Ministerul Energiei aduce o companie americană în Valea Jiului, pentru a arde biomasă în loc de cărbune
Ministerul Energiei a anunțat că va înlocui cărbunele de la centrala termoelectrică Paroșeni cu biomasă. Mai exact, pentru a produce energie, centrala va arde biomasă în locul cărbunelui tradițional. Acesta este scopul pentru care a fost semnat, luni, un memorandum între Ministerul Energiei și o companie americană.
“Ministerul Energiei anunță semnarea unui Memorandum de Înțelegere (Memorandum) în data de 27 noiembrie 2023, ora 12:00, consolidând astfel parteneriatul strategic româno-american în domeniul mineritului și energiei regenerabile în regiunea Valea Jiului”, informează Ministerul Energiei.
Centrala de la Paroșeni va trece prin transformări
Memorandumul a fost semnat de Ministerul Energiei, Societatea Complexul Energetic „Valea Jiului” SA și American Bio-Carbon Delaware LLC. Proiectul vizează transformarea Centralei termoelectrice de la Paroșeni, situată în Valea Jiului, prin utilizarea biocarburantului produs de American Bio-Carbon din biomasa sustenabilă românească, înlocuind astfel cărbunele tradițional.
Această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030, aprobate prin Hotărârea nr. 901/2022, susține Ministerul Energiei.
Acesta mai spune că obiectul acestui Memorandum este de a stabili un cadru pentru colaborare în vederea transformării Centralei termoelectrice Paroșeni într-o instalație modernă, care să utilizeze biocarburant în loc de cărbune.
American BioCarbon este o companie americană specializată pe reducerea emisiilor de CO2 prin utilizarea de bioproduse regenerabile.
Americanii nu sunt primii investitori pe care încearcă Ministerul Energiei să-i aducă
În noiembrie 2021, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a semnat cu reprezentanții Arbaflame, companie norvegiană, o scrisoare de intenție pentru a tranforma activitatea CET-ului de la Paroșeni în una sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2.
Scrisoarea de intenție presupunea înlocuirea cărbunelui care stă la baza funcționării Centralei de la Paroșeni cu peleții produși de Arbaflame, iar, pe termen lung, includea și construirea unei fabrici de producție a acestor peleți în România.
Centrala Paroșeni a mai trecut printr-o investiție de mediu
În 2018, Ministerul Energiei susținea că termocentrala Paroșeni funcționează respectând valorile de mediu impuse de legislația europeană. După o investiție de 65,3 milioane de euro, termocentrala Paroșeni a fost dotată cu o instalație de desulfurare care elimină 94% dintre emisiile de SO2, arăta Energynomics.ro în august 2018.
“Ne bucurăm că avem în cadrul CE Hunedoara prima instalație de producere a energiei conformă cu legislația europeană de mediu. Acest lucru are dublă importanță. Pe de o parte, termocentrala Paroșeni va fi aprovizionată cu cărbune din Valea Jiului, iar pe de altă parte, orice pas făcut în direcția respectării cerințelor de mediu de către termocentralele pe cărbune din România ne asigură în viitor un mix energetic la fel de diversificat”, declara ministrul Energiei de atunci, Anton Anton, citat de Energynomics.ro.
Investiția a fost finanțată printr-un credit de la BEI, BCR și BERD, iar lucrările au fost executate de consorțiul CNIM-LAB.