Sari direct la conținut

Mii de persoane au stat la cozi pentru a participa la Noaptea Muzeelor in Capitala

HotNews.ro
Mii de persoane au stat la cozi pentru a participa la Noaptea Muzeelor in Capitala

Mii de persoane, majoritatea tineri, au stat la cozi, sambata, cu mult timp inaintea deschiderii institutiilor muzeale, pentru a participa la editia 2015 a Noptii Muzeelor in Capitala, informeaza Agerpres.

* Ca in fiecare an, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, unde coada s-a format cu trei ore inainte de inceperea evenimentelor, a organizat o serie de evenimente speciale, incepand cu vizitarea contra cost a expozitiei temporare de paianjeni si scorpioni vii – „Tesaturi periculoase”, continuand cu atelierele de creatie pentru copii – „Figurine amuzante”; lilieci si bufnite; „Pasarea magica”; Provocarea LegoZ, si terminand cu expunerea permanenta a Muzeului, a traseului special intitulat „Istoria lumii vii in 10 exponate”, ori a expozitiilor „Luminile Nordului – Aurora Boreala in Insulele Lofoten” si „OCEANE LA MICROSCOP”.

„Pana la aceasta ora in jur de 5.000 de persoane au vizitat Muzeul Antipa”, a declarat pentru Agerpres, in jurul orei 21,00, Florentina Purdescu, sef birou Relatii publice, marketing cultural si programe educationale.

Aceasta a estimat ca, pana la sfarsitul programului, la ora 01,00, in 15.000 de vizitatori vor trece pragul muzeului.

* La Muzeul National al Taranului Roman, situatia era similara, oaspeti de toate varstele grabindu-se sa viziteze deopotriva expunerea permanenta si expozitiile temporare, dar si Piata Taraneasca din curte unde au asistat la demonstratii si ateliere de tesatorie, olarit, cioplit in lemn, icoane si incondeiere ori la proiectii in aer liber.

„Lume multa!”, a declarat directorul interimar al institutiei, Virgil Stefan Nitulescu, acesta estimand ca numarul vizitatorilor se va situa la nivelul anului trecut, in jur de 5.000.

* Un punct de atractie la Muzeul National de Arta al Romaniei l-a constituit „Galeria de ne(uitat)”, in care sub genericul „Priveste arta, arta te priveste”, au fost expuse rame ale unor tablouri retrocedate in ultimul timp de institutie. Insomniacii au putut astfel reflecta in fata a 25 de rame ale unor panze semnate, printre altii, de: Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Ion Andreescu, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Marcel Iancu, sau alaturi de doua socluri pe care ar fi trebuit sa stea bronzuri realizate de Milita Petrascu sau Gheorghe Leonida.

Referindu-se la modul in care MNAR a decis sa se alature protestului Retelei Nationale a Muzeelor din Romania (RNMR) in fata saracirii patrimoniului muzeal national din cauza restituirilor, prin deschiderea „Galeriei de ne(uitat)”, ea a mentionat ca echipa pe care o conduce a decis „sa puna fata in fata doua fenomene”.

„Unul – cel dureros pentru noi, astazi – un numar mare de lucrari restituite, care sunt sugerate prin rame goale cu etichetele fostelor lucrari si altul, in sala de vizavi, unde prezentam o expozitie retrospectiva dedicata sculptorului Constantin Popovici, autorul, printre altele, al monumentului Electricitatii – Prometeu de la barajul Vidraru. Expozitia este compusa, in proportie de 80% din donatii facute guvernului. Deci, exista si o raza de optimism, oamenii doresc sa doneze muzeului colectii sau lucrari”, a declarat, la ora 22,00, directorul general al MNAR, Roxana Theodorescu.

Ea a apreciat ca publicul MNAR din Noaptea Muzeelor este „tanar si foarte tanar”.

„Fata de anul trecut, am intinerit. Atmosfera e foarte placuta. E foarte multa lume, aici, la sediul central, ca si la Muzeul Colectiilor de Arta, unde oferim publicului o expozitie temporara organizata impreuna cu Muzeul de Arta „Vasile Parvan” de la Barlad – „Comori de arta din Colectia Ion Chiricuta”, a mai spus directorul MNAR.

*Muzeul Municipiului Bucuresti a participat la Noaptea Muzeelor cu toate cele opt unitati deschise aflate in subordinea sa, pentru prima data muzeele „Victor Babes”, „Ligia si Pompiliu Macovei” si „Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck”, Muzeul Memorial „C. I. si C. C. Nottara” si Muzeul „Maria si George Severeanu” fiind deschise cu un program de vizitare de la ora 18,00 la ora 2,00.

La Palatul Sutu a fost „flux continuu” inca de la deschidere, depasind curtea.

„In momentul de fata am depasit 5.000 la Palatul Sutu”, a declarat pentru Agerpres, putin dupa ora 22.00, directorul general al institutiei, Adrian Majuru.

El a mentionat ca „foarte multi tineri” participa la evenimentele organizate de muzeu. „Categoria de varsta, asa mai larg, unde va intre 25 si 45 de ani”, a spus Majuru, precizand ca majoritatea au fost interesati de expozitia permanenta, redeschisa la etajul palatului.

„Noi avem expozitii si la parter. E-adevarat, ceva mai veci. Da, oaspetii nostri au preferat sa ramana in rand, sa nu piarda locul, pentru a putea urca la etaj”, a mentionat directorul Muzeului Municipiului.

Adrian Majuru a estimat ca, pana la inchiderea evenimentului” numarul vizitatorilor se va dubla.

„Inca pe-atat. Fata de anul trecut, in momentul de fata fluxul este pe plus. Asta pentru ca ii grupam pe grupuri mai mici de 15-20 de persoane, altfel riscand sa avem ambuteiaje”.

* Un numar de 8.600 de vizitatori au trecut pragul Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), pana la finalul evenimentului, potrivit declaratiei Adelei Stan, muzeograf in cadrul Departamentului Relatii Publice al institutiei muzeale.

La MNIR, care a propus insomniacilor doua programe de vizitare, unul de zi, cu plata, si un altul de noapte, gratuit, intre orele 16,00 si 1,30, majoritatea vizitatorilor au preferat ghidajele tematice in expozitiile permanente Tezaur Istoric, Lapidarium – Copia Columnei lui Traian.

De altfel, la ora 22,00, Adela Stan declara pentru ca vizitatorii „au fost din toate categoriile de varste”.

„Inca vin. Cu copii in carucioare, tineri si batrani, avem si straini, un grup de chinezi”, a spus aceasta.

„De la 16,00, pana la ora 10.00 am avut 4.000 de vizitatori. Cam acelasi numar ca si anul trecut”, a declarat directorul general al MNIR, Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

El a mentionat ca vizitatorii MNIR au dorit sa vada si exponatul prin care muzeul a participat la protestul initiat de RNMR, prin expunerea unei piese de exceptie din colectiile institutiei.

„Expunem semi-ambalat Coiful de la Ciumesti, un coif celtic superb, care n-a mai fost vazut de 13 ani”, a spus Tarnoveanu, care a precizat ca piesa va constitui, anul viitor, subiectul unei micro-expozitii din seria „Exponatul lunii la MNIR”.

„Anul acesta aceste expozitii sunt programate”, a spus directorul MNIR.

*Vizitarea gratuita a primului etaj al institutiei, dar si o serie de ateliere de pictura si concerte s-au numarat printre atractiile oferite, sambata, in „Noaptea Muzeelor”, de Muzeul National Cotroceni.

„A fost foarte bine. In jur de 4.000. Inca mai sunt vizitatori, cei mai multi tineri. Este coada, ca de obicei”, a declarat la ora 0,00, directorul general al muzeului, Adina Rentea.

Ea a declarat ca ora de inchidere (0,00) din seara Muzeelor de la Cotroceni va fi depasita, pana cand ultimul vizitator va putea sa participe la eveniment.

Aproape 30 de muzee, printre care, in premiera, Muzeul BNR, si 20 de organizatii culturale au fost deschise in Noaptea Muzeelor 2015 la Bucuresti, sambata seara, propunand publicului un program divers de evenimente, care include expozitii, ateliere pentru copii, concerte, proiectii de filme, spectacole de balet si pantomima.

Editia din acest an a fost una speciala, fiind marcata de un protest initiat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR), organizatorul Noptii Muzeelor.

La Noaptea Muzeelor 2014, in Bucuresti s-au inregistrat, potrivit organizatorilor, 191.956 vizitatori, dintre care 142.214 in muzee si 49.742 de vizitatori in cadrul unor organizatii culturale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro