Sari direct la conținut

Ministrul Andrei Marga si revolutia indecentei (Updated)

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES

Ne aflam, neindoios, in plina “revolutie a bunului simt”, spre a relua antifrastica sintagma antonesciana. Adica intr-una in care au disparut noimele si se practica, fara urma de bun simt, abuzul si arbitrariul. Revolutie? Poate. Dar a indecentei, a tupeului si a obrazului gros. Departe de a demisiona, tinand seama de flagrantele sale gafe si contra-performante, dl Andrei Marga, militant al PNL, ideolog al USL, a devenit ministru. Nimeni nu a oferit nicio explicatie pentru aceasta schimbare de statut. Acesta este acum rangul (si salariul) presedintelui ICR, egal ierarhic cu Ministrul Culturii si cu Ministrul de Externe. Orgoliul profesorului Marga este, in fine, satisfacut. Macar pentru moment.

Egocentric si grandoman, omul nu poate trai fara onoruri de inalt demnitar. Indemnizatia trebuie sa fie pe masura. Are nevoie de prim-plan, de reflectoare, de aplauze. Fiecare gest tradeaza un irepresibil apetit al puterii. Adjunctii sai sunt asimilati secretarilor de stat. Evident, daca acelasi lucru s-ar fi intamplat in cazul conducerii Horia Patapievici-Mircea Mihaies-Tania Radu, corul celor care denuntau cu sfanta manie justitiara “pupinismul”, “oportunismul”, “servilismul”, si “sinecurismul” intelectualilor “basescieni” ar fi intrat in transa. Horia Patapievici ar fi fost pus, pentru a cata oara, la stalpul infamiei.

“Antenele” ar fi transmis non-stop emisiuni furibunde. S-ar fi ras sardonic, s-ar fi chiuit lubric si chicotit obscen: “Ce v-am spus noi, e vorba doar de bani si de functii”. Ce veselie pe Badea, Gadea, Ciutacu si altii ciuvici! Ce cascada de infamii, insinuari si insulte! Acum, desigur, tac. Indignarea lor, grivcocomandata, este mereu unidirectionala. Cat despre politizare, nu mai e nevoie de niciun comentariu. Sucomba programe culturale de prim rang, ICR-ul s-a transformat intr-un fel de colhoz protocronist, dar Marga este, prin vointa lui Crin si gratia Senatului uselist, ministru.

Iata un articol pe acest subiect aparut in revista 22:

“Dupa pierderea Ministerului de Externe, Andrei Marga a fost consolat pe sest cu rangul de ministru al … ICR. Promotorul culturii prin calorifer s-a luptat cu osirdie sa fie reconectat la o titulatura, functia de presedinte ICR nemaifiindu-i pesemne suficienta. Si nici salarizarea.

La dezbaterile din Senat pe marginea Ordonantei de Urgenta 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, prin care ICR a fost scos de sub autoritatea Preşedintelui României şi trecut sub cea a Senatului, a fost strecurata o modificare mica, dar esentiala.

La articolul 5 din Ordonanta cu pricina, presedintele ICR in loc sa aiba rang de subsecretar de stat, asa cum era in initiativa Guvernului, primeste rang de ministru. Nici cei doi vicepresedinti nu au fost uitati, rangul de subsecretar de stat a fost transformat in cel de secretar de stat.

Iata ce frumos suna noul articol 5 din Ordonanta 27/2012

“Conducerea operativa a institutului este asigurata de un presedinte cu rang de ministru (in forma Guvernului era secretar de stat n.r.), ajutat de doi vicepresedinti cu rang de secretar de stat (era subsecretar de stat n.r), numiti si revocati din functie de plenul Senatului, cu votul senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului”.

Articolul are o continuare la fel de interesanta, care insa ii pune lui Marga in spate greaua povara a doua “calitati”: cea de presedinte ICR si de membru de partid. Secretarii de stat, adica subalternii ministrului ICR, sint insa obligati sa ramina, macar pe hirtie, doar cu functia publica.

“Functia de vicepresedinte al Institutului este incompatibila cu calitatrea de membru al unui partid politic”. (articol 5 continuare)

Cu ocazia votului din Senat a fost sporit şi numărul membrilor din Consiliul de Conducere al ICR, de la 21 la 23, asta pentru ca tot sintem in plina austeritate marca Ponta.

Amendamentele cu pricina au fost introduse de Sergiu Nicolaescu cu putin timp inainte de moarte, lasind astfel o dulce mostenire urmasilor sai din Comisia de Cultura si din plenul Senatului. Votul in Senat spune multe despre trainicia USL si inexistenta opozitiei: DA- 128 voturi, NU-7. Aferim!

In sfirsit, problema nu e atit ca Marga a fost procopsit cu titulatura@venitul aferent care sa-i oblojeasca orgoliul ranit de punerea pe faras de la Ministerul de Externe, ci discretia gestului. Ea e de inteles.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro