#medicibuni Dr. Armand Agache, medic ORL MedLife: „Nasul înfundat constant poate fi semnul unei sinuzite cronice”
O banală viroză de sezon poate agrava problemele din sfera ORL, atrage atenția dr. Armand Agache, medic primar ORL în cadrul Hyperclinicii MedLife Medical Park. Specialistul detaliază mai jos care sunt semnele complicațiilor serioase care pot să apară mai ales în sezonul răcelilor.
Să ai nasul înfundat constant nu e normal, ci poate fi semnul unei sinuzite cronice care, de regulă, se agravează iarna, pe fondul virozelor de sezon. Sinuzita cronică este una dintre cele mai comune probleme pe care le diagnostichează și le tratează medicul primar ORL Armand Agache. „Nasul înfundat constant, o scurgere constantă de secreții care se pot exterioriza prin nas sau prin gât – acea picătură postnazală, un miros neplăcut la nivelul nasului, care fluctuează în funcție de stadiul sinuzitei – acestea sunt principalele semne ale unei sinuzite cronice. Simptomele pot fi ușoare sau pot fi suficient de grave încât să trimită pacientul la medic, mai ales pe fondul unei răceli care de cele mai multe ori agravează manifestările sinuzitei cronice“, subliniază medicul.
Durerea de cap este și ea un simptom al sinuzitei cronice, care însă nu este principalul semnal, pentru că poate să apară doar la anumiți pacienți și doar în anumite situații. „Durerea de cap din sinuzită nu apare mereu, așa cum crede multă lume în zona dintre ochi și frontală – aceea este sinuzita etmoidală. Uneori, în sinuzita cronică, durerea e resimțită ca o presiune, alteori ca un tip de parestezii, de furnicături pe o anumită zonă a feței sau chiar ca cefalee serioasă. De ce? Pentru că sinusurile comunică între ele și comunică cu nasul. Să vă explic: sinusurile sunt ca fântânițele acela în care apa curge dintr-una în alta până jos. În momentul în care există un blocaj între scurgerile respective, unul dintre sectoare se inundă. Așa se întâmplă cu sinusurile. Dar comunicările dintre sinusuri sunt foarte înguste și sunt uneori modificate de anatomia locală, iar în condiții de inflamație locală, pur și simplu se blochează. Când se blochează, se modifică diferențele de presiune între ce respirăm și zona aceea închisă. Și așa apare senzația de presiune și de durere de cap. Cu cât presiunea e mai mare înăuntru și e mai multă secreție, cu atât durerea de cap va fi mai mare“, detaliază dr. Armand Agache.
Sinuzita cronică poate porni și de la o problemă dentară
Un diagnostic de sinuzită cronică poate ascunde, de fapt, și o problemă dentară nediagnosticată. Medicul Armand Agache semnalează că întâlnește tot mai multe sinuzite odontogene, în contextul în care pacienții apelează mai des în prezent la implanturi dentare, iar acestea sunt asociate cu un risc mai mare de sinuzită. „Implanturile dentare în zona maxilarului superior, pentru că acolo este și podeaua sinusului, pot implica o efracție a acestei podele și, în condițiile în care mai există și probleme anatomice la nivelul nasului și sinusurilor, frecvent apare sinuzita de natură odontogenă. Practic, omul se trezește cu secreții purulente în nas, care migrează către gât, cu miros urât în nas și, de multe ori, nici nu conștientizează că lucrarea dentară ar putea fi cauza. Ajunge la medicul ORL-ist și abia atunci află că patologia este cauzată de problemele dentare“, explică medicul Armand Agache.
De multe ori, pacienții ajung la ORL chiar trimiși de specialiștii de medicină dentară care au efectuat intervenția ce a generat sinuzita, însă în unele cazuri, pot trece două-trei luni de la problemele stomatologice și până la prezentarea pacientului la cabinetul specialistului ORL. „Nu doar implanturile, ci și lucrările pe canal pot duce la sinuzită. Iar tratamentul unei sinuzite de origine dentară este un proces care implică adesea și medicul stomatolog, și ORL-istul. ORL-istul are rolul să elimine infecția de la nivelul sinusului și să lase o comunicare între sinus și nas mai largă, care să funcționeze bine, astfel încât să se poată vindeca zona respectivă. De multe ori, și stomatologul trebuie să reintervină ulterior ca să rezolve cauza dentară“, precizează dr. Agache.
Semnele că o viroză se complică
Se spune că o răceală trece în 7 zile fără tratament și într-o săptămână cu tratament. Practic, infecțiile respiratorii virale, atât de frecvente în sezonul rece pot da simptome mai serioase la început, după care se atenuează treptat până când trec de la sine, în cele mai multe cazuri. Totuși, sunt situații în care virozele de sezon pot genera complicații serioase, care trebuie să ne trimită rapid la medic.
„Răcim mai mult iarna, deși virusurile sunt permanent prezente – și în sezonul cald, și în sezonul rece. Să vă explic: în primul rând, se pare că vremea rece și condițiile atmosferice le favorizează o existență ceva mai îndelungată, virusurile rezistă mai bine în mediul acesta rece și cu vânt uscat decât la căldură. Aceasta ar fi o cauză, și anume cauza extrinsecă, de mediu. Dar mai intervin și cauzele intrinseci , referitoare la organism. Practic, diferențele de temperatură pe care le suferă corpul, trecând mereu de la rece la cald și invers, duc la o scădere a imunității locale. Mucoasa nu mai știe exact ce se întâmplă și se produce și o exudație locală, un exces de mucus care favorizează, practic, dezvoltarea ulterioară a microorganismelor. E ca un incubator pentru virus. În plus, aici intervine imunitatea fiecăruia, care depinde de alimentație, de odihnă și de nivelul vitaminei D. Desigur, vremea rece ne face să ne strângem mai mulți în spații închise, fără ventilație suficientă, ceea ce crește concentrația virusurilor“, detaliază medicul Armand Agache de ce suntem atât de expuși riscului de infecții respiratorii.
Simptomele răcelilor pot fi gestionate acasă cu medicamente simptomatice, însă medicul ORL-ist atrage atenția asupra semnelor complicațiilor care trebuie să ne trimită la specialist. „Otitele, sinuzitele și amigdalitele pot da complicații serioase. Orice segment afectat mai zdravăn reprezintă o complicație a unei viroze banale. Otita poate da printre cele mai serioase complicații. Și o sinuzită poate da complicații grave, de exemplu, inflamația orbitei sau un abces la nivelul orbitei sau chiar la nivelul creierului, dacă infecția se extinde din zona sinusurilor. La nivelul laringelui se poate produce laringită acută cu edem important și cu senzație de sufocare. La nivelul amigdalelor se pot produce amigdalite flegmonoase, cu apariția unui flegmon amigdalian și cu adenopatii inflamatorii, cu abces la nivelul ganglionilor cervicali. Toate acestea sunt complicații redutabile“, subliniază dr. Agache.
Potrivit medicului, orice modificare a stării generale, cu apatie, cu lipsa poftei de mâncare, cu o tuse puternică și obositoare, cu o febră ridicată, cu senzația că nu mai poți înghiți sau respira, cu dureri severe – sunt motive importante să mergem la specialistul ORL.
„Trebuie să înțelegi ce se întâmplă cu pacientul în întregul lui“
Pasionat de chirurgie, dr. Armand Agache a ales specialitatea ORL pentru că îmbină armonios partea umană, de contact cu pacienții săi, cu partea chirurgicală. Cel mai frecvent operează sinuzite cronice, prin endoscopie nazală, o soluție minim invazivă, intervenții care-i oferă și cea mai mare satisfacție profesională, mai ales că recuperarea pacienților este una rapidă.
Relația cu pacienții săi este esențială pentru rezolvarea corectă a problemelor de sănătate, consideră medicul. „Pacienții, ca toți oamenii, sunt foarte diferiți. Un medic bun găsește o cale de comunicare cu fiecare, poate să comunice eficient. Uneori, vorbele nu sunt suficiente, trebuie să înțelegi ce se întâmplă cu pacientul în întregul lui, și cu sufletul lui până la urmă. E important să ajungi să ai o conexiune cu omul respectiv, iar asta se obține printr-un dialog corect, onest și uitându-te în ochii lui“, încheie dr. Armand Agache.
***
Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/
Articol susținut de MedLife