Marturia unui medic roman care pleaca sa profeseze intr-un sat din Franta: In Romania, facem mai multe acte decat medicina
In Franta, plecarea medicilor din mediul rural catre marile orase este de cativa ani o adevarata problema. Nu de putine ori, ajutorul a venit de la specialistii romani. Este si cazul comunei Ereac, situata in vestul Frantei, unde „plecarea doctorului Fornier a generat nelinistea” locuitorilor si a administratiei locale. Salvarea a venit de la Camelia Ionita, o romanca ce a acceptat sa se mute in aceasta zona impreuna cu sotul si cu cei doi copii, pentru a deveni noul medic generalist al comunei.
Iata cum trateaza francezii problema pierderii unui medic, intr-un material realizat de publicatia Ouest-France.
Lumea rurala este traversata tot mai des de criza medicilor, care prefera sa migreze catre orasele mari. Plecarea doctorului Fornier, in urma cu cateva luni, a generat neliniste si gasirea unui succesor nu a fost simpla, scriu jurnalistii din Hexagon.
Dupa numeroase cercetari care s-au dovedit zadarnice, municipalitatea s-a adresat unei agentii de recrutare. Un demers care a avut succes, iar „municipalitatea poate anunta oficial sosirea unei doctorite, in urmatoarele saptamani”. Este vorba despre Camelia Ionita, care vine „direct din Romania” cu sotul sau Theodor si cu cei doi copii de 4 si 8 ani, noteaza Ouest-France.
Intr-un interviu acordat publicatiei, Camelia vorbeste „intr-o franceza aproape perfecta” despre motivatiile si aspiratiile sale.
Camelia a primit oferta de munca la inceputul verii, iar propunerea a fost pe placul intregii familii. „Noi voiam sa lucram intr-un sat francez”, marturiseste romanca. Asa ca decizia de a face o vizita la Ereac a fost rapida, iar primirea de care au avut parte de la locuitorii micii comune a fost hotaratoare.
Intrebata care sunt motivele pentru care doreste sa lucreze in Franta, Camelia a replicat: „In Romania, profesia a devenit prea administrativa. Intocmim mai multe acte decat facem medicina. Stiam ca Franta cauta medici, asa ca ne-am incercat norocul”.
Camelia Ionita este medic din 1995, iar sotul sau, Theodor, din 1996. In tara, si-au deschis un centru alaturi de mai multi medici specialisti. Decizia finala de a pastra postul oferit in Franta a venit, insa, dupa ce Camelia a vazut ca oamenii din comuna chiar au nevoie de serviciile ei. „Apoi, modul in care am fost primiti, pe de o parte, si modalitatea de a comunica cu autoritatile, pe de alta parte, mi se par unice”, a marturisit medicul roman.
In ceea ce priveste integrarea in noua comunitate, planurile sunt cat se poate de simple pentru familia Ionita. „Vom participa la activitatile locale, vom descoperi o noua cultura, vom merge la intalniri cu oamenii si ne vom scolariza cei doi copii in comuna”.