Mihai Malaimare : Un Bucuresti frumos nu poate fi imaginat decat prin efortul conjugat al artelor si al artistilor
Teatrul Masca si-a facut un renume din a juca in spatii neconventionale. Veniti la PARK(ing) Day cu un spectacol de statui vivante care ne aduc aminte de cele pe Las Ramblas. Ce presupune mai exact spectacolul ?
Mihai Malaimare, directorul Teatrului Masca : Un spectacol de statui vivante este mai degraba o ocazie extraordinara pentru cei care asista sa-si puna intrebari, sa descopere imagini, sa-si reaminteasca senzatii. Intalnirea cu o statuie vivanta este o ocazie sa vezi pe viu cum ar putea arata propria ta viata daca ai acorda mai multa atentie frumosului, calmului, generozitatii.
Ati avut reprezentatii in parc, ati acaparat atentia si in statiile de metrou. Cum este pentru actori sa joace in afara scenei traditionale ? Se creeaza o altfel de legatura cu publicul ?
Mihai Malaimare : Spatiul neconventional are propriile sale legi pe care actorii care joaca le descopera pas cu pas. Este mult mai incitant decat in interior, este mult mai viu, mult mai adevarat. Publicul este aproape, legatura este directa, actorul si spectatorul devin eroii unei intamplari care ii priveste pe amandoi, ai unei intamplari capabile sa schimbe destinul amandurora si, ceea ce este poate chiar mai interesant, sa redefineasca spatiul, sa-I dea o alta conotatie, sa-l faca mai prietenos, mai uman.
La PARK(ing) Day vrem sa mobilizam oamenii si sa ii incurajam sa isi transforme orasul intr-un loc mai frumos. Prin spectacolele pe care le da Teatrul Masca in spatii neconventionale, ati participat si dumneavoastra la imbunatatirea ambientului. Cum ar arata in opinia dumneavoastra un Bucuresti frumos si ce ar trebui facut pentru a scapa de fetele triste ale oamenilor care il traverseaza ?
Mihai Malaimare: Traind intr-un spatiu prin definitie depeizant, omul ajunge sa se instraineze el insusi de semeni, de mediu, de sine insusi. Arta este un extraordinar liant social, o minunata sansa pe care o comunitate o are pentru a-si analiza conditia si, mai ales, pentru a-si redefini obiectivele.
O piata anodina, o parcare ca multe alte mii pot deveni, prin legatura cu un spectacol de teatru de exemplu un altfel de spatiu, unul care coaguleaza, intretine, defineste, construieste , structureaza o adanca responsabilitate comunitara, in interiorul careia, evident, frumosul joaca un rol definitoriu.
Un Bucuresti frumos nu poate fi imaginat decat prin efortul conjugat al artelor si al artistilor. Nu ar putea evident indeparta definitiv tristetile personale ale fiecaruia dintre noi, dar le-ar face suportabile, le-ar face decente, le-ar transforma intr-o punte catre ceilalti, in sansa de a defini prietenia, consensul, civilitatea ca pe arma fiecaruia dintre noi de a face viata acceptabila tocmai pentru ca trebuie traita printre oameni.
Un Bucuresti frumos exista mereu in fiecare dintre noi si este sigur ca un spectacol de teatru, un concert, o expozitie, o carte ne pot ajuta sa descoperim ceea ce ne uneste si nu ceea ce a izbutit sa ne desparta atat de ingrijorator.
Teatrul Masca isi aduce statuile vivante pe 16 septembrie la PARK(ing) Day. Le puteti admira in parcarile de la Unirea si Mall Baneasa printre multe alte surprize. Fa orasul sa arate pe placul tau!