Sari direct la conținut

Ministerul Energiei a fost reclamat la DNA pentru plăți nejustificate către furnizorii de gaze și electricitate

HotNews.ro
Contoar energie electrică
Contoar energie electrică

Curtea de Conturi a constatat nereguli în decontarea de către Ministerul Energiei a 7 miliarde de lei către furnizorii de energie și gaze, efectuată în 2022, în baza schemei de plafonare / compensare a prețurilor, au declarat surse din Curtea de Conturi. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, inspectorii au mai constatat și că unii furnizori au primit 6,9 milioane de lei fără a fi îndreptățiți să beneficieze de acești bani, în acest caz fiind sesizat DNA.

Contactat de HotNews.ro, Virgil Popescu, fostul ministru al energiei, a spus că procedurile de decontare erau foarte clare, iar în circuitul de aprobare era implicată și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„Mi-e greu să cred că există astfel de probleme, procedurile de decontare erau foarte clare, stabilite prin ordonanță, nu se făcea nimic după ureche, exista un circuit de reaprobare a plăților de ANRE. Plățile erau făcute după verificarea de către ANRE”, a declarat Virgil Popescu, care era ministru al energiei în 2022.

Neregulile pentru care Curtea de Conturi a sesizat DNA

  • Ministerul Energiei a majorat cheltuielile operaționale cu 6,91 milioane lei pentru plăți către furnizorii de energie electrică (noncasnici) care nu erau îndreptățiți să beneficieze de schema de compensare”.
  • Ministerul Energiei a efectuat plăți de 7 miliarde de lei pentru compensarea unor tarife și pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze către furnizori fără a verifica documente justificative.
  • Ministerul Energiei a efectuat plăți de 4,95 milioane lei, ca avans pentru care nu au fost prezentate documente justificative.

Curtea de Conturi: Nu au existat controale eficiente la nivelul Ministerului Energiei

Curtea de Conturi susține că au fost făcute plăți fără a fi verificate eficient de către Ministerul Energiei. „În absența unor controale eficiente instituite la nivelul Ministerului Energiei, au fost efectuate plăți din fonduri de la bugetul de stat către furnizori, în valoare de 7 miliarde de lei, în baza OG 118/2021 și OG 27/ 2022”, se arată în raportul Curții de Conturi.

  • 187 mii lei pentru compensarea tarifelor/taxelor aferente consumului la energie electrică și gaze naturale
  • 6,9 miliarde lei pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

„Ministerul Energiei, în baza celor două acte normative, a efectuat plăți către furnizori fără a verifica existența dreptului creditorului, realitatea și cuantumul obligației de plată pe baza documentelor justificative, ca urmare a faptului că, prin OG 118/2021 și OG 27/2022 s-a aprobat derogarea, în faza de lichidare a cheltuielilor, de la prevederile Legii 500/2002”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

INTERVIURILE HotNews.ro