Sari direct la conținut

Melania Hancila, Volksbank: Economia Romaniei e ca un tren fara locomotiva care circula la voia intamplarii. Creditarea in euro va ramane in continuare varianta dorita de catre clienti

HotNews.ro
Melania Hancila, Foto: Hotnews
Melania Hancila, Foto: Hotnews

„Economia romaniei este ca un tren fara locomotiva care circula la voia intamplarii. Datele venite joi de la INS (privind evolutia PIB-n.red) sunt o confirmare a acestui lucru. Cred ca autoritatile trebuie sa acorde o importanta mai mare reformelor structurale; vorbim de ele de la inceputul crizei si, cu toate ca ele nu implica mari eforturi financiare ci mai degraba multa vointa politica si multa munca, aceste reforme nu sunt intreprinse”, a declarat vineri economistul sef al Volksbank, Melania Hancila in cadrul unui seminar desfasurat la Banca Nationala. Este posibil, a adaugat ea, ca in ultimul trimestru sa vedem o evolutie mai buna a economiei care sa se finalizeze cu o crestere anualizata de 0,3 %. Desigur, aceasta crestere-chiar pozitiva fiind- tot intr-o zona a stagnarii ne situeaza si nu se va traduce prin imbunatatiri in privinta nivelului de trai”, a mai spus economistul sef citat.

  • La ce sa ne asteptam pentru urmatoarele 24 de luni?
  • Ne asteptam la o crestere a cheltuielilor  guvernamentale in prag de alegeri, la o dinamica pozitiva a consumului populatiei si la o crestere a cheltuielilor de capital.
  • In privinta exporturilor am putea asista la o scadere destul de accentuata din cauza evolutiei economiilor catre care exportam iar in privinta industriei  exista semne care ne fac sa speram intr-o remediere a acestui sector in trimestrul al IV-lea.
  •  In privinta cresterii economice pe anul viitor, ne asteptam la o crestere de 1,5% cu o variatie in sus sau in jos de 0,5 pp in functie de evolutia agriculturii si de performanta Romaniei in zona absorbtiei fondurilor europene. E greu de estimat exact impactul acestor fonduri asupra economiei dar speram ca gradul de absorbtie sa se dubleze in 2013 fata de 2012. Ceea ce e trist este ca desi sectorul privat si-a facut treaba si a venit cu proiecte fezabile, problemele se pare ca exista la nivel administrativ si aceste penalizari care vin din partea CE se rasfrang asupra mediului privat care are de suferit si poate descuraja contributia mediului privat in aceasta zona.
  • In privinta evolutiei inflatiei, cred ca pentru 2012 nu mai exista foarte multe neclaritati. La fel, anul viitor vedem o rata a inflatiei de peste 5% in primul semestru din 2012, din cauza ajustarii accizelor in functie de curs ul de schimb si al calendarului preturilor administrate. Vedem un varf inflationist in ianuarie cand ne asteptam la o crestere de 0,8-0,9% care ar duce la o inflatie anualizata de 5,5% dupa care indicele preturilor de consum va scadea treptat.As mai mentiona ceva:  Romania a agreat un calendar de majorare a preturilor administrate care a fost in mare parte respectat. Ceea ce  nu s-a respectat a fost planul initial de recuperare a decalajelor de catre economia romaneasca, existand socuri pe partea de oferta. Aceasta evolutie ridicata a preturilor de consum se datoreaza in principal preturilor administrate-electricitate, gaz, apa-canal, salubritate, energie termica. Acestea au crescut din ianuarie 2007 pana in prezent cu 48%. La alcool si tutun, preturile au urcat cu 115% in aceeasi perioada. In ceea ce priveste venitul anual net pe persoana in euro, acestea au crescut cu doar 16% fata de momentul aderarii si au ramas la o cincime fata de venitul mediu din UE. Progresele au fost asadar modice din acest punct de vedere. 

Creditarea- lei sau euro?

  • „La creditarea in lei nu sunt foarte optimista pentru ca dobanzile la creditele in lei raman ridicate, la fel si perspectivele de evolutie ale acestora, in conditiile in care si asteptarile inflationiste sunt ridicate. Astfel, creditarea in euro va ramane in continuare o varianta dorita de catre clienti si creditarea in lei va castiga teren mai mult in ceea ce priveste finantarea pe termen scurt”, spune Hancila
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro