Sari direct la conținut

Maxim Quartet deschide Festivalul "Saptamanile Europene" din Germania

HotNews.ro
Maxim Quartet, Foto:
Maxim Quartet, Foto:

Passau, unul dintre cele mai pitoreşti oraşe ale Germaniei – situat în Bavaria, în apropierea graniţei cu Austria şi a celei cu Cehia – se transformă în fiecare vară, pentru o lună de zile, în scena muzicală a Europei, graţie uneia dintre cele mai longevive manifestări de pe continent dedicate muzicii: Festivalul „Săptămânile Europene” – Passau (”Festspiele Europäische Wochen”). Ediţia cu numărul 61 a festivalului – desfăşurată în acest an între 28 iunie şi 28 iulie – va fi deschisa, pe scena amplasată în faţa Primăriei Passau, de recitalul sustinut de formatia romaneasca Maxim Quartet.

Unic în plan european prin asocierea inedită de instrumente, Maxim Quartet – constituit în anul 2011– reuneşte patru muzicieni români cu o frumoasă şi bogată carieră individuală în ţară şi străinătate: pian – Horia Maxim, flaut – Mihaela Anica, contrabas – Sãndel Smãrãndescu şi… acordeon – Fernando Mihalache. În cadrul recitalului, Maxim Quartet va interpreta patru lucrări cunoscute şi îndrăgite de publicul larg, într-o formulă deosebită, adaptată sonorităţii cvartetului şi implicit modernizată pe gustul tinerilor melomani: „Toccata” de Paul Constantinescu, „Andante” de Tiberiu Olah, „Tango” de Igor Stravinski si „Dansul Orelor” de Amilcare Ponchielli. Participarea Maxim Quartet la festival este posibilã graþie susþinerii acordate de Institutul Cultural Român ºi de Asociaþia Romano-Austriacã.

Repertoriul recitalului susţinut de Maxim Quartet ilustrează tema ediţiei din acest an a festivalului: „Între orizonturi” – o întâlnire a stilurilor muzicale din vestul şi estul Europei. Accentul este pus pe elementele tradiţionale, stilizate muzical, din folclorul fiecărei ţări participante în parte, dar şi pe combinaţii între muzică tradiţională şi jazz, tango etc. Momentul propus de Maxim Quartet este inclus în secţiunea festivalului sugestiv intitulată: „Muzica pentru toţi”.

Evenimentele cuprinse în cadrul Festivalului „Saptămânile Europene” – Passau se desfăşoară atât în oraşul-gazdă, cât şi în Austria şi Cehia, cele trei ţări susţinând împreună evenimentul, această cooperare fiind în sine un frumos exemplu de practică europeană în domeniul cultural. Printre artiştii şi ansamblurile importante care vor participa la festival în acest an se numără: orchestre precum Filarmonica din Munchen sau Wiener Akademie, violonceliştii Mischa Maisky şi David Geringas, violonista Midori Gotō, clarinetista Sabine Meyer ş.a.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, in această toamnă, vă veţi reîntâlni cu Maxim Quartet în cadrul Festivalului Enescu, când ansamblul va prezenta primul său turneu naţional, sugestiv intitulat CLASSIC REMIX: partituri celebre, semnate de mari compozitori clasici şi contemporani, reorchestrate într-o sonoritate modernă.

HORIA MAXIM este un muzician cu o prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte, abordând un repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist – colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România – cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (printre alţii, Ion Bogdan Ştefănescu, Johnny Răducanu, Richard Galliano şi Mario Caroli).

A susţinut recitaluri sau concerte în Germania, Franţa, Italia, Austria şi Japonia. Participă la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care „Festivalul Enescu“, „Nuova Consonanza“ – Roma, „Bucharest Music Film Festival” și „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” – București. A înregistrat partituri celebre pentru coloana sonoră a unor filme produse în Franţa şi Statele Unite ale Americii (ex. „Youth Without Youth”, film produs şi regizat de Francis Ford Coppola – 2007).

MIHAELA ANICA este un muzician cu o susţinută activitate artistică, atât în Austria, ţara sa de adopţie, cât şi în Franţa şi Germania. Printre cele mai importante evenimente muzicale la care a luat parte se numără festivalurile „Allegro Vivo” – Austria, „Acanthes – Flute Atelier” – Franţa, „Festivalul Enescu”, precum şi recita­lurile susţinute în seria de acţiuni culturale organizate de „KulturKontakt Austria”.

A câştigat importante distincţii şi burse de excelenţă: Werner Tripp Memorial Fund şi Tokyo Foundation. Între 2008-2010 a fost membru al prestigiosului ansamblu „Orchestre de Flutes Français” – Paris, a fost de asemenea colaborator al Filarmonicii „George Enescu” – Bucureşti şi este membru al trioului “Spirit of Vienna”.

Mihaela Anica a beneficiat de îndrumarea unor importanţi flautişti şi pedagogi europeni, printre cei mai cunoscuţi numărându-se Ion Bogdan Ştefănescu (Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti), Barbara Gisler-Haase (Universitatea de Muzică şi Artă Dramatică din Viena), Pierre-Yves Artaud (Ecole Normale de Musique de Paris) ş.a.

FERNANDO MIHALACHE este unul dintre puţinii acordeonişti români cu o prezenţă constantă pe multe scene din ţară şi străinătate, într-o varietate de genuri artistice, de la spectacole muzicale sau de jazz, la recitaluri camerale.

A colaborat cu instituţii de prestigiu ca Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti sau Teatrul Naţional de Operetă şi a participat la festivaluri precum „Festivalul Enescu”, Festivalul „Jazz Blues&More”, Festivalul Internaţional de Jazz, „Bucharest Music Film Festival” şi la spectacole prezentate la Sala Radio şi Ateneul Român.

În cadrul „M.T. Band” (Germania) Fernando Mihalache se află în postura de instrumentist polivalent: keyboard, acordeon, nai. Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu a pus bazele „Accord Vibes”, un proiect de anvergură (acordeon, vibrafon şi contrabas – Michael Acker), unic în România.

SĂNDEL SMARANDESCU a devenit membru al Filarmonicii ,,G. Enescu” în 1991, Bucureşti, şi în paralel, membru al orchestrei de cameră ,,Virtuozii din Bucureşti”, continuându-şi apoi cariera în Coreea de Sud, unde a ocupat poziţia de şef de partidă în orchestra filarmonicii din Suwon.

A revenit apoi la Filarmonica ,,G. Enescu” Bucureşti, unde a activat ca şef de partidă până în anul 2000, colaborând în acelaşi timp cu Orchestra Internaţională a Italiei.

În anul 2000 a devenit şef de partidă al Orchestrei Symphoniker din Osaka, Japonia, unde a cântat până în aprilie 2007, când, restabilit în România, şi-a continuat activitatea muzicală atât ca membru al Orchestrei Naţionale Radio cât şi ca membru al cvintetului ,,Traffic Strings”. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate, atât solo cât şi camerale, colaborând şi cu cvartetul Voces.

Ca o recunoaştere a realizărilor sale solistice, în 2003, artistul a fost distins în Japonia cu premiul Aoyama ,,Barock Saal” pentru cel mai bun recital – duo al anului 2002.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro