Sari direct la conținut

Marea Britanie va vaccina anti-Covid în funcție de vârstă și nu în funcție de ocupație / Polițiștii și profesorii strigă ”trădare”

HotNews.ro
Coronavirus Marea Britanie, Foto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia
Coronavirus Marea Britanie, Foto: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Odată ce categoriile prioritare vor fi imunizate, campania de vaccinare împotriva Covid-19 în Regatul Unit va progresa în funcție de vârstă mai degrabă decât în funcție de cât de mult sunt expuși oamenii prin profesiile lor, au anunțat vineri autoritățile, spre marea nemulțumire a polițiștilor și a profesorilor, relatează AFP.

Foarte puternic afectată de pandemie, cu peste 122.000 de morți, Marea Britanie se bazează pe vaccinarea în masă pentru a ieși din lockdown-ul în care se află din ianuarie, al treilea de la începutul crizei sanitare acum un an.

Campania sa de vaccinare, una dintre cele mai avansate din lume, urmează să intre într-o nouă fază de la jumătatea lunii aprilie, când guvernul speră ca toți cei de peste 50 de ani vor fi primit deja o primă doză de vaccin anti Covid.

Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), comitetul științific care supraveghează vaccinarea în masă, a sfătuit să acorde prioritate persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, apoi celor cu vârsta de 30 de ani și, în final, adulților cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.

Potrivit acestuia, vârsta trebuie să rămână factorul prioritar pentru reducerea numărului de spitalizări și decese, mai degrabă decât profesia, așa cum cer sindicatele polițiștilor sau cadrelor didactice, mai ales că se apropie data stabilită pentru redeschiderea școlilor planificată pentru 8 martie.

Campania va fi astfel „simplă, iar simplitatea a fost unul dintre elementele esențiale ale programului actual în ceea ce privește viteza și succesul”, a declarat prof. Wei Shen Lim de la JCVI într-o conferință de presă.

Schimbarea strategiei pentru a viza anumite profesii „ar fi mai complexă și ar putea duce la mai multe întârzieri în program”.

Ministrul Sănătății, Matt Hancock, a asigurat, într-o conferință de presă, că guvernul va urma recomandarea acestui comitet științific, pentru a administra vaccinurile „cât mai repede posibil”, considerând că „cea mai bună abordare este cea care salvează vieți”.

Aproape 19,2 milioane de persoane au primit deja o doză de vaccin împotriva Covid-19 în timpul campaniei de vaccinare care a început în decembrie în Regatul Unit, sau „35% din populația adultă”, a spus Matt Hancock.

Guvernul a stabilit ca obiectiv ca toți adulții să primească cel puțin o doză de vaccin până la sfârșitul lunii iulie. Astfel, el speră să poată pune în aplicare planul său de ieșire progresivă din carantină în același timp, care ar trebui să dureze din martie până la sfârșitul lunii iunie.

Decizia de a acorda prioritate vârstei a stârnit furia în rândul ofițerilor de poliție și al profesorilor, unii vorbind chiar despre ”trădare”, cum ar fi comisarul de poliție din Cheshire, David Keane.

El i-a scris prim-ministrului Boris Johnson pentru a cere guvernului să-și reconsidere poziția, subliniind că „polițiștii (…) se pun în pericol pe ei înșiși și pe familiile lor în fiecare zi lucrând în strâns contact cu cei care ar putea avea virusul”.

John Apter, președintele Federației de Poliție pentru Anglia și Țara Galilor, o organizație profesională care reprezintă aproximativ 140.000 de ofițeri de poliție, a denunțat și el „trădarea”.

Pentru Paul Whiteman de la sindicatul profesorilor Naht, obiectivul declarat de a evita „complexitatea” în timpul campaniei de vaccinare nu este „un motiv suficient”, deoarece profesorii trebuie adesea să lucreze „în camere închise care nu sunt ventilate pentru perioade lungi, cu echipament protecție rudimentar”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro