Sari direct la conținut

“MI-E DOR DE TINE” generează din nou emoții peste ocean. Povești ale românilor impresionați de mesajul puternic

Smile Media
Mi-e dor de tine, Foto: Lights On România
Mi-e dor de tine, Foto: Lights On România

“MI-E DOR DE TINE” este un pansament pentru suflet. Ori de câte ori e expusă, instalația alină suferința, generează emoții nemaiîntâlnite, scoate la suprafață povești și creează conexiuni. Pentru a treia oară expusă în afara granițelor României, instalația este acum expusă în Washington, D.C., unde va încălzi inimile a mii și mii de români.

Dacă, în țară, impactul e unul aparte, peste hotare dorul crește, sentimentele se intensifică, iar poveștile sunt din ce în ce mai înduioșătoare. Un val de emoție se răspândește la fiecare pas. În Londra și Chicago, acolo unde a călătorit până acum, instalația „MI-E DOR DE TINE” a adus lacrimi, zâmbete și priviri nostalgice. A cucerit, fără discuție, fiecare cetățean român care a poposit în fața ei.

În jurul acestui mesaj se conturează tot atâtea povești pe câți privitori. Unii își strigă dorul de familie sau de prieteni, altora le lipsesc sentimentul de apartenență la comunitate, priveliștile pitorești și gusturile care îi duc cu gândul acasă. “Pentru prima dată de când mă aflu în Londra, distanța dintre noi nu mai pare atât de mare”, ne-a dezvăluit Valentin, un român pe care viața l-a purtat tocmai în Marea Britanie. Departe de familie, dorul n-a fost parcă nicicând mai amar. Însă o rază de speranță i-a fost adusă tocmai de instalația care transmite atât de frumos sentimentul care are o semnificație aparte în limba română.

“Într-o seară, în drum spre casă de la muncă, vorbeam cu fetele mele la telefon. La câteva minute după încheierea apelului, mi-a apărut în față semnul „MI-E DOR DE TINE”. Mi se părea ireal, nu înțelegeam ce se întâmplă. Le-am sunat înapoi, m-am apropiat de semn și le-am arătat și lor. Am stat acolo jumătate de oră, plângând toți trei la telefon. Nu m-am mai simțit de mult timp atât de aproape de ele”, ne-a scris Valentin.

Peste ocean, emoțiile au fost la fel de intense. Gemenele Rocsana și Simina sunt despărțite de aproape 8.000 de kilometri. Una în Cluj, cealaltă în Chicago. Însă cele două au fost unite, ca prin magie, de instalațiile luminoase. Și asta pentru că “MI-E DOR DE TINE” a primit, din inima Clujului, răspunsul “ȘI MIE”. “Pentru o clipă, oceanul s-a făcut mic și diaspora era acasă”, au spus ele. Mesajul emoționant și fotografiile lor au făcut înconjurul internetului.

“E mesajul care încheie, zi de zi, conversațiile cu cei dragi. Deși viața în Statele Unite ale Americii e frumoasă, ne lipsesc acele mici detalii ce fac diferența. Dorul de casa copilăriei, ulițele pitorești și serile petrecute cu toți cei dragi. Poate mai mult ca oricând în perioada agitată prin care trecem. Chiar dacă știam că dorul e mare, literele luminoase ne-au făcut să îl percepem și mai profund”, ne-a transmis și Andreea, o româncă stabilită în SUA.

Emoționantă e și povestea Georgianei, care s-a implicat activ și în demersul de a duce instalația luminoasă peste ocean. Dorul e cu atât mai mare cu cât, în țară, o așteaptă băiețelul ei, Tudor. “Am plâns în fața semnului. În mine sunt multe doruri. Foarte multe”, ne-a mărturisit ea. La fel sunt alte mii de povești, în care “dorul” s-a transformat în personaj principal.

Mesajul reprezintă conexiunea puternică dintre noi toți și generează emoții care rezonează cu fiecare, reamintindu-ne de lucrurile care contează cu adevărat. Ne îndeamnă la regăsire, reîntâlnire și dialog cu cei dragi, lucruri extrem de importante în aceste momente.

“Aș vrea ca oamenii să știe că o poveste bună funcționează ca un imbold, declanșează un scop în suflete și minți și lucrează la sprijinul emoțional și moral de care au nevoie cei mai mulți aflați departe de casă. Noi suntem aici și asta înseamnă că suntem gata să ascultăm toate poveștile și dificultățile celor care vor să ni le împărtășească. Faptul că noi, din Cluj-Napoca, am reușit să ajungem în doar 4 ani cu acest proiect în Washington, D.C. e o dovadă a faptului că orice e posibil câtă vreme e planificat și asumat, iar pași logici și firești se fac zi de zi în direcția respectivă. Aș vrea ca oamenii să știe că noi, Asociația Daisler, suntem aici și vom fi aici cât va fi nevoie”, spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.

Instalația luminoasă “MI-E DOR DE TINE” a fost montată în The Wharf, portul orașului la râul Potomac, la numai 2 kilometri depărtare de Casa Albă, unde va rămâne până pe 31 martie 2022. Instalația este creată de Asociația Daisler , iar expoziția din Washington, D.C. e susținută de CEC Bank .

“De 157 de ani, împărtășim valorile românilor și suntem aproape de ei oriunde s-ar afla. Dorul este o emoție care transcende granițe și unește suflete de la distanță, experiența de la Chicago fiind o dovadă puternică în acest sens. Cu ocazia sărbătorii iubirii, ne bucurăm să contribuim încă o dată la crearea unui moment unic și emoționant pentru cei plecați peste hotare. Sperăm ca, măcar pentru o clipă, românii din Washington să nu mai simtă barierele de limbă și distanță, ci doar apropierea de cei dragi lor, rămași pe meleaguri natale”, spune Alexandra Frunză, Director Identitate și Comunicare CEC Bank.

Pentru că ori de câte ori “MI-E DOR DE TINE” e aprinsă departe de casă, instalațiile “ȘI MIE” și “TE AȘTEPT” se aprind acasă, Asociația Daisler urmează să aprindă pe 24 februarie instalațiile surori în locații noi care vor fi dezvăluite în curând. Datele alese pentru aceste aprinderi coincid cu Ziua Îndrăgostiților și Dragobetele, atribuind, astfel, semnificații românești importante și corespondente acestor zile.

Acest proiect se bucură de sprijinul Institutul Cultural Român din New York și AmbasadaRomâniei în Statele Unite ale Americii.

Mulțumiri Danielei Kammrath, Institutului Cultural Român la New York, Ambasada României în Statele Unite, Southwest Business Improvement District & The Wharf.

***

MI-E DOR DE TINE este o instalație de lumină creată de Asociația Daisler în 2018 pentru festivalul de lumină Lights On România. Ea simbolizează pentru fiecare român altceva, tocmai de aceea este o lucrare atât de interesantă și unică.

MI-E DOR DE TINE face parte, alături de instalațiile răspuns ȘI MIE și TE AȘTEPT, din Dialogul Reîntregirii, un dialog imaginar purtat de România cu diaspora ei, oriunde s-ar afla aceasta. Dincolo de orice, Dialogul Reîntregirii vorbește despre familii care sunt unite de lumină, despre idei care-și găsesc vocea în cei care tind către ele, despre apropiere în vremuri tulburi.

Cu această ocazie a fost lansată și platforma proprie a instalației, despredor.org , locul în care puteți găsi poveștile românilor care au interacționat cu “MI-E DOR DE TINE”.

***

Despre Lights On:

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj- Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante intersectoriale.

Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven, dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii. Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite. Mai multe informații pe www.lightsonromania.com .

Articol susținut de Lights On România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro