Sari direct la conținut

Marian Saniuta, pus la zid de conducerea PSD Prahova:

Probabil ca singurul care se bucura in momentele astea e Mihai Apostolache, care a fost supus aceluiasi tratament, anul trecut, de catre pe atunci presedintele Marian Saniuta. Cu care am decis ca e mai bine sa stau de vorba acum, in sediu, la o cafea, decat afara, in ploaie, unde ii va fi mutat biroul de catre presedintele interimar Georgica Diaconu.

Am ajuns la sediul PSD cu o intarziere datorata unei pene de cauciuc. Saniuta era in birou, citea ziarele, intr-o companie selecta, colegul Mihail Sireteanu. Care facea acelasi lucru, cautand probabil articole despre un deputat PSD trimis in judecata pentru capusarea MFA Mizil. Ne-am retras, eu si Saniuta, in sala de conferinte.

Pe usa, un afis mare: „Un prieten adevarat este acela care vine cand restul lumii pleaca!”. Adanc, mesajul in sine, dar amuzant, scris pe usa PSD.

Am vazut ce scrie pe usa! Dumneavoastra veniti sau plecati?

(Rade) Dimineata am venit sa ne intalnim si voi pleca mai departe dupa ce terminam, pentru ca viata este un parcurs intre veniri, plecari, sosit, ramas bun, iubiri, despartiri si asa mai departe. Raman faptele, realizarile si prietenii.

Profund. Domnule, eu zic ca Saniuta e vinovat pentru situatia in care se afla acum PSD Prahova!

Nu vad care este „situatia” in care se afla PSD.

Eh, nu vreti sa vedeti!

Am incercat sa demonstrez, si cred ca am reusit, ca mai exista in politica noastra oameni de onoare, cu principii. In ianuarie, am luat o decizie spre binele echipei si nu regret acest lucru.

Echipei?

Ghilimelele le puneti dumneavoastra.

Saniuta e un las, nu a avut curaj sa isi asume responsabilitatea esecului la alegeri. A fugit!

Nu e adevarat. Saniuta si-a asumat perioada cea mai grea a filialei, dupa alegerile din 2004, si a reusit, desi era destul de ocupat, sa faca in asa fel incat echipa sa nu piarda alegerile parlamentare. Am reusit in 2004, a fost a doua victorie la tot atatea campanii si cred ca voi putea castiga in continuare.

Poate ca am fost las ca nu m-am dus sa pup clanta nimanui. Si nu o voi face.

Oricum, nu ar fi corect sa mai candidati!

Nu am luat inca o decizie. Am primit reprosuri ca m-am retras. Am primit indemnuri pentru a ma inscrie in cursa. Voi anunta public cand voi lua decizia.

Ce ar putea aduce nou aceste alegeri? Veti lucra tot cu Georgica, Banica, Savu…

Da, as fi in situatia lui Basescu, care a revenit la Cotroceni si e nevoit sa lucreze cu acelasi Parlament, cu acelasi Guvern. Cred ca organizatia PSD Prahova va trebui sa ia o decizie majora in privinta formulei de la viitoarele alegeri locale si generale. Pentru ca, dupa infrangerea din 19 mai, viata politica este impinsa spre un alt fagas.

Care este!

Vom avea votul uninominal la Parlament. Asta inseamna ca, daca nu vom reusi sa scoatem in fata electoratului oameni care sa aduca voturi, riscam sa nu avem parlamentari. Se vorbeste despre alegeri uninominale pentru presedintia Consiliului Judetean. Iar ne trebuie oameni cu imagine, pentru ca riscam sa nu fim reprezentati.

Legea lustratiei va deveni o realitate in perioada urmatoare. Alaturi de condamnarea comunismului si inscrierea Romaniei pe linia politica a dreptei europene, aceasta lege va interzice candidatura multora dintre cei care inainte de ’89 au semnat state la PCR.

Apoi, eventuala modificare a Constitutiei este posibil sa impinga Romania catre o republica prezidentiala. Or, e clar ca, si in 2008, presedinte va fi tot Basescu. Deci, daca PSD nu va promova oameni cu calitati electorale, cu imagine impecabila, fara legaturi cu trecutul securisto-comunist, abia atunci vom putea vorbi despre o criza majora.

Valorile trebuie lasate sa se manifeste.

Deci candidati!

La ce?

La presedintia organizatiei!

Nu mi-am dat demisia ca sa revin en fanfare. In 6 luni, am vazut aceleasi manifestari care nu-si au locul intr-un partid de stanga.

Un om in varsta mi-a pus zilele trecute cateva intrebari care ma urmaresc: Care e cauza pentru care luptam? Oare conducatorii nostri ar putea suporta detentia pentru ideile lor? E corect ca noi sa luptam pentru imbogatirea unora? E corect sa ne luptam intre noi doar pentru avantaje materiale? Pentru prima data, nu am stiut ce raspunsuri sa dau.

Ce le promiteti oamenilor?

Nu le promit nimic. Poate doar ca raman acelasi. Am o coloana mai puternica decat genunchii. E prima data dupa ’89 cand ma ciupesc atunci cand aud ca pentru opinii exprimate poti fi dat afara din partid.

Am avut sentimentul ca suntem inainte de ’89, cand am aflat cum s-au pus problemele intr-o sedinta de birou permanent si mi-am cautat carnetul de UTC sa vad daca sunt la zi cu cotizatia. Glumesc, desigur!

Pai, pe Apostolache nu era sa-l dati afara din partid din aceleasi motive?

Am facut din acest tanar obuzul organizatiei. Atunci era vorba de nerecunoasterea unei structuri democrate.

Mitu e omul dumneavoastra, de-aia si-a dat demisia!

Nu. Nu eu l-am puis pe liste la Consiliul Local, nu eu l-am sprijinit cu alte ocazii. E un tanar care incepe sa vada politica altfel. Imi pare rau ca are necazuri pentru ca este vertical.

Saniuta negociaza cu PNL, cu PD, cu mai cine?

Nu. Categoric, nu. Astept sa fiu dat afara din partid, ca sa pot negocia.

Unde plecati, daca nu iesiti presedinte?

Nu ma prindeti! Ultimii 7 ani m-au invatat doua lucruri. Unul amuzant, anume ca in politica si in dragoste niciodata, nu trebuie sa spui niciodata si altul mai trist, ca de 7 ani ma lupt cu acest partid. Partea trista mi-a adus-o in atentie sotia.

Calota e un…

Puncte, puncte. Calota este un. E corect asa.

Savu e un…

Daniel Savu este un alt om la fiecare 24 de ore, asa cum s-a descris chiar el.

Georgica e un…

Presedinte interimar.

Nea Marin e un…

Este legatura intre trecut si prezent, intre experienta si avant.

Credeam ca imi spuneti ca Emil e nesimtit, Savu – turnator, Georgica – comunist, Marin – la fel.

Nu, ii respect pe acesti oameni doar pentru ca suntem colegi si pentru ca avem impreuna unele amintiri placute. De cele mai multe ori sunt insa neplacute.

Veti spune si dumneavoastra ceva misto in campania asta electorala din interiorul PSD? Ceva sa imi placa si mie? Vreo dezvaluire?

Sigur ca dumneavoastra vreti sange. M-am impus in viata politica prin echilibru si eleganta. Nu mi-am atacat nici adversarii politici, la persoana. Cu atat mai putin o voi face cu colegi de-ai mei. Sper ca si ei sa inteleaga treaba asta.

Va tot intrebam eu cand scapati de coruptii din PSD, iar dumneavoastra imi raspundeati: „unde sunt coruptii?” Daca imi mentin intrebarea, va mentineti raspunsul?

PSD nu este nici mai breaz si nici mai vinovat decat celelalte partide. Fata de partidele aflate la guvernare in ultimii doi ani si jumatate, trebuie sa recunosc ca PSD nu a stiut sa-si elaboreze si sa-si sustina o campanie de imagine. Au fost doar sustineri de imagine individuala, pe bani multi.

Filiala s-a facut de ras la Magurele!

Am fost acolo, spre deosebire de unii dintre colegii mei, si am avut curaj sa merg pe strada impreuna cu candidata, aceea pe care o aveam. Ce ma doare cel mai tare e ca anul trecut, la o intalnire cu organizatiile, cu actualul primar ne-am intalnit aici, in sediul PSD. Am aflat ulterior ca acest om a stat in primavara o ora si jumate pe holuri, pe-aici, fara ca cineva sa-l bage in seama.

Dar sa nu ne criticam conducerea, ca sa nu va dau urmatorul interviu in fata sediului.

„Saniuta – primar” e un slogan deplasat?

Nu, i-as spune surprinzator. Pentru toata lumea.

Dar „Jos, Calota!”?

Din punctul meu de vedere, nu. Ati vazut ce greu e sa dai jos un presedinte, dar un primar!

Cum era aia, „orasul bordurilor lungi si negre”?

Da, am constatat ca avem de-a face cu o frenezie a schimbarilor de borduri, la Ploiesti. Nu inteleg eficienta acestei actiuni si de-aia am ajuns la aceasta concluzie. Dar probabil ca celelalte probleme au fost deja rezolvate.

Dragos Patraru

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro