Sari direct la conținut

USR este dispus să revină la negocieri. Elena Lasconi: Trebuie reforme asumate, clare. Un guvern minoritar nu este o soluție stabilă

HotNews.ro
USR este dispus să revină la negocieri. Elena Lasconi: Trebuie reforme asumate, clare. Un guvern minoritar nu este o soluție stabilă
Elena Lasconi (Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda)

Președintele USR, Elena Lasconi, a anunțat că partidul său este dispus să-și asume guvernarea, însă condiționează revenirea la negocieri de prezentarea unei situații detaliate legate de situația bugetului țării. Lasconi susține că un guvern minoritar nu ar fi capabil să facă reformele necesare. Anunțul vine după multe zile de tensiuni în coaliția care încearcă să formeze guvernul și după ce PSD a anunțat joi că se retrage, dar va sprijini în Parlament un guvern de dreapta.

„USR își asumă guvernarea, dar o guvernare onestă, cu reforme. Am transmis, constant, în negocieri disponibilitatea totală. Ce înseamnă onest? Marcel Ciolacu și PSD să vină cu cifrele exacte legate de situația bugetului țării și să-și asume OUG care ar trebui să închidă fiscal acest an. De ce mint, în continuare, cu privire la situația țării? Atât de mare este gaura la bugetul statului pe care au creat-o?”, a scris Elena Lasconi, joi seară, pe Facebook.

Ea spune că reformele necesare României nu pot fi duse la capăt de către un guvern minoritar.

„Tocmai pentru că suntem pe marginea prăpastiei trebuie reforme. Asumate, clare, decuplate de populism și de interesele de grup. Dar un guvern minoritar nu este o soluție stabilă, care să poată duce la capăt reformele de care avem nevoie”, susține Lasconi.

În primul rând, ea a menționat reorganizarea statului, care ar trebui să se realizeze prin tăierea cheltuielilor inutile, reducerea aparatului bugetar central și o reformă a justiției.

„Și lista poate continua cu exemple din cele 8 puncte puse în discuție, deja, cu PSD, PNL, UDMR și cu minoritățile naționale”, a adăugat Lasconi, făcând referire la cele opt puncte pe care USR le-a prezentat celorlalte partide pro-europene în cadrul discuțiilor de miercuri de la Palatul Victoria.

PSD nu mai vrea la guvernare

Liderul PSD a anunțat joi că partidul se retrage din coaliție, dar că va vota în Parlament un guvern de dreapta. „Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”, spune Marcel Ciolacu.

„Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei“, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

Anunțul lui Ciolacu a venit la o zi după ce liderii partidelor pro-europene conveniseră ca viitorul premier să fie desemnat de către PSD. Motivul pentru care PNL, UDMR și minoritățile au acceptat acest lucru este faptul că PSD a obținut cel mai mare scor la alegerile parlamentare din 1 decembrie, au declarat pentru HotNews surse apropiate negocierilor.

Tot miercuri, la întâlnirea de la Palatul Victoria pe tema formării noului guvern și a programului de guvernare,  liderii USR au stat numai 20 de minute, lăsând o listă cu 8 cereri pentru PSD, PNL și UDMR. Una dintre acestea este ca toate partidele din coaliție să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis la data încetării mandatului, în 21 decembrie.

Pentru a obține o majoritate în Parlamentul României (necesară pentru învestirea sau demiterea Guvernului, de exemplu) este nevoie de 234 de voturi. PSD, PNL, USR și UDMR, care au negociat formarea unui Guvern, au împreună 284 de voturi, deci o majoritate confortabilă.

PNL, USR și UDMR, deci fără PSD, au împreună tot 162 de voturi, exact cât au AUR, SOS și POT.

INTERVIURILE HotNews.ro