Sari direct la conținut

Ministerul de Externe: Discutiile cu SUA arata ca planurile si calendarul pentru componentele de la Deveselu ale scutului anti-racheta "vor continua asa cum au fost convenite"

HotNews.ro

​SUA sunt „ferm” angajate in realizarea scutului anti-racheta, iar „planurile si calendarul agreat pentru operationalizarea sitului Deveselu (unde vor fi amplasati interceptori – n.red.) vor continua asa cum au fost convenite”, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe (MAE) care raspunde informatiilor dintr-un raport al unei agentii independente ce lucreaza pentru Congresul SUA.

Raportul realizat de Government Accountability Office (GOA) rezuma studii secrete ale Departamentului Apararii care pun la indoiala faptul ca sistemul de aparare antiracheta ce ar urma sa fie amplasat in Europa va putea sa protejeze SUA de rachetele iraniene. (Vezi aici mai multe amanunte)

Intr-un comunicat oficial, Ministerul de Externe arata ca MAE a avut in cursul zilei de sambata, 9 februarie, „o serie de contacte de clarificare” cu SUA, inclusiv o convorbire telefonica a secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spatiala si de aparare.

„Din aceste contacte si discutii a rezultat cu claritate ca partea americana este ferm angajata, in continuare, in realizarea Abordarii Europene Adaptive Graduale (EPAA) de aparare anti-racheta, proiect care asigura deja protectia initiala a tarilor NATO si a trupelor americane dislocate in Europa. De asemenea, ca planurile si calendarul agreat pentru operationalizarea sitului Deveselu vor continua asa cum au fost convenite, ele nefiind contestate de briefingul Government Accountability Office pentru Congresul SUA. De altfel, conform precizarilor facute de partea americana, acest briefing nu este (inca) public si, oricum, nu exprima in mod necesar pozitia Congresului SUA”, se arata in comunicatul MAE.

Ministerul de Externe mai arata ca „Din informatiile disponibile nu rezulta ca briefingul in cauza ar pune sub semnul intrebarii EPAA in intregul sau, situl din Romania (baza Deveselu) fiind destinat inca de la inceputul proiectarii EPAA, sa asigure protectia teritoriului, populatiilor si fortelor aliate din Europa, inclusiv ale SUA. Asa cum se cunoaste, scopul final al sistemului NATO este sa protejeze intregul teritoriu aliat, atat european, cat si american”.

MAE arata ca, pana acum, Congresul SUA a asigurat o „finantare consistenta” pentru facilitatea de la Deveselu, „fiind cat se poate de clar ca aceasta finantare va continua”. Legea de autorizare pentru apararea nationala aproba finantarea tuturor activitatilor legate de situl Deveselu pe anul fiscal in curs, inclusiv in ceea ce priveste inceperea lucrarilor principale de constructie din primavara, arata MAE.

Intrebat duminica, 10 februarie, cum comenteaza posibilitatea ca SUA sa stopeze construirea facilitatii de la Deveselu, presedintele Traian Basescu a spus ca „Exista un singur risc legat de proiectul Deveselu – daca se va constata ca Romania este un stat imprevizibil”.

Reamintim ca si in vara anului 2013, in plina criza politica, in media au aparut zvonuri privind o posibila dezangajare a SUA de la realizarea facilitatii din Deveselu (jud. Olt), planuri niciodata confirmate oficial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro