Sari direct la conținut

Marile banci din Romania au sistat viramentele catre banci din Iran si Siria

HotNews.ro

Nici o banca comerciala din Romania nu mai face in prezent transferuri de bani catre Siria si Iran, dupa ce mai multe banci internationale, prin care cele romanesti efectuau transferurile, au luat masuri similare ca sanctiuni impotriva programelor nucleare ale Iranului.

Intrebati daca se pot efectua transferuri de bani catre Iran si Siria reprezentantii unei agentii BCR ne-au declarat ca astfel de operatiuni nu se mai pot face de catre nici o banca din Romania. Declaratii asemanatoare au venit si din partea BRD, Raiffeisen sau Banca Transilvania.

Contactati de Hotnews.ro, oficialii BNR au fost luati prin surprindere si au precizat ca aceste informatii sunt confidentiale.

Unele mari banci internationale si-au intrerupt total sau partial relatiile cu Iranul. Tarile occidentale incearca astfel sa oblige autoritatile de la Teheran sa isi suspende programul nuclear.

Ca urmare a acestei masuri, si bancile romanesti care realizau operatiuni cu Iran si Siria prin intermediul bancilor occidentale si-au suspendat operatiunile.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale: Aceste informatii sunt confidentiale

Luat initial prin surprindere, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ulterior pentru HotNews.ro, ca astfel de informatii sunt confidentiale.

“Am fost luat prin surprindere pentru ca eu ma ocup de comunicarea publica a Bancii Nationale. Aceste informatii sunt confidentiale si exista un alt departament in cadrul bancii centrale care are rolul ca aceste informatii sa ajunga la bancile comerciale.

Nu este insa prerogativa BNR sa impuna bancilor comerciale un astfel de embargou ci sa informeze bancile in legatura cu acest fapt”, a declarat pentru HotNews.ro, Adrian Vasilescu.

Banca Transilvania: nu comentam. BCR, Raiffeisen, Unicredit Tiriac Bank: astfel de operatiuni se efectueaza, in prezent, in baza Regulamentului european nr. 423/2007 si a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU

Surse bancare au precizat pentru HotNews.ro ca astfel de operatiuni financiare pot fi efectuate, oficial, in aest moment, in baza unui regulament al Consiliului European dat la data de 19 aprilie 2007, regulament care trebuie respectat de catre toate bancile europene. Analiza este insa foarte riguroasa.

“Orice regulament este facut pentru a fi respectat, dar fiecare banca actioneaza asa cum considera de cuviinta”, a precizat aceasta sursa pentru HotNews.ro.

Contactati pe aceasta tema, oficialii Bancii Transilvania au precizat ca “nu doresc sa comenteze acest aspect”. Oficialii BCR recunosc insa ca astfel de operatiuni pot fi efectuate in baza a doua regulamente ale Consiliului European.

“Astfel de operatiuni pot fi efectuate cu respectarea Regulamentelor (CE) Nr. 423/2007 si Nr.441/2007 si in masura in care bancile internationale corespondente proceseaza aceste operatiuni”, a declarat pentru HotNews.ro, Cornel Cojocaru, purtator de cuvant al BCR.

“Legislatia europeana care reglementeaza domeniul respectiv este reprezentata in principal de Directiva 423/2007 (din 19 aprilie 2007), cu completarile ulterioare.

Bineinteles, Raiffeisen Bank Romania, ca si celelalte banci din grupul Raiffeisen International, respecta aceste reglementari europene sub toate aspectele”, a explicat Corina Vasile, director de relatii publice la Raiffeisen Bank.

“UniCredit Tiriac Bank actioneaza in conformitate cu rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU si cu Regulamentul (EC) no. 423/2007. Toate platile/incasarile catre/dinspre Iran fac obiectul unei analize riguroase, pentru a se evalua masura in care intra sau nu sub incidenta acestor rezolutii”, a mentionat Ioana Paun, director de comunicare in cadrul Unicredit Tiriac Bank.

„Viramentele efectuate catre si de catre agentii economici sau persoanele fizice din Iran nu sunt sistate, ele efectuandu-se prin respectarea prevederilor unor regulamente edictate de Comisia Europeana si de Consiliul de Securitate al ONU”, a precizat si Traian Traicu, sef serviciu relatii cu media in cadrul BRD-Groupe Societe Generale.

Context

Potrivit NewsIn, presiunile bancare si financiare au fost decise in paralel cu sanctiunile adoptate de catre Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), care a votat doua rezolutii cu sanctiuni impotriva programelor nucleare si balistice ale Iranului.

Bancile HSBC, Credit Suisse si Deutsche Bank nu mai au deloc relatii cu Iranul, iar Commerzbank si BNP-Paribas si-au redus masiv schimburile cu aceasta tara.

Statele Unite ale Americii au impus la sfarsitul lunii octombrie noi sanctiuni impotriva a trei banci si a mai multor unitati tinand de armata iraniana pentru a transforma Iranul intr-un „paria a finantelor”, scopul fiind convingerea statului iranian de a renunta la ambitiile sale nucleare.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Ministerului Afacerilor Externe nu au oferit un raspuns oficial pe aceasta tema.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro