Sari direct la conținut

Măsură majoră contra chinezilor de la Temu și Shein, pregătită de Comisia Europeană / Vor fi afectate miliarde de colete

HotNews.ro
Colete sortate pentru inspecția vamală la un depozit DHL din Leipzig, Foto: HENDRIK SCHMIDT / AFP / Profimedia
Colete sortate pentru inspecția vamală la un depozit DHL din Leipzig, Foto: HENDRIK SCHMIDT / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană pregătește modificarea taxelor de import ale UE astfel încât să nu mai fie permisă scutirea coletele de valoare mică care a permis marilor retaileri online Temu și Shein să cucerească piața europeană cu haine, accesorii și gadgeturi la prețuri reduse, fabricate în China, iar Germania, presată de marii săi retaileri, a spus că susține măsura.

Asociațiile europene ale consumatorilor au anunțat săptămâna trecută că au depus o plângere împotriva platformei Temu, pe care o acuză că manipulează utilizatorii de internet și încalcă mai multe prevederi ale regulamentului UE privind comerțul online.

În urmă cu o lună, statul român a anunțat prima sa acțiune contra giganților Shein și Temu: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că verifică siteurile Shein și Temu.

Două miliarde de colete sub 150 de euro anul trecut

În conformitate cu reglementările actuale ale UE, pachetele cumpărate online dintr-o țară din afara Uniunii nu sunt supuse taxelor vamale dacă valoarea lor este mai mică de 150 de euro, notează Reuters.

Parlamentul European a aprobat preliminar în martie anul acesta un proiect de lege privind reforma vamală, dar acesta va fi evaluat în continuare după alegerile europene de la începutul lunii iunie, după ce își vor prelua mandatele noii eurodeputați. UE discută eliminarea limitei ca parte a unui proiect de reformă vamală propus de Comisie în mai 2023.

Două miliarde de colete cu o valoare declarată mai mică de 150 de euro au sosit în UE din afara UE în 2023, potrivit Comisiei Europene, care afirmă că „volumele uriașe de comerț electronic testează limitele vămilor”.

De asemenea, Comisia a mai spus că scutirea de taxe de import încurajează vânzătorii să împartă comenzile în mai multe pachete și că până la 65% din colete sunt subevaluate pentru a beneficia de scutirea fiscală.

Germania vrea să nu mai fie scutite coletele de valoare mică

Criticii Shein și Temu din Statele Unite s-au plâns deja că acestea se folosesc de o scutire de taxe de import din SUA pentru a avea un avantaj în fața competitorilor și pentru a evita inspecțiile vamale ale produselor lor.

Practica ajută cele două companii să ofere cumpărătorilor din întreaga lume rochii cu doar 8 dolari și ceasuri inteligente cu 25 de dolari. Shein își intensifică în prezent pregătirile pentru o listare la Londra, după ce o încercare de a se lista la New York s-a lovit de opoziția legislatorilor americani.

Principala asociație de retail din Germania, Handelsverband Deutschland (HDE), a făcut lobby pe lângă guvernul german, afirmând că scutirea a încurajat o creștere masivă a coletelor mici care intră în UE de pe platforme online precum Shein și Temu și că autoritățile vamale nu au capacitatea de a verifica dacă toate produsele respectă normele UE.

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, „a semnalat că Germania va susține eliminarea limitei de 150 de euro fără taxe vamale la nivel european”, a transmis HDE.

Ministerul german de finanțe a salutat faptul că Comisia Europeană a prezentat „propuneri de adaptare a legislației vamale europene la provocările comerțului electronic”, referindu-se la planul mai amplu de reformă care include eliminarea limitei fără taxe vamale.

În martie, Adunarea Națională din Franța a votat în unanimitate primul proiect de lege din lume împotriva ultra fast fashion, adică a acelor companii care vând produse de îmbrăcăminte și încălțăminte de calitate slabă, dar la prețuri derizorii, principala țintă fiind retailerul chinez Shein.

Temu și Shein neagă că rezultatele lor bune au legătură cu scutirile vamale

Ca răspuns la întrebări adresate de Reuters, Shein a spus că „încercăm să respectăm toate legile și reglementările locale relevante ale țărilor în care ne desfășurăm activitatea, inclusiv în ceea ce privește conformitatea vamală și fiscală”.

Întrebat despre posibila eliminare a limitei de către UE, Shein a transmis: „Contrar unor percepții greșite des întâlnite, noi menținem prețurile la prețuri accesibile prin modelul nostru de afaceri la cerere bazat pe tehnologie și prin lanțul de aprovizionare flexibil.”

Rivalul Temu, deținut de retailerul online chinez Pinduoduo Holdings, a negat, de asemenea, că creșterea sa a fost determinată în principal de politica de scutire de taxe vamale.

„Principalele motoare din spatele expansiunii noastre rapide și a acceptării pe piață sunt eficiența lanțului de aprovizionare și competențele operaționale pe care le-am cultivat de-a lungul anilor”, a declarat un purtător de cuvânt al Temu.

Asociația industrială Ecommerce Europe, printre ai cărei membri se numără Amazon și eBay, a afirmat că eliminarea limitei de scutire de taxe vamale ar crește tensiunile comerciale și ar putea duce la măsuri de represalii din partea unor parteneri comerciali cheie precum SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro