Ministerul Educatiei le-a cerut editurilor care au castigat licitatia pentru manuale scolare sa cedeze 10% din pretul manualelor catre inspectorate, dar astazi s-a razgandit – spun editorii
Noile manuale pentru clasele I si a II-a, pe care HotNews.ro le-a prezentat in exclusivitate, nu au ajuns nici pana astazi in format print pe bancile elevilor. Dupa ce a intarziat cu 1 saptamana sa le trimita editurilor volumul de manuale pe care il au de tiparit, Ministerul Educatiei le-a pus luni acestora in fata un contract de livrare care prevedea ca firmele care au castigat licitatia ar fi trebuit sa plateasca 10% din pretul de achizitie a manualelor catre inspectoratele scolare judetene, a declarat pentru HotNews.ro Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din Romania. Pentru ca Ministerul sa le livreze banii, editurile ar fi trebuit asadar sa cedeze Ministerului 10% din valoarea contractului, desi aceasta prevedere nu a aparut, pana la acest contract subsecvent de livrare, nici in contractul-cadru, nici in caietul de sarcini, au confirmat pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, reprezentantii mai multor edituri desemnate castigatoare. La doua zile de la prezentarea sub aceasta forma a contractului, astazi, 5 noiembrie, Ministerul Educatiei a renuntat la cei 10%, dupa ce mai multe edituri au avertizat ca vor da ministerul in judecata, a declarat pentru HotNews.ro Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS.
Dupa ce a desemnat castigatorii licitatiei pentru manuale scolare de clasa I si a II-a, Ministerul Educatiei a anuntat ca invatatorii trebuie sa aleaga in perioada 16 – 22 octombrie, dintre manualele alternative castigatoare, pe cele dupa care vor preda la clasa. Potrivit editorilor, pe 24 octombrie Ministerul Educatiei trebuia sa anunte pe fiecare castigator al licitatiei cate manuale trebuie sa printeze.
Companiile au aflat volumul comenzilor abia luni, 3 noiembrie, cand li s-a prezentat si contractul subsecvent de livrare, au explicat editorii pentru HotNews.ro. Contactat de HotNews.ro, Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din Romania, a declarat in urma cu o zi ca “editurile nu au dat manualele la tiparit, pentru ca nu au contractele subsecvente semnate cu Ministerul Educatiei”.
“Nimeni nu a semnat aceste contracte subsecvente, de livrare, pentru ca in aceste contracte apare ca editurile trebuie sa plateasca 10% din valoarea contractului catre inspectoratele scolare judetene. Aceasta este o prevedere din contractul subsecvent de livrare, care insa nu a aparut in niciun document de licitatie. Firmele castigatoare la licitatie si-au facut preturile fara sa ia in calcul acest 10%”, a afirmat marti pentru HotNews.ro directorul executiv al Uniunii Editorilor din Romania.
Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de reprezentantii mai multor edituri desemnate castigatoare ale licitatiei de manuale scolare. “Acesti 10% noi ar trebui sa ii dam inapoi Ministerului Educatiei, pentru ca manualele sa fie transportate de la inspectoratele scolare judetene pana la scoli. Dar noi nu ne-am angajat la asa ceva in contractul-cadru pe care l-am semnat si prevederea nu apare nici in caietul de sarcini al licitatiei”, a afirmat pentru HotNews.ro reprezentantul unei edituri.
Astazi, 5 noiembrie, Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS, a declarat pentru HotNews.ro ca Ministerul Educatiei a renuntat la cei 10%, dupa ce mai multe edituri le-au spus reprezentantilor Ministerului Educatiei ca vor merge in instanta. “Situatia s-a deblocat, iar maine [6 noiembrie 2014] editorii se vor intalni cu reprezentantii Ministerului Educatiei pentru a semna acest contract subsecvent”, in forma fara cei 10%, a explicat pentru HotNews.ro Costin Diaconescu.
Cei 10% returnati la Minister din banii publici pe care tot Ministerul ii da firmei care castiga licitatia pentru manuale au reprezentat o practica uzuala la contractele de pana acum, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.
Acest procent este prevazut si in Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 5559 din noiembrie 2013:
„Art. 15. (1) La nivel local, inspectoratele scolare monitorizeaza distributia manualelor scolare in unitatile de invatamant.
(2) Pentru activitatea de distributie a manualelor scolare in unitatile de invatamant, fiecare depozit judetean de carte scolara din cadrul inspectoratelor scolare primeste o cota de distributie de 10% din pretul de achizitie a fiecarui manual scolar. Cota de 10% se retine de CNEE [Centrul National de Evaluare si Examinare – organism aflat in subordinea Ministerului Educatiei si autoritatea contractanta in aceasta licitatie – n.red.] din sumele datorate catre operatorii economici pentru manualele achizitionate si se vireaza catre fiecare inspectorat scolar”.
Ordinul nr. 5559 a fost insa puternic contestat de edituri, iar Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis ca respingerea ofertelor depuse de o parte a editurilor, folosind ca temei Ordinul nr. 5559/2013, este eronata.
- Reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale nu au oferit HotNews.ro niciun raspuns cu privire la legalitatea introducerii retinerii a 10% din valoarea contractului, in ciuda insistentelor redactiei.
Citeste si: