Marii consumatori de energie din 15 sectoare industriale vor primi ajutoare de stat, chiar dacă prețul electricității este sub media UE
Guvernul a aprobat vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali de energie din 15 domenii prin intermediul certificatelor de emisii de CO2. Guvernul consideră că aceste companii trebuie ajutate, deoarece costurile cu energia electrică sunt mari. Cu toate acestea, datele Eurostat arată că prețul energiei consumate de industria din România este sub media UE.
Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a spus că pentru schema de ajutor de stat a fost modificată OUG 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene.
„Din Fondul de mediu, 29% merg la bugetul de stat, 50% merg către proiecte ale Fondului de mediu, 15%, de data asta, am căzut de acord în Guvern, împreună cu ministrul Mediului şi premierul, pentru această schemă de ajutor de stat pentru cele 15 sectoare industriale aprobate de Comisia Europeană”, a declarat vineri Virgil Popescu, citat de Agerpres.
Popescu a mai spus că „industria acestor sectoare va fi ajutată cu un procent de 15% din valoarea certificatelor de CO2 care vor fi vândute şi banii se vor strânge în Fondul de mediu, iar 6% din acest buget vor merge către proiecte de reducere a emisiilor de CO2, proiecte care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, derulate prin Fondul de mediu”.
Virgil Popescu susține că este un „lucru bun”, fiindcă altfel „riscam relocarea industriilor din aceste sectoare”.
Comisia Europeană va trebui să avizeze această schemă de ajutor de stat. Ceea ce ridică semne de întrebare este faptul că prețul energiei nu este atât de mare precum susțin atât Guvernul, cât și marii consumatori. Costurile ar putea fi mai mari, totuși, cu energia electrică, însă nu din cauza prețului, ci din cauza lipsei investițiilor în proiecte de reducere a emisiilor de CO2 și eficiență energetică.
Potrivit datelor Eurostat, prețurile din România se situează chiar sub media UE, în ceea ce privește consumatorul non-casnic, care include și marele consumator industrial. Vezi tabelul.
ArcelorMittal Hunedoara în urmă cu câteva zile cu suspendarea producției, pe motiv că prețul energiei ar fi prea mare. Însă este o practică obișnuită din partea marilor consumatori să ceară fiecărui Guvern facilități legate de energie, fiind făcute presiuni mari în acest sens.
Practic, nu este o noutate ca marii consumatori să se plângă la autorități de prețurile mari la energie electrică și gaze naturale. Astfel, s-a ajuns în situații în care au fost încheiate contracte controversate pentru gaze ieftine, cazul Romgaz- InterAgro, sau energie electrică ieftină pentru „băieții deștepți”, cazul Hidroelectrica.
Mari consumatori precum Alro și combinatul siderurgic de la Galați au făcut ani la rând presiuni pentru energie ieftină. Au fost ani în care au și primit de la Hidroelectrica, până în 2012 când producătorul de energie electrică a intrat în insolvență. De altfel, în 2012, Comisia Europeană a considerat că sunt indicii că Alro și combinatul siderurgic de la Galați au primit ajutor de stat.
Citește pe aceeași temă și:
- Ludovic Orban insistă să spună că energia din România este mai scumpă decât cea din Germania/ Datele Eurostat îl contrazic: prețul energiei este sub cel din Germania și sub media UE
- ArcelorMittal Hunedoara amenință cu suspendarea producției, pe motiv că prețul energiei ar fi prea mare/ Vezi cum contrazic cifrele Eurostat informațiile lansate atât de compania siderurgică, cât și de Ludovic Orban