Sari direct la conținut

Ministerul Economiei schimba legislatia privind reorganizarea din sectorul energetic: Este necesara infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica, pana pe 30 iunie 2010

HotNews.ro

Ministerul Economiei vrea sa grabeasca reorganizarea sectorului energetic prin infiintarea celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica. Insa, actuala legislatie care prevede infiintarea companiilor nationale prezinta o „serie de impedimente si riscuri de natura juridica, strategica si economica”, motiv pentru care pot exista dificultati de inregistrare la Registrul Comertului. In aceste conditii, Ministerul Economiei a intocmit un proiect de hotarare privind simplificarea modului de reoganizare a societatilor din domeniu. Actul normativ modifica HG 56/2010 privind infiintarea Electra si Hidroenergetica.

„Din analizele economice, financiare si strategice intreprinse la nivelul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a rezultat necesitatea infiintarii celor doua companii nationale pana cel tarziu la data de 30 iunie 2010”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Consultantii juridici si financiari ai proiectului au constatat, cu aceasta ocazie, existenta unei serii de impedimente si riscuri de natura juridica, strategica si economica, care ar putea pune in primejdie atat finalizarea acestor operatiuni, cat si respectarea datei avute in vedere pentru infiintarea celor doua companii

Ministerul Economiei

Potrivit acestuia, motivul emiterii actului normativ, este „simplificarea, atat din perspectiva implicatiilor juridice, strategice si de reglementare, cat si din perspectiva factorului de timp, a modului de reorganizare a societatilor comerciale/societatilor nationale avute in vedere si, pe cale de consecinta, a infiintarii Companiei Nationale Electra – S.A. si a Companiei Nationale Hidroenergetica – S.A.”

Societatile participante la procesul de reorganizare au demarat activitati pregatitoare a operatiunilor de fuziune si divizare corespunzatoare. Consultantii juridici si financiari ai proiectului au constatat, cu aceasta ocazie, existenta unei serii de impedimente si riscuri de natura juridica, strategica si economica, care ar putea pune in primejdie atat finalizarea acestor operatiuni, cat si respectarea datei avute in vedere pentru infiintarea celor doua companii, sustine Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei se teme ca cererile de inregistrare la Registrul Comertului ar putea fi respinse

Una din modificarile avute in vedere de prezentul act normativ este necesara pentru clarificarea faptului ca C.N. Electra S.A. se constituie prin operatiuni simultane de fuziune prin contopire a societatilor mentionate in art. 2 din Hotararea Guvernului 56/2010 si de divizare prin desprinderea unei parti din patrimoniul Hidroelectrica S.A., corespunzator sucursalelor acesteia mentionate in acelasi articol din Hotararea Guvernului 56/2010. Precizarea este necesara intrucat Legea societatilor comerciale 31/1990 – legea cadru in domeniul societar – nu prevede expres posibilitatea combinarii si aplicarii simultane a acestor operatiuni. Totodata, aceasta clarificare poate preintampina eventuale dificultati in derularea formalitatilor de inregistrare la Registrul Comertului si in fata instantelor judecatoresti competente, care ar putea conduce la intarzierea acestor formalitati sau chiar la respingerea cererii de inregistrare la Registrul Comertului a operatiunilor de fuziune/divizare si infiintare a celor doua companii nationale„, se arata in nota de fundamentare.

Aceasta clarificare poate preintampina eventuale dificultati in derularea formalitatilor de inregistrare la Registrul Comertului si in fata instantelor judecatoresti competente, care ar putea conduce la intarzierea acestor formalitati sau chiar la respingerea cererii de inregistrare la Registrul Comertului a operatiunilor de fuziune/divizare si infiintare a celor doua companii nationale

Ministerul Economiei

In plus, „s-a simtit nevoia reglementarii, prin aliniate separate” a modului de infiintare a C.N. Electra S.A. si C.N. Hidroenergetica S.A.. Aceasta si pentru ca, spre deosebire de Hotararea Guvernului nr. 56/2010, in varianta initiala, care avea in vedere constituirea celor doua companii nationale prin acelasi procedeu de reorganizare (fuziune prin contopire), propunerea de modificare a HG 56/2010 are in vedere doua procedee de reorganizare care, desi combinate si interdependente, nu sunt identice. Astfel, Electra se infiinteaza prin fuziune prin contopire, dublata de preluarea unei parti din patrimoniul Hidroelectrica S.A., in baza unei operatiuni de divizare prin desprinderea unei parti din patrimoniul acesteia din urma.

C.N. Hidroenergetica S.A. se infiinteaza cu pastrarea Hidroelectrica S.A. ca si entitate juridica cu patrimoniul ce ramane din Hidroelectrica S.A. dupa divizare, aceasta din urma schimbandu-si denumirea in C.N.Hidroenergetica S.A., concomitent cu absorbtia de catre aceasta a unor filiale ale Hidroelectrica S.A. si Termoelectrica S.A.

Prima companie nationala, Electra S.A., va avea in structura:

  • Complexul Energetic Turceni, cu sucursalele sale;
  • Complexul Energetic Rovinari, cu sucursalele sale;
  • Complexul Energetic Craiova, cu sucursalele sale;
  • Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A.;
  • Societatea Nationala a Lignitului Oltenia S.A.;
  • S.H. Ramnicu Valcea, S.H. Sibiu, S.H. Targu Jiu, sucursale ale Hidroelectrica, care, prin operatiunea de divizare prin desprindere de patrimoniu, sunt preluate de catre Compania Nationala Electra S.A.

A doua companie nationala, Hidroenergetica S.A., va avea in structura:

  • Patrimoniul Hidroelectrica S.A., asa cum acesta va ramane dupa desprinderea partii din acesta, corespunzator sucursalelor S.H. Ramnicu Valcea, S.H. Sibiu si S.H. Targu Jiu;
  • Electrocentrale Deva S.A. si Electrocentrale Bucuresti S.A. (cu sucursalele lor), filiale ale Termoelectrica S.A.;
  • Hidroserv Bistrita S.A., Hidroserv Slatina S.A., Hidroserv Portile de Fier S.A., Hidroserv Curtea de Arges S.A., Hidroserv Sebes S.A., Hidroserv Hateg S.A., Hidroserv Cluj S.A., filiale ale Hidroelectrica SA.;
  • patrimoniul Companiei Nationale a Huilei S.A. Petrosani, in tot sau in parte, precum si patrimoniul aferent sucursalelor Electrocentrale Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursale ale Termoelectrica S.A., care se va desprinde din Termoelectrica S.A. prin constituirea a doua noi societati comerciale, care vor fi preluate prin fuziune de catre C.N. Hidroenergetica S.A. ulterior infiintarii acesteia, potrivit termenelor, conditiilor si modalitatilor ce vor fi aprobate prin ordin al ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro