Sari direct la conținut

Mecanismul de Redresare și Reziliență intră în linie dreaptă: Care este stadiul PNRR-urilor celor 27 de state membre

HotNews.ro
Mecanismul de Redresare și Reziliență intră în linie dreaptă: Care este stadiul PNRR-urilor celor 27 de state membre

Comisia Europeană a prezentat stadiul #PNRR-urilor celor 27 de state membre: Planurile a 14 țări fiind admise, 3 țări nu au trimis încă, iar PNRR-ul a 10 state, printre care România și Ungaria, se află în lucru.

Cum stăm?

  • 12 planuri au fost trimise conform termenului prevăzut inițial de regulament, 30 aprilie: Portugalia, Spania, Franța, Germania, Slovacia, Letonia, Danemarca, Grecia, Luxemburg, Austria, Italia, Belgia.
  • 12 planuri au fost trimise după 30 aprilie – Ungaria, Cipru, Lituania, Irlanda, Cehia – sau au cerut prelungirea perioadei de evaluare – Polonia, Slovenia, Croația, Finlanda, Suedia, România, Estonia.
  • 3 planuri încă nu au fost trimise (n.r. Bulgaria, Malta, Olanda).

În acest moment, Comisia a evaluat și a dat aviz favorabil pentru 14 PNRR-uri: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Slovacia, Austria, Germania, Letonia, Italia, Franța, Belgia, Suedia, Lituania.

Apoi Consiliul UE va adopta aceste planuri, cel mai probabil săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că aceste state membre vor putea primi deja prima tranșă de bani.

Pentru țările aflate în curs de evaluare, principalele detalii care trebuie încă lămurite sunt legate de costurile reformelor și investițiilor, de nivelul de ambiție pentru măsurile de tranziție verde și, nu în ultimul rând, modul în care acestea răspund la recomandările specifice de țară formulate de Comisia Europeană în 2019 și 2020 în cadrul Semestrului European.

În unele state se verifică mecanismele de control și de asigurare a bunei cheltuieli a banilor și de prevenire a fraudei. România nu se află printre ele.

În cazul României se lucrează în colaborare strânsă cu Comisia Europeană. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene #MIPE este în dialog direct pentru a finaliza ultimele detalii și, conform calendarului, aprobarea planului ar trebui să aibă loc imediat după vacanța de vară, în septembrie, spune pe pagina sa de Facebook europarlamentarul Dragos Pîslaru.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro