Ministru ucrainean: Kievul intelege criticile Romaniei legate de Canalul Bastroe, dar are pretentii reciproce
Ucraina percepe cu intelegere si in mod constructiv critica Romaniei formulata in legatura cu realizarea canalului Dunare – Marea Neagra pe bratul Bastroe, dar are pretentii reciproce fata de partea romana, legate de poluarea transfrontaliera, a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate agentiei UNIAN, ministrul ucrainean al mediului inconjurator, Georgi Filipciuk.
“Este o chestiune de politica serioasa. Iar noi, ca department care raspunde de protectia naturii, vom face tot pentru a nu se produce nici o deversare in directia Ucrainei, cu incalcarea normelor ecologice. In acelasi timp am putea avea pretentii reciproce fata de Romania. Dar noi nu le putem pe tapet”, a spus Filipciuk.
Oficialul de la Kiev a precizat ca Ucraina “are numeroase probleme generate de construirea de catre partea romana a canalelor suplimentare pe bratul Sf Gheorghe (constructia canalelor presupune modificarea cursului Dunarii si o redirectionare a apelor in favoarea zonei romane a Deltei, dar si de influenta transfrontaliera exercitata de deversarea de substante nocive de catre 26 de intreprinderi romanesti. In plus, riscuri transfrontaliere suplimentare vin dinspre centrala atomica de la Cernavoda sau de constructia unui deposit pentru deseuri radioactive etc.
“Problema politicii transfrontaliere in domeniul ecologic este foarte complicata pentru ca nu are loc un dialog activ intre Ucraina si Romania in jurul canalului Dunare-Marea Neagra, dar nici intre Ucraina, Romania si Moldova in legatura cu constructia portului Giurgiulesti. De aceea, Romania, dupa care si Moldova, folosesc tribuna doar pentru a acuza Ucraina. Cred ca toate aceste invinuiri univectoriale nu au nici un fundament real in momentul de fata”, considera Filipciuk.
El a subliniat ca Ucraina priveste realizarea canalului Dunare Marea Neagra, precum si extinderea si modernizarea magistralei de transport in delta fluviului Dunare, drept proiect geopolitic. “Astazi ar trebui sa existe o politica normala in domeniul ecologiei. Fara indoiala, pe teritoriul Ucainei exista obiective industriale si magistrale – fluviale si terestre. A spune ca toate acestea nu polueaza atmofera ar fi un neadevar. Subliniez inca o data ca toate aceste chestiuni nu trebuie reprosate doar Ucrainei, pentru ca Ucraina intrevede in aceste critici nu doar tematica ecologica, dar, inainte de toate, un substrat economic si politic”, a explicat ministrul.
Ministrul de la Kiev a mentionat ca Ucraina este dispusa la un dialog constructive in cadrul “unor grupe serioase de expertiza” pentru reglementarea pretentiilor reciproce in conformitate cu standardele ecologice, in contextual poluarii transfrontaliere. In acelasi timp, a adaugat Filipciuk, Ucraina este gata sa accepte “orice critici cu destula toleranta, in mod echilibrat si constructive. Vrem sa obtinem o expertiza internationala in conformitate cu normele internationale, pentru a ajunge la o evaluare obiectiva, pentru ca nimeni nu doreste un dezastru ecologic”.