Ministerul Agriculturii propune un buget de 925 milioane lei pentru liceele agricole, în următorii patru ani
Anul acesta, 58 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol au trecut din subordinea Ministerului Educației în cea a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În același timp, MADR a înaintat guvernului un proiect de hotărâre pentru aprobarea sumelor care ar trebui eliberate către liceele agricole, în vederea realizării investițiilor asumate prin actul normativ de preluare a acestor instituții de învățământ de către Ministerul Agriculturii. În total, ar trebui alocate 925 de milioane de lei, în perioada 2019-2023, ceea ce ar însemna, în medie, aproximativ trei milioane de lei pe an pentru fiecare liceu. Eșalonarea propusă prin hotărârea de guvern este următoarea: 75 milioane lei, în 2019; 265 milioane lei, anul viitor; 210 milioane lei, în anul 2021; 200 milioane lei, în anul 2022; 175 milioane lei, în anul 2023, scrie fermierinromania.ro.
Desigur, o astfel de propunere pare generoasă, dar este greu de spus, în acest moment, dacă vor fi găsite resursele bugetare, în următorii ani, pentru a finanța aceste investiții. De asemenea, în cadrul MADR a fost înființată o direcție de educație agricolă.
Nota de fundamentare a hotărârii de guvern arată că la începutul anului 1990, existau, în învățământul românesc, 200 de licee agricole care furnizau specialiști cu o calificare medie și forță de muncă tânără. În ultimele două decenii, activitatea acestor instituții a intrat în regres, din cauza subfinanțării, a lipsei de atractivitate a domeniului, a declinului demografic sau abandonului școlar.
În prezent, manualele școlare sunt depășite, nu sunt actualizate, existând discrepanțe între conținutul manualelor de specialitate și tehnologiile actuale din agricultură. Baza materială este învechită, cu laboratoare nefuncționale sau fără instrumentar didactic corespunzător.
În urma analizei ministerului a rezultat că doar 58 de licee tehnologice mai dețin învățământ agricol preponderent. Există unități care nu mai au terenuri, pentru că au fost retrocedate, sau terenurile nu mai sunt lucrate din cauza lipsei utilajelor agricole.
Finanțarea investițiilor liceelor agricole are ca obiective principale: dezvoltarea liceelor agricole, reîntinerirea forței de muncă, creșterea numărului de elevi, reînnoirea parcului de tractoare, mașini și echipamente agricole, dotarea laboratoarelor școlare sau pregătirea profesională a cadrelor de specialitate. Rămâne de văzut dacă bugetul va permite realizarea programelor de finanțare și dacă preluarea acestor instituții de învățământ de către MADR va fi în măsură să atingă și țintele propuse pentru următorii ani.