Ministerul Mediului a suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru care propunea impuscarea a 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice
Ministerul Mediului a suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru care propunea impuscarea a 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice, specii protejate, a anuntat ministrul Cristiana Pasca Palmer pe pagina de Facebook.
„Trebuie sa stiti ca, in momentul de fata, am suspendat procedura de emitere a Ordinului de Ministru, pentru ca inca ne lipsesc cateva elemente esentiale. In primul rand, avem nevoie de avizul Academiei Romane, forul stiintific suprem al tarii care, conform legii, are ultimul cuvant de spus pe studiul ce sta la baza fundamentarii proiectului de Ordin de Ministru, studiu elaborat de Universitatea Transilvania, impreuna cu ICAS si Fundatia Carpati. Toata documentatia a fost trimisa la Academia Romana inca din 21 septembrie, inclusiv punctul de vedere al expertilor din grupul de lucru pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor – Romania l-a constituit special pe acest subiect, de asemenea in premiera. Fara punctul de vedere al Academiei nu am de gand sa inaintam cu aceasta procedura. In plus, am programat, in perioada urmatoare, o serie de discutii aplicate cu toti specialistii implicati. La fel ca multi dintre dumneavoastra, si eu am o serie de nelamuriri legate de oportunitatea, recomandata prin studiu, privind includerea unor specii in acest Ordin, sau a dimensiunii numarului de interventii propuse”, a anuntat ministrul pe pagina de Facebook.
Ministrul Mediului spune ca este nevoie de „o solutie echilibrata, astfel incat sa asiguram atat conservarea speciilor protejate prin lege, cat si protectia si siguranta comunitatilor din zonele vulnerabile”.
UPDATE Academicianul Dan Munteanu, presedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii (CMN) a declarat pentru News.ro ca nu avizeaza forma actuala a proiectului care permite impuscarea de animale.
„Am anuntat-o ca nu avizam proiectul in forma actuala si o sfatuim pe doamna ministru sa organizeze o intalnire cu persoane calificate in domeniu, organizatii nonguvernamentale, cele care s-au ocupat de comportamentul acestor animale pentru a lua o decizie calificata”, a declarat pentru Agentia de presa News.ro Dan Munteanu, reprezentantul Academiei Romane.
……………………
Reamintim ca Asociatiile WWF Romania, ACDB si Grupul Milvus au anuntat saptamana trecuta, imediat dupa ce proiectul a fost postat in dezbatere pe site-ul ministerului, ca se opun ordinului si cer refacerea studiului pe baza caruia ministerul doreste sa autorizeze noile cote de impuscare a animalelor salbatice. IN plus, in mediul online, au aparut mai multe petitii care cereau ministerului sa retraga proiectul.
„Timp de 7 ani, guvernele ne-au ascuns practica vanatorii de trofee sub pretextul unui control al populatiei de animale salbatice protejate. Astazi, in premiera, Ministerul Mediului a facut public acest lucru si ne revine obligatia morala de a opri macelul din padurile Romaniei. Ne adunam astfel Joi, ora 18:00, la Guvernul Romaniei, pentru a ne manifesta dezaprobarea fata de aceste practici ucigase. Vom porni in mars catre Ministerul Mediului si de va fi cazul, vom continua protestul si in zilele ce urmeaza. Controlul populatiei de animale salbatice protejate trebuie facut cu singurul scop de a proteja animalele si omul, nu ca afacere lucrativa de care sa profite cativa vanatori cu interese obscure care promoveaza coruptia in sistem”, se arata in anuntul evenimentului.
Aproximativ 5.000 de animale salbatice din specii protejate (2.374 de ursi, 1.586 de lupi si 898 de pisici salbatice) au fost „recoltate” in Romania intre 2007 si 2015, in urma derogarilor stabilite prin ordinul ministrilor Mediului si in baza articolului 16 din Directiva Habitate a Uniunii Europene (UE), informeaza Agerpres. In ceea ce priveste rasul, cota aferenta acestei specii a fost eliminata incepand cu anul 2013, astfel ca numarul exemplarelor impuscate, in perioada 2007 – 2012, ajunge la 120.