MFP: Autoritățile locale se pot împrumuta pentru asigurarea căldurii. Plafonul: 450 milioane lei
Ministerul finanţelor publice (MFP) a anunțat, joi seara, că, în ședința de astăzi, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență (OUG), iniţiată de MFP, prin care primăriile se vor putea împrumuta de la Trezorerie, în limita a 450 de milioane de lei, pentru a plăti căldura destinată populației, potrivit Mediafax.
„Administrațiile publice locale vor avea posibilitatea să contracteze împrumuturi în condiții avantajoase de la Trezorerie, în limita a 450 de milioane de lei, pentru asigurarea energiei termice pentru populație în sezonul rece. Împrumuturile pot fi contractate numai cu avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale (n.red. – CAÎL) și numai dacă la data depunerii documentației UAT-urile (n.red. – Unitățile Administrativ Teritoriale) nu au restanțe la împrumuturile contractate anterior”, se menționează într-un comunicat de presă transmis joi seara de Finanțe.
Documentele necesare în vederea obţinerii împrumutului se depun, până la data de 29 noiembrie 2018, la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice.
Prin același act normativ, MFP a completat art. 63 din Legea nr. 273/2006, cu prevederi legate de obligativitatea autorităților administrației publice locale de a notifica Comisia de autorizare a împrumuturilor locale (CAÎL). Aceste autorități trebuie să notifice CAÎL în legătură cu efectuarea tragerilor autorizate pentru anul respectiv din finanțările rambursabile contractate de unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale.
„Termenul limită este 15 august al fiecărui an, iar pentru 2018 data de 15 octombrie. În caz contrar, CAÎL anulează sumele autorizate ca trageri pentru anul respectiv și le alocă altor UAT-uri care au proiecte de investiții în derulare. De asemenea, autoritățile locale, care nu efectuează trageri până la finalul anului în cuantumul notificat către CAÎL, vor plăti o penalitate de 2% pentru sumele autorizate și netrase”, au precizat reprezentanții Finanțelor.
Această penalitate, care va reprezenta venit la bugetul de stat, urmează să fie calculată și achitată de unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale până la data de 31 martie a anului următor.
„Noile prevederi sunt necesare ca urmare a faptului că în practica CAÎL s-a constatat că au fost și sunt unităţi/ subdiviziuni administrativ-teritoriale care nu au utilizat integral sumele autorizate şi astfel au blocat finanţarea unor investiții publice de interes local”, se explică în documentul de presă al Finanțelor.