.

Laserul a fost proiectat pentru a fi încorporat într-o serie de aeronave ale RAF, printre care și avionul de culegere a informațiilor Shadow R2 și transportorul A400M, fiind „pregătit să depisteze și înfrângă rapid amenințări precum rachetele”, potrivit sursei citate.

Sistemul laser a fost testat la poligonul Vidsel din Suedia, unde „a înfrânt o serie de rachete ghidate prin infraroșu care au fost lansate simultan”, mai transmite comunicatul.

Ministerul responsabil de apărarea Regatului Unit spune de asemenea că 100% din amenințări au fost înfrânte rapid cu o acuratețe milimetrică și amintește că sistemul laser a fost dezvoltat în urma unui parteneriat între Team Pellonia, Leonardo UK, Thales UK și Laboratorul pentru Știința și Tehnologia Apărării din subordinea sa.

FOTO: Ministerul britanic al apărării / Twitter

Cum funcționează sistemul laser dezvoltat de industria britanică de armament

„Identificarea, urmărirea și înfrângerea amenințărilor din aer în câteva secunde sunt cruciale pentru a avea avantajul asupra celor care încearcă să ne facă rău. Echipăm Forțele noastre Armate cu cea mai nouă tehnologie pentru a le ține în siguranță și a le oferi avantajul în operațiuni”, a declarat ministrul britanic al apărării John Healey.

El a adăugat că laserul este „încă un exemplu excelent” de colaborare între experții ministerului pe care îl conduce și industria britanică de armament.

Deși nu a intrat în detalii specifice legate de capabilitățile sistemului, ministerul britanic al apărării a explicat cum funcționează acesta:

  • sistemul Elix-IR de identificare rapidă a amenințărilor dezvoltat de Thales detectează și identifică rachetele lansate;
  • sistemul Elix-IR folosește apoi o serie de algoritmi pentru a filtra „zgomotul” din fundal astfel încât doar amenințările valide să fie urmărite, clasificate și declarate;
  • odată ce o amenințare a fost clasificată, o alertă este transmisă sistemului Miysis dezvoltat de Leonardo pentru urmărirea prin infraroșu a rachetelor și țintirea cu precizie a lor cu ajutorul laserului de bruiaj.

„Amenințările sunt înfrânte mai rapid decât vă ia să citiți această propoziție”, susține ministerul apărării de la Londra.

Acesta precizează de asemenea că la testele efectuate în Suedia au participat mai mulți ofițeri din țări membre ale NATO.

INTERVIURILE HotNews.ro