Ministerul Educatiei Nationale: La clasa a IX-a, in fiecare an cifra de scolarizare este mai mare decat locurile care urmeaza sa fie ocupate de catre generatiile de scolari
Ministerul Educatiei Nationale anunta ca in fiecare an cifra de scolarizare, adoptata prin Hotarare de Guvern, este mai mare decat locurile care urmeaza sa fie ocupate de catre generatiile de scolari. „Aceasta diferenta este necesara pentru a putea asigura capacitatea de absorbtie in sistemul de invatamant preuniversitar romanesc si a acelor elevi care nu se afla in evidentele unitatilor de invatamant, ca de pilda elevii romani sau straini aflati, pana la momentul inceperii cursurilor sau dupa acest moment, in afara Romaniei”, sustine Ministerul. Anul acesta, diferenta intre cifra de scolarizare pentru clasa a IX-a si numarul de elevi inscrisi pana in prezent in prima clasa de liceu este de 64.000 de locuri.
- Precizarea Ministerului Educatiei vine dupa ce inspectorul scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat ca intre 75 si 115 clase de a IX-a din Bucuresti ar putea fi desfiintate din toamna, prin neocuparea locurilor.
„Ministerul Educatiei Nationale precizeaza ca, in nici un moment, nu a decis desfiintarea claselor din invatamantul liceal. Numarul de clase se realizeaza conform numarului de elevi integrati in sistem, cu rezerve pentru aceia care doresc insertia, dupa momentul inceperii anului scolar 2013-2014″, informeaza Ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro.
Pentru anul scolar 2013-2014, Guvernul Romaniei a aprobat, prin Hotarare de Guvern, alocarea unui numar de 210.000 de locuri pentru tot tronsonul invatamantului preuniversitar – prescolar, primar, gimnazial, liceal. ” Precizam ca cifra de scolarizare se realizeaza pe baza necesarului transmis de catre fiecare inspectorat scolar judetean/al municipiului Bucuresti. Aceste informatii sunt colectate in urma recensamantului populatiei scolare, a datelor INS si a elevilor aflati in evidenta unitatilor de invatamant preuniversitar”, anunta Ministerul Educatiei.
Ministerul Educatiei a remis HotNews.ro si diferenta dintre cifra de scolarizare adoptata si numarul de elevi inregistrati, in ultimii 4 ani, pentru invatamantul preuniversitar, clasa a IX-a, invatamant cu frecventa – zi:
Anul scolar: 2010 – 2011
Cifra de scolarizare adoptata prin Hotarare de Guvern: 210.000
Elevi inregistrati: 181.955
Anul scolar: 2011 – 2012
Cifra de scolarizare adoptata prin Hotarare de Guvern: 235.000
Elevi inregistrati: 189.730
Anul scolar: 2012 – 2013
Cifra de scolarizare adoptata prin Hotarare de Guvern: 210.000
Elevi inregistrati: 162.919
Anul scolar: 2013 – 2014
Cifra de scolarizare adoptata prin Hotarare de Guvern: 210.000
Elevi inregistrati: 145.932 (cifra nu este finala! – precizeaza MEN)
Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti: Intre 75 si 115 clase de a IX-a din liceele tehnologice ar putea fi desfiintate din toamna
Amintim ca inspectorul scolar general al Municipiului Bucuresti, Constantin Traistaru, a anuntat in aceasta dimineata ca intre 75 si 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiintate din toamna, prin neocuparea locurilor. Pana la 150 de norme didactice vor fi reduse, iar profesorii care ar putea fi afectati de diminuarea numarului de clase sunt de la disciplinele tehnologice, a precizat acesta. Aceasta scadere a fost realizata dupa prima repartizare computerizata in licee.
„Asteptam rezultatele la a doua repartizare computerizata in liceu, dar dupa o prima analiza pe care am facut-o, am constatat ca din toamna ar putea disparea intre 75 si 115 clase din invatamantul tehnologic, aceasta implicand reducerea pana la 150 a normelor pe discipline tehnologice”, a declarat inspectorul general scolar al Capitalei.
Remus Pricopie, ministrul Educatiei: Nu exista clase a IX-a unde s-au inscris copii si pe care sa le desfiintam
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat pentru HotNews.ro ca „intotdeauna numarul de elevi pe care il proiecteaza liceele este mai mare decat numarul de elevi efectiv inscrisi in clasa a IX-a, pentru ca nu ai de unde sa stii cu exactitate cati elevi se vor inscrie la un anumit liceu, dupa terminarea gimnaziului”. „Este si un efect demografic, dar intotdeauna cifrele proiectate pentru clasa a IX-a sunt mai mari”, a continuat ministrul.
„Nu exista clase a IX-a unde s-au inscris copii si pe care sa le desfiintam. Este o informatie falsa, care nu face decat sa introduca panica”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
Intrebat ce se intampla cu profesorii care nu vor mai avea catedre, ministrul a precizat ca „nu se pune problema sa avem profesori titulari care sa nu isi ocupe posturile. (…) In fiecare an se apeleaza la un numar de suplinitori care sa ocupe acele catedre pentru care nu exista titulari”.
Citeste si: