Ministrul german al apărării reacţionează cu scepticism la planul de pace al Beijingului: „Să judecăm China după acţiuni, nu după vorbe”
Ministrul german al apărării Boris Pistorius a reacţionat cu scepticism duminică la iniţiativa Chinei pentru pace în Ucraina, informează agențiile Reuters și Agerpres.
„Când aud informaţii – şi nu ştiu dacă ele sunt adevărate – potrivit cărora China ar intenţiona să furnizeze drone-kamikaze Rusiei, în timp ce prezintă în acelaşi timp un „plan de pace”, atunci eu sugerez să judecăm China după acţiunile sale, nu după vorbe”, a declarat Pistorius la postul public de radio Deutchlandfunk.
În ediţia sa de vineri, săptămânalul german Der Spiegel informa că Beijingul preconizează să înceapă o producţie la scară mare de drone de atac kamikaze în contul armatei ruse în vederea unei posibile utilizări a acestora în Ucraina.
SUA au acuzat la rândul lor în această săptămână China că are în vedere să furnizeze arme Rusiei pentru a-i sprijini ofensiva în Ucraina, ceea ce Beijingul dezminte.
Joi seară, cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat să nu existe „iluzii” cu privire la China în conflictul ucrainean, subliniind că aceasta nu a criticat până acum invazia rusă.
Propunerea Chinei pentru Ucraina, care nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare etc., nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina.
Iniţiativa chineză a fost primită favorabil de Moscova, conform unei declaraţii transmise vineri prin Ministerul său de Externe, care îşi reafirmă disponibilitatea pentru dialog, însă în condiţiile recunoaşterii „noilor realităţi teritoriale” din Ucraina.
- Citește și: Joe Biden respinge planul Chinei pentru pace în Ucraina: „Dacă Putin îl aplaudă, cum poate să fie bun?”
Boris Pistorius: Kievul decide când să înceapă negocieri cu Moscova / Crimeea trebuie restituită Ucrainei
Potrivit lui Boris Pistorius, Kievul este cel care trebuie să decidă când şi în ce condiţii să înceapă negocieri cu Moscova şi acelaşi lucru este valabil pentru orice decizie asupra eliberării Peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
„Da, Crimeea este teritoriu ucrainean şi de aceea el trebuie restituit” (de Rusia Ucrainei), a declarat ministrul german al apărării. „Însă, din nou: aceasta nu este o decizie care ţine de noi”, a subliniat ministrul german.
Preşedintele ucrainean Zelenski a declarat în repetate rânduri că trupele sale vor alunga în cele din urmă Rusia din teritoriile capturate, inclusiv din Peninsula Crimeea.
___