Sari direct la conținut

Mărturia unui pușcaș marin din brigada de elită a lui Putin care a scăpat din iadul de la Vuhledar

HotNews.ro
Rusia a suferit pierderi catastrofale atunci când vehiculele sale blindate au fost prinse într-o ambuscadă în Vuhledar, fiind atacate de drone ucigașe ucrainene, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Rusia a suferit pierderi catastrofale atunci când vehiculele sale blindate au fost prinse într-o ambuscadă în Vuhledar, fiind atacate de drone ucigașe ucrainene, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Unul dintre pușcașii marini care a făcut parte din brigada de elită pe care forțele armate ucrainene susțin că au distrus-o în apropiere de Vuhledar a povestit ce se întâmplă pe câmpul de luptă în timp ce Vladimir Putin se laudă la televiziunea de stat că militarii ruși „luptă eroic”, relatează Meduza.

Forțele armate ale Ucrainei ar fi distrus „aproape întreaga brigadă” 155 de Pușcași Marini în luptele de la Vuhledar din regiunea Donețk, a relatat duminică Politico, citându-l pe oficialul militar ucrainean Oleksii Dmitrașkivski. Aceasta ar fi a treia oară când brigada Forțelor navale ar fi fost decimată, de la începutul războiului.

De asemenea, forțele ruse pierdeau 150-300 de pușcași pe zi în apropiere de Vuhledar, a spus Dmitrașkivski. El a estimat că brigada cuprindea în total aproximativ 5.000 de soldați, ai căror membri au fost uciși, răniți sau luați prizonieri.

Un pușcaș marin din Brigada 155 a declarat pentru un canal independent de Telegram 7×7 că militarii ruși au luat cu asalt Vuhledar încă din 23 ianuarie.

Brigada era formată în proporție de 80-90% din trupe mobilizate, iar din cauza pierderilor grele „erau aduse mereu noi trupe”.

După încă un ultim asalt, din a treia companie a brigăzii de asalt aeropurtat nu mai rămăseseră mai mult de opt oameni, susține pușcașul marin. Mulți militari au fost luați prizonieri.

„Aș fi preferat să fiu luat prizonier”

„Despre cei care au supraviețuit s-a spus că sunt dezertori. Aș fi preferat să fiu luat prizonier și să nu mă mai întorc. Atitudinea (se referă probabil la atitudinea comandamentului rus față de supraviețuitorii brigăzii) este cât se poate de proastă. Au ucis deja 500 de persoane, poate chiar mai multe. Comandantul brigăzii a spus că ne vom întoarce acasă cu doar 200 de morți sau 300 de răniți”, a declarat pușcașul marin.

Informația despre prizonieri este confirmată de datele unui alt canal de Telegram „Nu mă așteptați din Ucraina”, care publică informații despre militari ruși morți și luați prizonieri.

Potrivit 7×7, se cunosc numele a 13 pușcași marini din Brigada 155 capturați din 3 februarie.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat relatările privind înfrângerea Brigăzii 155 și pierderile în rândul pușcașilor marini.

„Pușcașii marini lucrează corect în acest moment. Luptă în mod eroic. Atât Flota Pacificului, cât și Flota Nordului”, a declarat președintele rus Vladimir Putin la 9 februarie, după o reuniune a consiliului de supraveghere al Agenției pentru Inițiative Strategice.

Un fragment din acest citat a fost difuzat chiar pe 12 februarie, când forțele armate ucrainene au declarat că au decimat brigada de trupe de elită, în cadrul emisiunii „Moscova. Kremlin. Putin” pe postul de televiziune Russia 1.

Eșecul din Vulhledar sugerează probleme care ar putea avea ecou și în alte părți ale frontului

Vuhledar, este locul unor scenele haotice, în timp ce bloggerii militari ruși îl numesc un fiasco: tancuri rusești care virează sălbatic înainte de a exploda sau conduc direct în câmpurile de mine, soldați care aleargă în toate direcțiile, unii în flăcări, cadavrele soldaților prinse în șine de tancuri, scrie CNN.

Aceste scene au fost înregistrate de dronele militare ucrainene în ultimele două săptămâni în jurul orașului Vuhledar din Donețk, estul Ucrainei, unde atacurile rusești succesive au eșuat.

Dezastrul de la Vuhledar sugerează eșecuri cronice în comanda și tactica rușilor în timp ce aceștia se pregătesc pentru o ofensivă de primăvară. Dacă sunt replicate în altă parte pe frontul militar lung din Donețk și Lugansk, astfel de eșecuri ar putea pune în pericol planurile Kremlinului de a ocupa mai mult teritoriu.

Brigadă de elită, decimată pentru a treia oară într-un an

Nu este prima dată când această brigadă de elită a forțelor navale ar fi fost decimată.

„Brigada 155 a trebuit deja recompletată de trei ori. Prima data dupa Irpin si Bucha; a doua oară au fost învinși lângă Donețk — și-au revenit din nou. Și acum aproape întreaga brigadă a fost deja distrusă lângă Vuhledar”, a spus Dmitrașkivski.

O scrisoare deschisă atribuită pușcașilor marini ai Brigăzii 155 ce aparține de Flota Pacificului s-a viralizat pe rețelele de socializare rusești și canalele de Telegram din Rusia după ce aceștia s-au plâns că au fost decimați în timpul unei bătălii despre care au spus că a fost inițiată de comandanții lor pentru a câștiga bonusuri și medalii.

La puțin timp după ce scrisoarea acestora a fost pe larg distribuită și de faimoșii bloggeri militari din Rusia, care au sute de mii de urmăritori pe Telegram, pe rețelele de socializare a apărut și o înregistrare video care arată cum unii pușcași marini sunt loviți de artileria ucraineană în satul Pavlivka din regiunea Donețk.

Pușcașii marini i-au cerut în scrisoarea lor lui Oleg Kozhemyako, guvernatorul Ținutului Primorie, regiunea rusă de la Oceanul Pacific în care unitatea își are baza, să demareze o anchetă independentă de Ministerul rus al Apărării cu privire la motivele pentru care au fost trimiși la atac.

Militarii ruși afirmau că au pierdut 300 de oameni în doar 4 zile de lupte, unitatea suferind mai multe pierderi decât în timpul ambelor războaie cecene la care a participat.

Unul dintre motivele pentru care mesajul lor s-a viralizat pe rețelele de socializare rusești a fost fiindcă atacul a părut într-adevăr unul fără vreun obiectiv militar clar, el având loc la aproape 150 de kilometri distanță de orașul Bahmut, unde se desfășoară principala ofensivă a rușilor din regiunea Donețk.

Urmărește ultimele evoluții din a 356-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro