Sari direct la conținut

Ministrul Educației, reacție în scandalul Cărtărescu: „Într-o Românie polarizată și conflictuală nu poți să te aștepți la o Academie complet altfel”

HotNews.ro
Daniel David, rector UBB, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Daniel David, rector UBB, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Ministrul Educației, Daniel David, a reacționat după ce scriitorul Mircea Cărtărescu nu a reușit să devină membru corespondent al Academiei Române, obținând doar 73 de voturi din cele 74 necesare. Într-o postare pe blogul său, David a spus că înțelege criticile, dar subliniază că propunerea a fost susținută de o majoritate largă în cadrul Academiei.

„Din păcate, nu s-a ajuns acum la pragul critic. A lipsit un singur vot!”, a explicat ministrul Educației. „Mircea Cărtărescu va deveni însă membru al Academiei Române în viitorul apropiat, sunt sigur de asta, și mă voi bucura să-l pot saluta în Aula Academiei în acel moment.”

David consideră că acest eșec nu trebuie interpretat doar ca un refuz categoric, ci mai degrabă ca un efect al tensiunilor interne din Academie: „Deocamdată trebuie să înțelegem că Academia Română are dificila misiune de a promova excelența cu oameni care o înțeleg pe alocuri diferit, prinși între tradiție vs. modernitate sau între trecut vs. prezent vs. viitor. Mai mult, unii (adesea membri mai vechi) consideră Academia ca fiind mai a noastră (de aici urmând: «cine pe cine aduce»), nu ca o instituție a țării («cine are merite pentru a fi propus»)”.

„Într-o Românie polarizată și conflictuală nu poți să te aștepți la o Academie complet altfel”

„Într-o Românie polarizată și conflictuală nu poți să te aștepți la o Academie complet altfel, deși academicul și angajamentul comun pentru excelență mai atenuează neînțelegerile dintre noi și canalizează, în interior, lucrurile și în sensul bun, lăsând loc și de «bună ziua»”, a continuat

David a subliniat că direcția în care se îndreaptă Academia Română este una bună, dar „în acest proces de transformare, trebuie să fim toți mai atenți la nuanțe și la declarațiile publice, pentru a comunica corect cu societatea și pentru a nu expune Academia sau unii colegi unor critici injuste.”

„Ca să nu mai spun că apar uneori și situații hilare – care devin deliciul publicului, dar afectează seriozitatea Academiei – în care, spre exemplu, culmea, un om mai de centru-dreapta ca mine (prin prisma angajamentului pentru excelență/meritocrație/competiție) este văzut de unii colegi din Academie ca «progresist», iar președintele mai tradiționalist (așa cum se autodefinește) al Academiei, împreună cu întreaga conducere, devin acum în ochii unor colegi mai mult decât «progresiști», chiar «woke», evident, ambele calificative fiind negative în înțelegerea colegilor evaluatori”, a mai scris ministrul Educației pe blog.

Cărtărescu nu a fost admis ca membru al Academiei Române

Mircea Cărtărescu, scriitorul român cu cele mai multe premii internaționale, nu a întrunit voturile necesare pentru a intra în Academia Română. Cărtărescu ar fi avut nevoie de 74 de voturi ale membrilor Adunării Generale a Academiei Române pentru a deveni membru corespondent. A obținut doar 73. 

Printre contestatarii săi, Valeriu Matei a jucat un rol important. Scriitorul, membru de onoare, este și directorul general al Editurii Academiei Române. Înainte de vot, Matei a distribuit chiar un apel prin care aducea argumente împotriva acceptării lui Mircea Cărtărescu.

„La Mircea Cărtărescu sunt trei personaje: tăticul, mămica și Mircea. În literatură trebuie să faci oameni mai vii, cum l-a făcut Dostoievski pe Raskolnikov, Shakespeare pe Hamlet”, a explicat și Nicolae Breban (91 ani), când HotNews l-a întrebat de ce crede că Mircea Cărtărescu nu este un scriitor bun.

Într-o reacție după decizia Academiei Române, filozoful și eseistul Gabriel Liiceanu a întrebat: „N-ar fi mai bine să desființăm întâi această adunătură incertă iscată din volbura istoriei?”

Pata de pe imaginea Academiei Române, „încă una pe lângă atâtea de la 1948 încoace”, nu se va șterge, spune poeta și prozatoarea Ana Blandiana, care a protestat în Adunarea Generală a forului, după decizia de a nu-l accepta ca membru corespondent pe Mircea Cărtărescu.

Facultatea de Litere din cadrul Universității din București, unde Mircea Cărtărescu a predat din 1991 până în 2021, transmite că nu este dezamăgită doar de rezultatul votului, dar și de modul cum s-a desfășurat procedura cu atacuri la adresa scriitorului.

INTERVIURILE HotNews.ro