Sari direct la conținut

Ministerul Culturii trebuie sa plateasca 20 milioane de lei drepturi salariale la Filarmonica Enescu

HotNews.ro

Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, a declarat, marti, ca Ministerul Culturii trebuie sa plateasca circa 20 de milioane de lei drepturi salariale angajatilor Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti, ca urmare a unor decizii definitive si irevocabile ale instantei.

Gigel Stirbu a fost prezent, marti, la Comisia de cultura din Senat, unde a prezentat planurile Ministerului Culturii pe anul in curs.

In acest context, Gigel Stirbu a spus ca bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014 – de aproximativ 562 de milioane de lei – este cel mai mic de dupa 1989 de care beneficiaza aceasta institutie, transmite Mediafax.

Potrivit lui Stirbu, bugetul mic al Ministerului Culturii nu va mai permite finantarea unor evenimente de importanta locala, care ar avea insa dreptul sa beneficieze de o contributie financiara din partea institutiei.

„Nu putem face decat sa ne axam in urmatoarea perioada pe principalele directii si evenimente consacrate pe plan national si sa lasam mai la urma alte evenimente (…)”, a spus Gigel Stirbu.

El a precizat ca la toate acestea se adauga faptul ca, in urma unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, Ministerul Culturii trebuie sa le plateasca drepturi salariale angajatilor Filarmonicii „George Enescu”, o suma de aproximativ 20 de milioane de lei.

„Exista un cuantum de 20 de milioane de lei. Suntem nevoiti sa le achitam, sunt hotarari judecatoresti care trebuie puse in aplicare. Trebuie sa prioritizam banii la un anumit moment. In primul si primul rand, institutiile trebuie sa functioneze, oamenii trebuie sa-si primeasca salariile. (…) Sunt niste hotarari judecatoresti care vin din urma, este vorba de 2009, 2010, 2011, 2012. Noi trebuie sa le punem in aplicare”, a spus ministrul Culturii.

El a mai spus ca a facut prima plata din aceasta suma, respectiv 3,6 milioane de lei, marti de dimineata. „Am deschis fisele bugetare”, a spus Gigel Stirbu.

Totodata, Gigel Stirbu a spus ca spera ca bugetul Ministerului Culturii sa fie suplimentat la viitoarele rectificari bugetare.

„Trebuie sa fii un foarte bun manager ca sa poti gestiona atat de multe probleme cu atat de putine resurse financiare”, a mai spus Gigel Stirbu.

In luna decembrie a anului trecut, peste 60 de angajati ai Filarmonicii „George Enescu” din Capitala au protestat in fata Ateneului Roman, acestia cerand conducerii filarmonicii sa respecte hotararile judecatoresti prin care le-au fost acordate drepturi salariale pentru perioada in care le-a fost micsorat venitul cu 30%.

„Nu se respecta hotararile judecatoresti. Nu cerem o marire de salariu, cerem doar recunoasterea drepturilor noastre. Nu cerem mai multi bani, ci doar banii pe care ii meritam”, a declarat atunci pentru MEDIAFAX liderul sindicatului Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti, Constantin Bogdan.

Constantin Bogdan a precizat ca suma pe care personalul filarmonicii ar trebui sa o primeasca este de aproximativ 15.000 de euro de persoana, precizand ca sunt 200 de angajati in aceasta situatie.

Ministerul Culturii (MC) a cerut alocarea sumei de 3.620.000 de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2013, pentru plata drepturilor salariale ale angajatilor Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti, se arata intr-un proiect de hotarare supus dezbaterii publice. De asemenea, pe 26 iunie 2013 a fost depus la Guvern un proiect de hotarare prin care Ministerul Culturii solicita suplimentarea bugetului institutiei pentru anul in curs cu suma de 1,3 milioane de lei.

Proiectul de hotarare, publicat pe pagina de internet a Ministerului Culturii, „are ca obiect de reglementare suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pe anul 2013 cu suma de 1.300 mii lei la Capitolul 67.01 ᅡCultura, recreere si religieᅡ, Titlul 51 ᅡTransferuri intre unitati ale administratiei publiceᅡ. In acest fel se vor asigura resursele financiare necesare punerii in executare de catre Opera Nationala Romana din Timisoara si Filarmonica ᅡGeorge Enescuᅡ a sentintelor civile cu numerele 90/PI/2012 si 3021/2009”.

„Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, sumele prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar se realizeaza etapizat, dupa o procedura de executare. In conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) din Legea bugetului de stat pe anul 2013 nr. 5/2013, ordonatorii principali de credite efectueaza plata titlurilor executorii conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009, in mod esalonat, in transe trimestriale”, se arata in proiectul de hotarare al Ministerului Culturii.

De asemenea, „potrivit alineatului (2) al aceluiasi articol, in bugetul Ministerului Finantelor Publice – ᅡActiuni generaleᅡ, la titlul ᅡCheltuieli de personalᅡ este prevazuta o suma globala, din care, prin hotarare a Guvernului, pot fi majorate, in ultima luna a fiecarui trimestru, cheltuielile de personal prevazute in bugetele ordonatorilor principali de credite finantati integral de la bugetul de stat sau din venituri proprii si subventii alocate de la bugetul de stat, pentru acoperirea necesarului de credite pentru plata titlurilor executorii”.

Astfel, „avand in vedere faptul ca la nivelul unor institutii publice aflate in subordinea Ministerului Culturii (MC) au fost centralizate, ca urmare a unor hotarari judecatoresti, drepturi de natura salariala in favoarea angajatilor, in bugetul ministerului nefiind prevazute sume cu aceasta destinatie, se impune suplimentarea bugetului MC la Capitolul 67.01 ‘Cultura, recreere si religie’, titlul 51 ‘Transferuri intre unitati ale administratiei publice’, cu suma de 1.300 mii lei, pentru achitarea titlurilor executorii de catre Opera Nationala Romana din Timisoara si Filarmonica ‘George Enescu’, potrivit Sentintei civile nr. 92/PI/2012, ramasa definitiva si irevocabila conform Deciziei civile nr.1507/07.06.2012 – pronuntata de Curtea de Apel Timisoara, respectiv potrivit Sentintei civile nr. 3021/2009 – pronuntata de Tribunalul Bucuresti”.

In acest context, in luna iunie, liderul sindicatului Filarmonicii „George Enescu” din Bucuresti, Constantin Bogdan, a declarat pentru Mediafax ca salariatii institutiei au chemat in instanta conducerea Filarmonicii pentru a-si recupera diferenta de 30% din salariile acordate in perioada 1.09.2008 – 8.04.2009, acestea fiind micsorate odata cu aplicarea legii 353/2007. El a precizat ca institutia care a fost data in judecata a fost Filarmonica „George Enescu”, avand in vedere ca aceasta acorda salariile, Ministerul Culturii fiind ordonatorul principal de credite. De asemenea, Constantin Bogdan a spus ca al doilea proces, inceput in aprilie 2009, a fost castigat in septembrie 2012, precizand ca „avocatii si ministerul, in principal, au spus ca nu este foarte clara sentinta, ca nu este pana la zi sau pana in momentul platii”, astfel ca acesta a primit un nou termen.

Totodata, intrebat despre numarul de persoane care trebuie sa primeasca diferenta de 30% din salariile din perioada 1.09.2008 – 8.04.2009, Constantin Bogdan a declarat ca este vorba de 203 dosare. Potrivit sentintei civile din data 8.04.2009, printre persoanele care trebuie sa primeasca acesti bani se afla si dirijorul Cristian Mandeal, care a fost director al Filarmonicii „George Enescu”, si pianistul Nicolae Licaret, director artistic al institutiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro