Ministerul Educatiei a publicat toate manualele digitale de clasele I si a II-a pe manuale.edu.ro: Invatatorii trebuie sa aleaga incepand de astazi care este manualul pe care si-l doresc la clasa pentru elevi
Ministerul Educatiei a dat startul oficial consultarii manualelor digitale pentru clasele I si a II-a: toate manualele de la editurile care au castigat licitatia au fost publicate pe portalul manuale.edu.ro. Invatatorii trebuie sa aleaga incepand de astazi care este manualul pe care si-l doresc la clasa pentru elevi. Manualele pot fi consultate pe acest portal de oricine doreste, fara a fi nevoie de parola sau cont. HotNews.ro a prezentat in exclusivitate manualele digitale desemnate castigatoare la licitatie. Incepand de astazi, elevii, parintii, profesorii si oricine este curios poate accesa aceste manuale si pe site-ul ministerului educatiei.Ministerul anunta ca noile manuale digitale pentru clasele I si a II-a pot fi deja utilizate la clasa.
Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Ministerul Educatiei anunta ca ministrul Remus Pricopie a semnat luni, 13 octombrie, ordinele de ministru privind aprobarea noilor manuale destinate disciplinelor din clasele I si a II-a, castigatoare ale licitatiei organizate de MEN. Elevii vor avea manuale noi, print si digital, la disciplinele:
- „Matematica si exploarea mediului” pentru clasele I si a II-a
- „Comunicare in limba romana”, clasa a II-a
- „Comunicare in limba moderna – Limba engleza” pentru clasele I si a II-a
- „Comunicare in limba materna maghiara”, clasa I
- „Comunicare in limba romana pentru minoritati”, clasa I
De astazi, 15 octombrie, cadrele didactice, elevii, parintii si publicul larg pot accesa gratuit noile manuale pentru clasele I si a II-a, in format digital, si pe site-ul www.manuale.edu.ro. Pana astazi, HotNews.ro a fost singurul care a gazduit online manualele digitale. Ministerul Educatiei precizeaza ca profesorii pot folosi deja la clasa manualele digitale disponibile. Pana la achizitionarea pachetului manual print – manual digital, ele pot fi consultate pe platforma pusa la dispozitie de MEN.
Consultarea invatatorilor se va incheia pe 22 octombrie, ceea ce inseamna ca invatatorii au timp sa analizeze fiecare manual in parte pana miercurea viitoare si sa decida care este manualul dupa care le vor preda elevilor la clasa. Ministerul Educatiei explica faptul ca invatatorii vor alege manualele adecvate nivelului de pregatire al clasei.
Comenzile pentru manualele in format print si digital vor fi facute de catre scoli si transmise inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti si Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE). La finalul procesului de centralizare a cererilor, CNEE va incheia contracte cu ofertantii care au castigat licitatia, in vederea achizitionarii manualelor solicitate de catre unitatile de invatamant. Editurile vor tipari si distribui manualele catre inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti.
Click pe linkurile de mai jos pentru a accesa manualele scolare:
Click pe imagine pentru a accesa si a rasfoi fiecare manual digital de clasele I si a II-a pentru semestrul I
Click pe imagine pentru a accesa si a rasfoi fiecare manual digital de clasele I si a II-a pentru semestrul al II-lea
Ministerul Educatiei precizeaza ca procesul de actualizare si modernizare a manualelor se desfasoara in paralel cu revizuirea programelor scolare pentru invatamantul preuniversitar. „Manualele pentru clasele I si a II-a sunt, asadar, o consecinta fireasca a aplicarii noului curriculum”. Precizam ca elevii au invatat anul trecut la clasa I dupa o programa noua, insa cu manuale vechi pe banca; anul acesta, o programa noua s-a aplicat si la clasa a II-a, insa 15 septembrie i-a prins fara niciun manual pe banca si pe elevii claselor I, si pe copiii de clasa a II-a, pentru ca licitatia deschisa de Ministerul Educatiei pentru cumpararea de manuale in conformitate cu noile programe nu se finalizase.
Acum, ministrul a semnat ordinul de aprobare a noilor manuale. Ele sunt compuse din varianta print si varianta digitala, iar Ministerul Educatiei anunta ca varianta digitala nu inlocuieste manualul tiparit. „Cele doua variante ale manualelor (print si digital) functioneaza in paralel. Introducerea formatului digital este un pas in plus pe care MEN il face pentru adaptarea invatamantului romanesc la tendinta mondiala de utilizare a tehnologiei informatiei in procesul de predare – invatare”, informeaza Ministerul.
Ministerul precizeaza ca un alt avantaj al noilor manuale „este ca acestea prezinta mai multa rigoare in privinta calitatii continutului. Viabilitatea manualelor este de patru ani scolari, cu posibilitatea de extindere pentru inca doi ani scolari, cu conditia reevaluarii lor. Manualele scolare sunt supuse unui proces periodic de analiza, pe durata valabilitatii acestora”.
Precizam ca printre manualele de mai sus nu se regaseste si cel de „Comunicare in limba romana” pentru clasa I (fostul Abecedar), in cazul caruia a fost depusa o contestatie, iar Ministerul asteapta decizia Consiliului de Solutionare a Contestatiilor.
Amintim ca elevii de clasele I si a II-a vor avea la clase anul acesta si manuale vechi, si aceste manuale noi. La 4 zile dupa ce a inregistrat o premiera in istoria din ultimii 20 de ani a scolii – 15 septembrie fara niciun manual pentru primele doua clase – Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a anuntat ca, la solicitarea primului-ministru Victor Ponta, ministrul Remus Pricopie a decis sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi. Ministrul le-a transmis atunci inspectoratelor scolare judetene ordin ca, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale, sa completeze in regim de urgenta stocurile de manuale scolare pentru clasa I, iar pentru clasa a II-a sa foloseasca vechile manuale, existente deja in scoli.
In momentul in care vor sosi manualele realizate conform noilor programe la clase, elevii vor avea manuale „duble” la cateva materii. Exista, insa, si materii pentru care nicio firma nu a creat manuale digitale si nu a participat nimeni la licitatie, si de asemenea materii la care niciunul dintre proiectele de manuale nu a respectat criteriile Ministerului Educatiei.
Care sunt materiile la care elevii de clasa I vor folosi manualele Vechi:
- Comunicare in limba romana – au fost proiecte desemate castigatoare ale licitatiei, dar o contestatie este in curs de solutionare la CNSC
- Limba moderna – alte limbi in afara de Engleza: au fost desemnate castigatoare numai manuale de Engleza
- Religie: nu au fost selectate oferte
Care sunt materiile la care elevii de clasa a II-a vor folosi manualele Vechi:
- Limba moderna – alte limbi in afara de Engleza: au fost desemnate castigatoare numai manuale de Engleza
- Religie: nu au fost selectate oferte
Citeste si: