Ministrul Educatiei solicita ANI sa clarifice situatiile de incompatibilitate in cazul rectorilor-parlamentari
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, solicita Agentiei Nationale de Integritate sa ia masurile legale pentru clarificarea situatiilor de incompatibilitate. Cererea ministerului se refera la persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica si functia de rector. In aceasta situatie sunt rectorii-parlamentari Ecaterina Andronescu (PSD), Iosif Dragulescu (PDL), Nicolae Robu (PNL) si Florian Popa (PSD). Sub incidenta legii ar putea intra si sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, Corina Dumitrescu, care este candidat pe lista de validare la pozitia de membru CSM din partea societatii civile. Daca aceasta va fi aleasa in CSM, potrivit noii legi a educatiei va trebui sa aleaga intre locul in CSM si cel de rector al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”.
- Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a declarat pentru HotNews.ro ca Agentia a mai primit o sesizare in acest caz, luni, iar termenul in care se va solutiona cererea este de 2-3 luni.
Potrivit regulamentului CSM, Corina Dumitrescu ar avea 15 zile la dispozitie sa isi rezolve starea de incompatibilitate, in caz ca va fi aleasa si ca ANI va decide ca se afla intr-o situatie de incompatibilitate.
Solicitarea ministrului Educatiei vine la trei zile dupa expirarea termenului de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale, termen in care persoanele care detin functia de rector ar fi trebuit sa opteze intre aceasta functie si cea de conducere sau de demnitate publica si/sau functia de conducere in cadrul unui partid politic. In solicitarea semnata de ministrul Daniel Funeriu si trimisa catre presedintele ANI, Catalin Macovei, se arata urmatoarele:
„Ca urmare a punctului de vedere transmis prin adresa 531/01.03.2011 cu privire la prevederile art. 215 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 prin care opinati ca
‘de la data intrarii in vigoare a legii, detinerea unei functii de conducere sau demnitate publica si/sau a unei functii de conducere in cadrul unui partid politic, simultan cu detinerea functiei de rector in universitatile de stat, particulare si confesionale, genereaza o situatie de incompatibilitate’
si ca
‘in cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii educatiei nationale […] persoanele care detin functia de rector trebuie sa opteze intre aceasta functie si functia de conducere sau de demnitate publica si/sau functia de conducere in cadrul unui partid politic detinute’
si avand in vedere faptul ca perioada de 60 de zile a expirat, va solicit sa dispuneti luarea masurilor legale in vigoare pentru clarificarea situatiilor de incompatibilitate”.
Art 215 alin. (3) din Legea educatiei nationale la care face referire solicitarea Ministerului Educatiei este urmatorul:
„Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului”.
Cum au incercat rectorii-parlamentari sa scape de incompatibilitate
Parlamentarii-rectori au incercat, cu ajutorul parlamentarilor – juristi, sa gaseasca o portita legislativa pentru a-si mentine cele doua functii. Noua lege a Educatiei interzice detinerea simultana a functiei de rector cu cea de parlamentar. Comisia Juridica de la Camera Deputatilor a decis, pe 22 februarie, ca „deputatii care detin si functia de rector nu pot fi declarati incompatibili, deoarece la momentul in care au fost alesi legislatia nu interzicea cumulul de functii„.
Pe 1 martie, o decizie similara era luata si de Comisia juridica aSenatului. Senatorii juristi au motivat votul spunand ca acest cumul de functii este posibil avand in vedere prevederile Legii privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, act normativ potrivit caruia deputatii si senatorii pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.
ANI: Deciziile Comisiilor juridice nu sunt opozabile Agentiei
Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a declarat pentru HotNews.ro ca „deciziile Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor nu sunt opozabile punctului de vedere al Agentiei Nationale de Integritate, in cazul in care suntem sesizati”. Potrivit acestuia, „exista si precedent judiciar in aceasta materie, respectiv in cazul unui senator aflat in functie prin decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Galati”.
Citeste si: