Ministerul Educatiei va sesiza organele de urmarire penala cu privire la fraudele in transferul elevilor de clasa a IX-a din judetul Suceava. Ce a descoperit Corpul de Control
Peste 300 de elevi din Suceava au fost transferati, inainte de a incepe clasa a IX-a, in licee unde ultima medie de admitere a fost mai mare decat notele obtinute de acestia. Concluzia apartine Corpului de Control al ministrului Educatiei, care a finalizat raportul in judetul Suceava si a propus cercetarea disciplinara a membrilor Comisiei de admitere a ISJ Suceava, sesizarea organelor de cercetare penala si anularea transferurilor ilegale. „Am aprobat raportul Corpului de Control cu aceste masuri, astfel ca vor fi sesizate organele de urmarire penala”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
- Amintim ca Ministerul Educatiei a anuntat la finalul saptamanii trecute ca verifica transferurile elevilor care intra in clasa a IX-a, in judetele Suceava, Prahova, Bihor, Braila si Neamt
- Vasile Salaru, secretar de stat in preuniversitar, a declarat pentru HotNews.ro: „Vom anula aceste transferuri facute ilegal”
- Metodologia de organizare a admiterii la liceu prevede ca, dupa repartizarea computerizata, se pot realiza transferuri ale elevilor, dar numai in situatii speciale, toate cu respectarea criteriului mediei de admitere (adica un elev cu media 5 de admitere la liceu sa nu poata fi transferat intr-un liceu unde ultima medie de admitere este mai mare)
Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca membrii Corpului de Control au finalizat raportul transferurilor din judetul Suceava. Raportul arata urmatoarele:
- „au fost depuse 523 de cereri de transfer, carora li s-au adaugat 7 cereri, dupa expirarea termenului.
- au fost aprobate 386 de cereri, dintre care doar 38 au indeplinit criteriul de medie. 12 cereri au fost aprobate pe baza situatiei de tripleti sau gemeni, 2 cereri au fost pentru vocational, cu respectarea prevederilor legale, si alte 2 cereri au fost pentru cazuri medicale severe.
- aceste 54 de cereri sunt considerate justificate de Corpul de Control, iar restul de 332 nu au nicio justificare”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.
Sorin Cimpeanu a precizat ca „masurile propuse de Corpul de Control suntAnularea transferurilor aprobate cu incalcarea prevederilor legale, cercetarea disciplinara a membrilor Comisiei pentru incalcarea prevederilor legale si sesizarea organelor de cercetare penala privind savarsirea unei posibile infractiuni de abuz in serviciu in legatura cu modalitatea de aprobare a transferurilor elevilor dupa repartizarea computerizata”.
„Am aprobat raportul Corpului de Control cu aceste masuri, astfel ca vor fi sesizate organele de urmarire penala”, a anuntat ministrul Educatiei.
Oficialul a declarat ca presedintele Comisiei din Suceava a fost inspectorul scolar general adjunct Cristina Teodorovici. Alte concluzii ale Corpului de Control au fost: „nu au existat consultari intre comisia judeteana si Ministerul Educatiei pentru cazurile speciale de transfer; comisia a introdus criterii de transfer, fara sa solicite avizul Ministerului Educatiei, deci acestea exced reglementarilor legale; exista date care arata ca cel putin un membru al comisiei nu a fost prezent la sedintele comisiei in care s-a discutat aceste situatii„.
Ca urmare a deciziilor comisiei judetene, au fost transferati elevi cu media de admitere 4:20 in scoli unde ultima medie este peste 6, a exemplificat ministrul.
Corpul de Control al ministrului Educatiei va merge marti la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, iar astazi la Bihor, Braila si Prahova. Rapoartele pentru aceste judete se vor finaliza joi.
Care este cadrul legal in baza caruia se fac aceste transferuri, inainte de a incepe clasa a IX-a
Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii la liceu prevede urmatoarele:
Art. 54. (1) In perioada 26 – 28 iulie 2011, comisia de admitere judeteana/a municipiului Bucuresti rezolva situatiile speciale aparute dupa repartizarea computerizata:situatii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidatilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri ramase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere gresita in baza de date computerizata a optiunilor exprimate de elevi etc.
(2) Nu se va depasi numarul maxim de 30 de elevi la clasa si se va respecta, in toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere. Deciziile se iau in plenul comisiei de admitere judetene/a municipiului Bucuresti, dupa inventarierea tuturor cazurilor existente la nivelul judetului/municipiului Bucuresti.
(3) Deciziile comisiei de admitere judetene/a municipiului Bucuresti se iau cu majoritate de voturi, cu consemnare intr-un proces-verbal, si sunt facute publice prin afisare la sediul inspectoratului scolar.
Citeste si: