Ministerul Culturii isi declina interesul de a exercita dreptul de preemtiune privind Castelul Pogany din Retezat
- Redactia Hotnews
Ministerul Culturii (MC) si-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemtiune al statului privind monumentul Castelul Pogany din Retezat, clasat in grupa A a Patrimoniului National, unul dintre putinele edificii baroce din Transilvania aflate inca in buna stare de conservare si functionare, scrie Mediafax.
Castelul Pogany din Retezat/ Hunedoara si-a castigat notorietatea nu doar datorita plasarii sale langa Parcul National Retezat, dar si datorita istoriei artistice anexe a familiei nobiliare Pogany – parte a elitei transilvanene din secolul al XIX-lea, informeaza Artmark.
Un nume celebru desprins din aceasta familie este cel al pictoritei Margit Pogany, modelul si iubita lui Constantin Brancusi. „Domnisoara Pogany” este una dintre celebrele opere ale lui Brancusi, diferite versiuni ale operei aflandu-se in institutii prestigioase, precum Muzeul de Arta Moderna din New York (MoMA) si Muzeul de Arta din Philadelphia.
Recordul pentru una dintre versiuni, „Domnisoara Pogany II”, a fost stabilit in 1997, la o licitatie a casei Christie’s de la New York, pentru suma de 5,6 milioane de euro. Domeniul Pogany, format din castel si un parc dendrologic de 17 hectare, a fost oferit statului, in cadrul procedurii de preemtiune, pentru suma – beneficiind de o reducere fata de evaluare – de 500.000 de euro.
Sub deviza „nu exista viitor fara istorie”, Artmark Historical Estate activeaza pentru punerea in circulatie si in valoare si a monumentelor uitate. Cu solutii pragmatice pentru conservarea si valorificarea castelelor si monumentelor de arta, Artmark Historical Estate isi propune sa recupereze si conserve valorile autentice romanesti prin gasirea pentru acestea a unui proprietar care sa le merite.
Incepand cu momentul receptionarii refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemtiunea statului la cumpararea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestuia in vanzare, prin licitatie, concurs de oferte sau prin tranzactie privata.
Artmark Historical Estate este divizia casei de licitatii Artmark specializata in vanzarea monumentelor istorice si de arta. Dupa modelul marilor firme internationale de consultanta imobiliara, Artmark Historical Estate ofera clientilor sai acces la acest segment special de piata, dedicat proprietatilor istorice si de arta, precum palate, castele, cetati, conace si vile vechi de secole, repere in Registrul Monumentelor Istorice.
Portofoliul Artmark Historical Estate include monumente istorice clasate atat in grupa A – de valoare nationala si universala (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cat si in grupa B – reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memoriala Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).
Potrivit reprezentantilor Artmark, statul roman a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune. „Au fost facute instiintari catre minister de proprietari inainte de a fi in gestiunea noastra”, declara Constantin Prisecaru, directorul diviziei Artmark Historical Estate, la sfarsitul lunii ianuarie.
Tot atunci, Prisecaru a explicat pentru Mediafax ca, in cazul acestor proprietati, nu va exista o licitatie publica, avand in vedere ca este un demers complex fata de achizitiile de arta plastica. „La licitatiile de arta, ai vazut lucrarea in expozitii, ai licitat si o adjudeci sau nu. In cazul imobilelor, este o documentatie juridica pe care orice potential client trebuie sa o verifice, vrea sa vada proprietatea, le postam pe site, vor fi termene anuntate de depunere de oferte si va fi o licitatie de oferte. Oferta cea mai mare va avea castig de cauza”, a declarat acesta.
Cladirile scoase la vanzare de Artmark Historical Estate sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro.