Sari direct la conținut

Meteorologii anunta inundatii in martie si aprilie si seceta in iunie si iulie

HotNews.ro

Vara anului 2008 va fi una secetoasa, dar fenomenul nu va atinge cotele inregistrate anul trecut, a declarat, joi, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. Maximele termice vor fi atinse la sfarsitul lunii iunie si in luna iulie. Pentru lunile urmatoare, meteorologii avertizeaza asupra pericolului producerii de inundatii pe raurile mici si mijlocii.

„Anul 2008 va fi unul normal din punct de vedere meteorologic. Cand spun normal ma gandesc ca nu vom avea cantitati de precipitatii la fel de mari ca in 2005 sau la fel de scazute ca in 2007”, a spus directorul ANM.

Acesta a anuntat ca, in lunile martie si aprilie, exista pericolul producerii de inundatii pe raurile mici si mijlocii.

Pentru perioada verii, Sandu a explicat ca seceta se va resimti incepand cu lunile iunie-iulie in partea sud-estica a tarii. „In acest moment, rezerva de umiditate este refacuta, dupa seceta din 2007. Dar, avand in vedere ca prognozele arata cantitati de precipitatii sub media normala, vom avea seceta in Baragan si in Dobrogea. Important este insa ca nu va fi seceta extinsa”, a mai aratat directorul ANM.

In ceea ce priveste temperaturile, Sandu a explicat ca maximele termice vor fi atinse in perioada iunie-iulie, fara a preciza, insa, valorile la care vor ajunge acestea. „Pot spune cu siguranta ca, in incepand din aprilie si pana in iulie, vom avea temperaturi care se vor situa peste valorile normale corespunzatoare acestei perioade. De asemenea, este sigur ca la sfarsitul lunii iunie si in luna iulie vor fi temperaturi foarte ridicate, dar perioadele cand se vor inregistra acestea nu vor mai fi la fel de lungi cum au fost in 2007”, a mai spus Sandu.

La randul sau, directorul Administratiei Nationale Apele Romane, Marius Postelnicescu, a spus ca stocurile de apa sunt suficiente pentru a face fata unei veri secetoase.

Pentru perioada urmatoare, Postelnicescu a avertizat asupra pericolului producerii de inundatii pe raurile Bistrita, Iza, Jiu, Argesul superior si Oltul superior.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro