Sari direct la conținut

Ministerul Muncii: Numarul oficial al salariatilor a crescut cu 250.000 in ultimul an, iar venitul mediu brut cu 4%

HotNews.ro

In aceasta saptamana, Ministerul Muncii a publicat un raport care arata ca, intre septembrie 2010 si septembrie 2011, numarul persoanelor cu contracte de munca cu norma intreaga si/sau cu timp partial a crescut cu aproape 250.000 si a ajuns la 5.148.064, aceasta crestere fiind probabil influentata intr-o oarecare masura de noul Cod al Muncii intrat in vigoare in luna mai. De remarcat faptul ca nu discutam despre numarul contractelor de munca, ci despre numarul persoanelor cu contract de munca, cei care au realizat venituri din mai multe surse fiind numarati o singura data, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Pentru comparatie, cercetarea efectuata lunar de INS pe un esantion de 25.000 de companii arata ca, intre septembrie 2010 si septembrie 2011, numarul salariatilor a scazut cu 22.800 si a ajuns la 4,2 milioane (cifrele nu includ angajatii din MApN si din companiile cu mai putin de 4 angajati), in timp ce o alta cercetare efectuata trimestrial pe un esantion de 25.000 de gospodarii arata ca, intre T3.10 si T3.11, numarul total al romanilor care presteaza o munca de pe urma careia obtin un venit a crescut cu 139.000 si a ajuns la 6,172 milioane, aici fiind inclusi si cei care muncesc fara forme legale.

Pe de alta parte insa, ambele cercetari efectuate de INS au o anumita marja de eroane pentru ca se bazeaza pe esantioane de salariati/gospodarii, in timp ce, in cazul datelor de la Ministerul Muncii, marja de eroare ar trebui sa fie zero pentru ca se bazeaza pe evolutia numarului angajatilor pentru care angajatorii platesc asigurari sociale, datele fiind astfel mult mai cuprinzatoare.

In ce priveste venitul mediu brut declarat, acesta a fost de 1.846 lei in luna septembrie, cu 4% mai mare decat cel declarat in septembrie 2010, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca, in aceasta perioada, salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%, apoi majorate cu 15%. Mai mult, 72% dintre salariati castiga sub medie, iar 28% peste medie.

Fondul total de salarii brute in T3.11 a fost de circa 28,5 miliarde lei, in crestere cu 2,4 miliarde lei comparativ cu T3.10 (+9%), acesta fiind si unul dintre motivele cresterii usoare a consumului in T3.11.

Daca discutam despre evolutia pe transe de venit, dupa cum se poate observa in graficul alaturat, cele mai mari variatii au avut loc pe transele inferioare de venit, acolo unde sunt inclusi majoritatea bugetarilor, detalii aici.

La nivelul bugetului general consolidat, cresterea numarului de salariati si a salariului mediu a determinat o majorare a incasarilor din impozitul pe venit si salarii cu 9,6% in T3.11, iar in primele 2 luni din T4, cresterea a fost de 14,7% (vs aceeasi perioada a anului 2010).

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro