Ministerul Afacerilor Externe: Ministerul Culturii, Academia Romana si Muzeul National al Literaturii Romane stiau de licitatia de la Paris din luna februarie
Ministerul Culturii, Academia Romana si Muzeul National al Literaturii Romane stiau de licitatia de la Paris, unde sunt scoase la vanzare documente ale lui Emil Cioran, din luna februarie. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea. Potrivit acesteia, Ambasada Romaniei la Paris a transmis pe data de 24 februarie informatia despre licitatie, cu propunerea de a fi comunicata institutiilor potential a fi interesate. Prin urmare, MAE a retransmis imediat aceasta informatie Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Academiei Romane si Muzeului National al Literaturii Romane.
Referitor la apelul lansat de Sorin Iliesiu, care a cerut MAE sa opreasca „licitarea ilegala”, Doris Mircea a declarat ca statul roman nu poate interveni pentru a opri licitatia publica, transmite Agerpres.
„In urma apelului domnului Sorin Iliesiu pentru oprirea licitatiei, Ambasada a contactat firma franceza care vinde lotul, Binoche si Giquell. Aceasta a comunicat ca numele vanzatorului este confidential, ca si cel al cumparatorului. Organizatorii licitatiei au mentionat, de asemenea, ca exista o institutie din Romania interesata sa cumpere documente. Statul roman nu poate interveni pentru a opri o licitatie publica. Singurii care ar putea sa faca acest lucru ar fi mostenitorii directi ai lui Emil Cioran, daca aceste documente ar fi fost furate sau instrainate ilegal. Instrainarea lor benevola nu poate fi insa atacata”, a declarat oficialul MAE, citat de Agerpres.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat intr-un interviu acordat RFI ca ar fi bine ca „o parte macar” dintre aceste manuscrise sa ajunga la Muzeul Literaturii Romane. „Personal, mi-as dori ca institutiile de cultura din Romania sa participe la aceasta licitatie. Noi marcam in Franta si in Romania centenarul Cioran. Sigur ca memoria lui trebuie respectata si m-as bucura ca o parte macar din acest fond de manuscrise sa intre in patrimoniul Muzeului Literaturii Romane”, a spus seful diplomatiei romane.
La licitatia de la Paris si-au anuntat participarea TVRsi Biblioteca Centrala Universitara.
Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman nu au fonduri sa participe la licitatie
„Ministerul Culturii si-ar fi dorit foarte mult sa aiba posibilitatea sa participe la aceasta licitatie, dar din pacate Ministerul Culturii nu are fondurile necesare”, a declarat pentru HotNews.ro Debreczeni Hajnalka, consilier de presa al ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Aceasta a precizat ca „nu s-a pus in discutie folosirea fondului de rezerva aflat la dispozitia prim-ministrului”.
Reprezentantii Institutului Cultural Roman au declarat pentru HotNews.ro ca ICR nu poate participa la aceasta licitatie. „Conform Legii sale de organizare si functionare, Legea 356/ 2003, Institutul Cultural Roman nu are printre prerogativele sale achizitionarea si administrarea unor bunuri de patrimoniu. Drept urmare, in bugetul pe anul 2011 nu au putut fi prevazute sume destinate unor astfel de achizitii”, sustine Institutul.
Citeste si: