Sari direct la conținut

Mariupol, orașul în care nu intră și din care nu iese nimeni. Crucea Roșie speră să reușească evacuarea unor civili

HotNews.ro
Mariupolul distrus in 29 martie 2022, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Mariupolul distrus in 29 martie 2022, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Mariupol rămâne în continuare blocat, trupele ruse nefiind de acord să permită ajutoarelor umanitare să intre în oraș, a anunțat un consilier al primarului citat de Reuters. Peste 100.000 de civili sunt în continuare captivi în oraș, oamenii având nevoie de asistență medicală și provizii pe care nu le-au mai primit de 36 de zile.

UPDATE 14:00 Crucea Roșie va timite echipe în Mariupol și speră că vineri va putea să înceapă evacuarea a mii de civili, au anunțat reprezentanții organizației citați de Reuters.

„Avem permisiunea de a ne deplasa astăzi și suntem în drum spre Mariupol”, a spus purtătorul de cuvânt Ewan Watson.

„Suntem încrezători că (operațiunea de evacuare în condiții de siguranță –n.red) va începe astăzi”, a mai spus el.

Trei mașini transportând 9 membri ai echipei ar urma să deschidă un convoi umanitar cu 54 de autocare ucrainene și o serie de autoturisme.

Între 100.000 și 170.000 de oameni sunt captivi în oraș, fără curent electric, apă potabilă, hrană sau medicamente, potrivit primarului. .

–-

Consilierul pimarului citat de Reuters a avertizat că părăsirea portului asediat de ruși este ”extrem de periculoasă”.

Petro Andryushchenko a spus că, de joi, forțele ruse au blocat orice ajutor pentru locuitorii rămași captivi în port, transmițând clar că nu vor permite deschiderea unui cordon umanitar.

În același timp, ministrul adjunct Oleksii Iaremenko a declarat la Sky News că peste 100.000 de civili sunt în continuare captivi în oraș, oamenii având nevoie de asistență medicală și provizii pe care nu le-au mai primit de 36 de zile.

”După cum vedeți, agresiunea Rusiei vizează în fiecare zi zone rezidențiale, infrastructură socială, spitale… în unele regiuni nu funcționează coridoarele umanitare. Apreciem spijinul umanitar internațional oferit de state și diverse organizații. Dar avem nevoie de și mai mult sprijin din cauza numeroaselor atacuri”, a spus oficialul de la Kiev.

Întrebat dacă este optimist în privința negocierilor de pace, acesta a refuzat să comenteze, spunând că este o chestiune care ține de președinte și de ministrul afacerilor externe.

Pe de altă parte, guvernatorul regiunii Luhansk a anunțat că vineri ar urma să fie deschide 5 astfel de cordoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro