Sari direct la conținut

Ministrul afacerilor externe a facut o vizita de lucru la Berlin/ Melescanu si omologul sau german au discutat despre stadiul relatiei bilaterale si despre intensificarea cooperarii romano-germane

HotNews.ro
Teodor Melescanu si Sigmar Gabriel, Foto: Hotnews
Teodor Melescanu si Sigmar Gabriel, Foto: Hotnews

Ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, s-a intalnit astazi la Berlin cu ministrul federal al afacerilor externe, Sigmar Gabriel. Vizita lui Melescanu in Germania are loc in contextul aniversar al acestui an, intrucat se implinesc 50 de ani de cand relatiile diplomatice dintre Romania si Germania au fost reluate si 25 de ani de cand a fost semnat Tratatul de prietenie romano-german privind cooperarea in Europa. Totodata, anul acesta se implinesc 10 ani de la aderarea Romaniei la UE.

Ministrul Melescanu si omologul sau german au discutat despre stadiul relatiei bilaterale, dar si despre intensificarea cooperarii romano-germane.

„Teodor Melescanu a subliniat rolul esential pe care minoritatea germana il are in arhitectura relatiei bilaterale, subliniind sprijinul pe care Guvernul Romaniei il acorda prezervarii identitatii culturale si lingvistice a etnicilor germani din tara noastra”, se anunta in comunicat.

In privinta relatiilor economice romano-germane, s-a subliniat „faptul ca Germania continua sa fie, de ani buni, primul partener comercial si unul dintre cei mai importanti investitori. Ministrul roman a prezentat indicatorii macroeconomici ai Romaniei si eforturile guvernului de la Bucuresti pentru crearea unui climat economic stabil, cu un cadru fiscal prietenos, care sa stimuleze atragerea de noi investitii”, se mai arata in comunicat.

S-a mai discutat despre o viitoare candidatura a Romaniei „la urmatorul val de extindere a OCDE”, intrucat Romania reprezinta tara cu „cea mai mare contributie voluntara financiara dintre statele nemembre CODE” si cu „cea mai mare economie non-OCDE din UE”.

„Discutiile au reafirmat faptul ca Romania si Germania au aceeasi preocupare pentru ca UE sa ramana un proiect de succes, o institutie eficienta si solidara, apropiata de cetatean, bazata pe principiile democratiei si libertatii. Acestea sunt principiile dupa care Romania se va ghida in perioada in care va detine Presedintia Consiliului UE, in primul semestru al anului 2019. Oficialul roman a aratat ca gradul de pro-europenism al societatii romanesti este printre cele mai mari din UE. Faptul ca pe scena politica romaneasca nu exista partide extremiste sau anti-europene este o dovada a maturitatii cetatenilor Romaniei si a polului de echilibru pe care Romania il poate reprezenta”.

De asemenea, au mai fost discutate si subiecte de actualitate de pe agenda internationala si evolutiile din vecinatatea estica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro