Sari direct la conținut

Medicul Valeria Herdea, numită președinte al CNAS în plin scandal privind sumele decontate pentru medicii de familie și cei de ambulator

HotNews.ro
Dr. Valeria Herdea, Foto: AGERPRES
Dr. Valeria Herdea, Foto: AGERPRES

​Valeria Herdea, medic de familie și vicepreședintele Colegiului Medicilor, a fost numită oficial președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în plin scandal privind sumele decontate de CNAS pentru serviciile acordate de medicii de familie și cei de ambulator. Decizia de numire a Valeriei Herdea la conducerea CNAS a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial și a venit în aceeași zi în care medicii de familie și cei de ambulator au anunțat că nu vor mai încheia contracte cu Casa și nu vor mai acorda consultații decontate de la 1 februarie, dacă CNAS nu crește tarifele anunțate pentru acest an pentru serviciile lor.

Valeria Herdea a fost propunerea PNL pentru funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar HotNews.ro scria încă din decembrie anul trecut că urmează să preia conducerea instituției, după demisia lui Andrei Baciu.

Valeria Herdea (60 de ani) este preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Este o apropiată a PNL, care a și susținut-o și propus-o pentru conducerea CNAS, iar în anul 2019 a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu ordinul Cavaler al ordinului sanitar.

Valeria Herdea îl înlocuiește la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe Andrei Baciu, revocat, în luna decembrie, la cerere, din funcţia de membru al Consiliului de administraţie şi preşedinte cu rang de secretar de stat al CNAS. Baciu fusese numit în august anul trecut și a demisionat în decembrie, înainte de a fi audiat la DNA în dosarul achiziției de vaccinuri COVID în pandemie. Andrei Baciu a precizat la acel moment că este o demisie de onoare și că nu era obligat în niciun fel să facă acest gest.

După demisia lui Baciu și până la instalarea oficială a Valeriei Herdea, conducerea interimară a CNAS a fost asigurată de Cristian Georgică Celea, general SRI în rezervă, fost președinte al Casei de Asigurări de Sănătate în perioada 2003-2005, în timpul guvernului Adrian Năstase, și fost manager al spitalului SRI Agrippa Ionescu.

Președintele Casei de Asigurări de Sănătate este propus de Ministerul Sănătății și numit de Guvern.

Conform înțelegerii din coaliție, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate este numită de PNL, iar cea a Ministerului Sănătății de PSD.

Medicii de familie și cei de ambulator ar putea să nu mai acorde consultații decontate de la 1 februarie

Medicii de familie sunt deciși să nu mai încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru luna februarie, dacă CNAS nu va crește actualele tarife de decontare. Acest lucru înseamnă că medicii de familie ar putea continua să acorde aceleași servicii medicale, dar contra cost – nimic nu va mai fi decontat. În București, peste jumătate dintre medicii de familie sunt deciși să nu mai lucreze cu CNAS, dacă sumele decontate de Casă către medici nu vor crește, a anunțat luni, într-o conferință de presă, Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București – Ilfov.

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov, spune că o eventuală decizie de a oferi servicii medicale contra cost va fi discutată și luată la nivel național. În acest moment, medicii nu exclud această variantă, cu toate că, spun ei, nu și-au lăsat niciodată pacienții fără servicii medicale.

Și medicii specialiști din ambulator sunt deciși să nu mai încheie contracte cu CNAS la actualele valori propuse de Casă, ceea ce înseamnă că nici ei nu ar mai putea acorda servcii medicale decontate, spune Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro