Sari direct la conținut

Medici veterinari romani au salvat o cioara impuscata in aripa si cu ciocul rupt, creand o proteza de carbon pentru cioc

HotNews.ro
Cioara Cristina, Foto: Vier Pfoten
Cioara Cristina, Foto: Vier Pfoten

O cioara impuscata in aripa cu alice si care si-a rupt ciocul la impactul cu solul a fost salvata de o echipa de medici veterinari. In loc sa o eutanasieze, acestia impreuna cu specialisti in mecanica fina au creat o proteza unica pentru cioc, astfel incat pasarea sa se poata hrani, potrivit Vier Pfoten. Din nefericire, aripa lovita nu a putut fi salvata.

Cioara Cristina inainte de operatie

Cioara Cristina inainte de operatie

Foto: Vier Pfoten

„Pasarea a ajuns zilele trecute la Bucuresti, pentru a fi operata de medicul veterinar Ovidiu Rosu de la Vier Pfoten, dr. Irina Corbu si Alexandru Stahl, specialist in reabilitarea pasarilor salbatice. Din pacate aripa nu a mai putut fi salvata si a fost amputata. Insa cea marea problema era ciocul rupt, fara de care pasarea nu se putea adapa si hrani. Partea inferioara a ciocului era fracturata in ambele parti chitinoase si atarna in tesutul moale ramas intre ele. Un medic stomatolog a incercat sa-i creeze o proteza din compozit dentar, insa aceasta nu s-a dovedit suficient de rezistenta. Solutia a venit insa din alta parte. Cu ajutorul unui alt membru al echipei Vier Pfoten, Shahin Ciobotea, specialist in mecanica fina, medicii au fixat doua atele din fibra de carbon imobilizate cu suruburi prin grosimea peretilor laterali ai ciocului”, potrivit Vier Pfoten.

Operatia a fost extrem de minutioasa si a durat aproximativ 2 ore, timp in care ciocul pasarii a fost masurat, iar placutele de carbon au fost taiate cu precizie si imobilizate cu suruburi folosite in ceasornicarie.

„Proteza este o inventie in premiera avand in vedere ca este realizata din fibra de carbon, material folosit in industria aerospatiala. La numai 2 ore de la operatie, cioara Cristina a inceput sa manance si sa bea apa fara probleme, semn ca imobilizarea fracturii ciocului cu atelele din carbon este anatomic functionala”, mai spun medicii de la Vier Pfoten.

Cioara Cristina va fi tinuta sub observatie in urmatoarele saptamani pentru ca medicii sa vada cum reactioneaza tesutul la suruburi si daca acesta se poate regenera. Pentru ca pasarea nu va mai putea fi eliberata, acesteia i-a fost gasita o voliera unde va fi ingrijita alaturi de o alta cioara cu o problema similara la aripa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro