Ministrul Educatiei anunta ca va schimba conducerea Institutului de Stiinte ale Educatiei, care se ocupa de curriculumul scolar
Liviu Pop, ministrul interimar al Educatiei, va schimba conducerea Institutului de Stiinte ale Educatiei care se ocupa, printre altele, de realizarea curriculumului scolar, a anuntat acesta pentru HotNews.ro. Printre motivele schimbarii se numara „faptul ca mi s-a adus un program de implementare a programelor scolare pana in anul 2019”, a explicat ministrul, care a declarat pentru HotNews.ro ca are un calendar de realizare a curriculumului „care trebuie sa dureze maximum 4 ani”. Contactata de HotNews.ro, Mihaela Singer, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei, a declarat ca nu stia ca va fi schimbata si ca a venit la institut in ianuarie 2012, timp in care institutul a realizat 60 de programe pentru clasa pregatitoare si a lansat in dezbatere publica programele pentru clasele I si a II-a.
Liviu Marian Pop, ministrul interimar al Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca va schimba conducerea Institutului de Stiinte ale Educatiei. „Nu am reusit sa am o intalnire cu cei din institut sa facem o selectie de CV-uri. In principiu as dori pe cineva din institut, care a lucrat, iar pentru asta trebuie sa ma uit peste CV-urile de la personal, dar cu ziua de astazi nu am avut timp. Maine sper sa finalizez problema asta”, a explicat ministrul, care a precizat ca daca nu va numi un director din cadrul institutului, atunci functia va fi preluata de „un profesor cu merite deosebite din sistem”.
Intrebat de ce a decis sa o schimbe din functie pe Mihaela Singer, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei (ISE), Liviu Marian Pop a declarat ca din cauza faptului „ca mi s-a adus un program de implementare a programelor scolare pana in anul 2019, pentru faptul ca acest institut, desi avea o lege de aproape 2 ani, nu a elaborat nici macar o propozitie legata de programa scolara pentru clasa a IX-a care ar trebui de la 1 septembrie anul acesta sa intre in functiune, clasa a V-a care in momentul de fata trebuia sa aiba alta programa nu va beneficia nici in toamna acestui an de alta programa”.
„Mai precis, s-a elaborat doar programa pentru clasa pregatitoare si programa pentru clasa I si clasa a II-a este acum in dezbatere publica. Iar pana in 2019 nu mi se pare un lucru bun sa tot schimbam programele. Fetita mea e in clasa a II-a, chiar nu vreau sa ajung sa fac experiente din educatia fetitei mele”, a declarat pentru HotNews.ro Liviu Pop.
Ministrul interimar al Educatiei a sustinut ca are un calendar de realizare a curriculumului scolar. „Am o proiectie care trebuie sa dureze maximum 4 ani. Ar insemna ca anul acesta sa se finalizeze cls. a V-a si cls. a IX-a, anul viitor cls. a VI-a, a VII-a, a X-a, a XI-a si in 3 sau 4 ani a VIII-a si a XII-a. Iar anul viitor si a III-a si a IV-a”, sustine ministrul interimar.
In ce priveste programele pentru scoala profesionala, „acolo se lucreaza foarte bine, nu este atributia ISE-ului. Acolo cred ca anul viitor putem avea programele integrale”, a precizat Pop.
„Eu voi scoate postul la concurs de sef la ISE si am sesizari ca dansa Mihaela Singer ar fi in conflict de interese, deci ANI ar trebui sa se autosesizeze. Cred ca asta ar fi motivul mai important decat faptul ca intarziem”, a continuat ministrul. Intrebat cu privire la aceasta incompatibilitate, ministrul a declarat: „am auzit de incompatibilitate, nu este atributul meu, ANI ar trebui sa se autosesizeze. Am inteles din declaratiile din presa, nu am verificat acest lucru. Daca voi constata ca exista acest lucru voi constata eu ANI, dar nu e obiectivul meu”.
Liviu Pop a precizat ca nu si-a propus sa schimbe comisia care se ocupa de curriculum. „Pe mine ma intereseaza managerul acestei institutii care sa faca un program realist”, sustine ministrul.
Referitor la programele de formare a cadrelor didactice care vor prelua clasa pregatitoare din toamna, Pop a declarat ca exista un calendar si ca la mijlocul lunii iulie sau inceputul lunii august va incepe formarea. „Este un calendar clar, se cauta locatie, formatori si se vor face doua etape: in prima etapa se vor face cate 4 formatori in fiecare judet, dupa care acestia se vor deplasa in fiecare judet si vor forma acolo”, a afirmat Pop.
Mihaela Singer, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei
Contactata de HotNews.ro, Mihaela Singer, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei, a declarat ca nu stia de aceasta decizie a ministrului Educatiei. „Am venit la institut la 1.01.2012 pe un mandat de 6 luni, care expira pe 30 iunie. In acest timp, am pornit procesul de elaborare de curriculum”, a precizat aceasta.
„Au fost realizate: o conceptie, planul de invatamant, 60 de programe pentru clasa pregatitoare si lansate in dezbatere programele pentru clasele I si a II-a”, a declarat Mihaela Singer.
Institutul de Stiinte ale Educatiei este o institutie nationala de cercetare – dezvoltare în domeniul educatiei care este finantat de Ministerul Educatiei, potrivit site-ului institutiei. Vezi aici obiectivele Institutului de Stiinte ale Educatiei.