Ministrul agriculturii din Bulgaria: Mai încet despre fraudele cu subvenții, să nu ni le oprească Bruxelles-ul
Ministrul bulgar al agriculturii, Desislava Taneva, îi sfătuiește pe reprezentanții asociațiilor de profil să tacă cu privire la fraudele cu subvențiile pentru fructe și legume, întrucât, din cauza procentului ridicat de nereguli, Comisia Europeană poate sista finanțarea sectorului. Acest lucru a reieșit dintr-o înregistrare scandaloasă a unui Consiliu Consultativ în sistem de videoconferință privind producția de legume și pomicultură, care a fost dată publicității luni de site-ul Bivol și despre care se crede că a avut loc la sfârșitul lunii martie, relatează ziarul bulgar Capital, citat de Rador.
Cazul se referă la ultimele plăți, de circa 75 de milioane de leva, în conformitate cu schema de sprijin cuplat pentru fructe și legume, care au fost efectuate la jumătatea lunii martie și se referă la recolta din anul 2019. Atunci, verificările masive ale candidaților pentru subvenții au stabilit că pe aproape 10% din terenurile declarate nu a existat deloc recoltă, ori au fost declarate legume diferite de cele cultivate, pentru a primi o finanțare mai mare. Astfel, procentul de abatere este de câteva ori mai mare decât cel standard, care este de 2%. Ceea ce reprezintă un semn de control ineficient și un motiv potențial ca schema să fie chiar oprită, cu toate că în poziția oficială privind cazul, cea de luni, Ministerul Agriculturii trage o concluzie exact opusă.
“Să nu ne lăudăm cu cât de escroci suntem”
Din clipul video dat publicității de site-ul Bivol se vede clar că, în timpul videoconferinței, reprezentantul Asociației Ardeiul Bulgăresc, Gheorghi Vasilev, informează că membrii asociației au primit anul acesta subvenții mai mari decât se așteptau. Cu precizarea că se pot gândi de ce este așa, Vasilev cere ca Ministerul Agriculturii să trimită o estimare exactă a modului în care s-au calculat banii.
Întrebarea o încurcă vizibil pe ministra agriculturii, Desislava Taneva, care spune că va fi făcut calculul, însă “noi ne abținem de la multe informații, deoarece toată lumea știe că procentele cresc din cauza numărului mare de verificări”. După o scurtă sinteză a tipurilor de verificări – la fața locului sau prin sateliți – făcută de ministrul adjuct al agriculturii, Virginia Krâsteva, Taneva iese cu un apel scandalos la adresa sectorului. “Stimați colegi, dacă serviciile europene aprofundează aceste aspecte, noi ne compromitem angajamentul (sprijinul- n.r.)”, spune ministra, adăugând că nivelul ridicat de abateri înseamnă că asemenea plăți nu ar trebui să existe deloc. “Eu vă propun să susținem că nu avem asemenea escrocherii și totul este în regulă, pentru ca altfel și de asta ne vor opri. În cele din urmă, noi am făcut ceea ce a dorit sectorul. Dar acum să ne lăudăm cu cât suntem de escroci? Mâine poate vor spune că nu trebuie să primim acest ajutor”, se mai aude în înregistrare.
Ministerul bulgar al Agriculturii a anunțat într-o poziție oficială că înregistrarea publicată de Bivol este “scoasă din contextul discuției”. Ministerul susține că intensificarea verificărilor, anul trecut, a dus la o subvenție mai mare pentru producătorii de bună credință. “Ministrul Taneva a declarat în repetate rânduri că dacă aceste verificări nu ar fi fost făcute de instituții, în cazul unui eventual audit din partea Comisiei Europene se va pune problema sprijinului. “Rezultatele verificărilor sunt o dovadă a eficienței sistemului de control al ministerului și Fondului pentru Agricultură, precum și al măsurilor luate”, se mai arată în declarația oficială.
În aceasta se susține că nu s-a ascuns ce arată inspecțiile, însă, în același timp, și că “pentru a nu submina prestigiul producătorilor bulgari de bună credință, nu am considerat că este necesar să ne “lăudăm” cu rezultatele verificărilor”.
Subvenții pentru legume inexistente
Cazul pe care Taneva îl discută cu sectorul are în vedere numărul mare de nereguli descoperite anul trecut. Ca sector sensibil, fructele și legumele primesc subvenții suplimentare în afara plăților de bază pe suprafață (sub 20 de leva pe decar), cotizațiile fiind diferite pentru fiecare tip de cultură și variază între 85 și 127 de leva pe decar pentru legumele cultivate pe câmp, ajungând la peste 1.700 de leva pe decar la producția de seră. Aceste sume sunt acoperite de bugetul bulgar (adică de contribuabil), iar subvențiile pe decar sunt de la Bruxelles.
Potrivit informațiilor neoficiale ale ziarului bulgar “Capital”, de ani de zile asociațiile de branșă din sector insistă ca Ministerul Agriculturii să majoreze semnificativ verificările candidaților pentru subvenții pentru fructe și legume, având în vedere că între aceștia sunt și persoane care au anunțat că cultivă legume, dar în realitate nu fac asta. Iar prezența fermierilor fictivi pe listele celor care se bucură de sprijin, în afară de faptul că e o fraudă, reduce și subvenția pentru producătorul corect, pentru că suma totală fixată se împarte între toți cei ce au solicitat finanțare.
Acest apel, în cele din urmă, a fost auzit abia anul trecut, când Fondul pentru Agricultură și Ministerul Agriculturii au majorat de la 5% la 50% vizitele la fața locului la terenurile la care s-a declarat cultivarea de legume și fructe. Acest lucru este confirmat și de declarația oficială a ministerului de luni, în care se arată că inspecțiile pe teren sunt intensificate “tocmai datorită semnalelor primite pentru fraude cu declararea de suprafețe pentru sprijin”.
”În niciun alt mandat politic un procent atât de mare de verificări nu este efectuat”, mai arată Ministerul Agriculturii de la Sofia.