Sari direct la conținut

Ministerul Sănătății: Copilul de 4 ani din Pitești a intrat în comă după ce i s-a făcut anestezie totală. Cabinetul stomatologic nu are autorizație să facă anestezii totale

HotNews.ro
Ministerul Sănătății: Copilul de 4 ani din Pitești a intrat în comă după ce i s-a făcut anestezie totală. Cabinetul stomatologic nu are autorizație să facă anestezii totale

Cabinetul stomatologic din Pitești unde unui copil de 4 ani i s-a făcut rău și a intrat în comă după ce i s-a făcut anestezie nu are aprobată în structura sa de funcționare, conform autorizației sanitare de funcționare, o secție de ATI (Anestezie-Terapie Intensivă), a anunțat Ministerul Sănătății. Practic, copilului i s-a făcut anestezie totală, cu toate că acest cabinet nu avea voie, conform autorizației de funcționare, să facă anestezie totală, dacă nu deține și o secție ATI. Cabinetul nu are înscrisă în autorizația sanitară de funcționare obiectul de activitate anestezie-analgo-sedare, precizează Ministerul Sănătății. Clinica a fost amendată de Direcția de Sănătate Publică Argeș cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația de funcționare.

UPDATE Starea copilului este extrem de gravă, este internat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București, la reanimare, intubat și ventilat mecanic. El fost resuscitat după un stop cardio-respirator, au declarat reprezentanții Spitalului Grigore Alexandrescu pentru HotNews.ro. Copilul a făcut stop cardio-respirator la stomatologie în urma unei anestezii generale și a fost resuscitat total, a precizat medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu. Copilul a venit în cursul serii de la spitalul din Pitești în stare extrem de gravă, instabil hemodinamic, după un stop cardio- respirator resuscitat cu câteva ore înainte. Starea lui se menține extrem de gravă sub tratament de specialitate și se fac investigații.

Copilului de 4 ani i s-a făcut rău luni, la cabinetul stomatologic din Pitești, la scurt timp după anestezie, iar o asistentă a sunat la 112, băiețelul fiind preluat de o ambulanță și transportat la Spitalul de Pediatrie din Pitești. De acolo, copilul a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti.

Pentru a avea dreptul să facă anestezii totale, cabinetul stomatologic ar fi trebuit să aibă în structura sa o secție ATI (Anestezie-Terapie Intensivă), însă conform autorizației sanitare de funcționare, clinica nu are în structură o astfel de secție.

Copiii atât de mici au nevoie adesea de anestezie totală pentru a sta nemișcați în timpul intervențiilor stomatologice sau a altor tipuri de intervenții medicale, însă cabinetul stomatologic din Pitești nu este autorizat, conform legii, pentru a face anestezii totale.

Clinica stomatologică din Pitești are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție. Din ASF nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de functionare o secție de ATI, nici obiectul de activitate anestezie-analgo-sedare, este concluzia la care a ajuns Ministerul Sănătății, după primele verificări.

O anchetă în acest caz a Ministerului Sănătății și a Direcției de Sănătate Publică Argeș este în derulare. Ancheta inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș a fost demarată la solicitarea Ministerului Sănătății.

Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico–sanitare din unitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro