Sari direct la conținut

Ministrul italian de interne: E mult de lucru si cu judecatile, si cu prejudecatile legate de tigani

HotNews.ro

Miercuri s-au incheiat, la Scoala Superioara de Administratie a Ministerului de interne italian din Roma, lucrarile primei Conferinte Europene cu privire la tigani.

Lucrarile au inceput cu un cuvant de deschidere al subsecretarului italian din cadrul ministerului de interne, Marcella Lucidi. Ea a salutat reprezentantii asociatiilor si organizatiilor tiganilor prezente in Italia, care s-au declarat satisfacuti ca, pentru prima data „s-au simtit importanti si implicati in chestiunile pe care ii privesc in mod direct, in colaborare cu insitutiile si comunitatile care ii gazduiesc”.

Prejudecati cu privire la tigani: tiganul e hot, tiganul e murdar

In interventia sa, ministrul de interne Amato a subliniat existenta numeroaselor prejudecati cu privire la tigani. „Exista stereotipuri: tigan – hot, tigan – murdar, stigmate ale infamiei care trebuie sa fie sterse”. Tocmai existenta numeroaselor prejudecati a determinat necesitatea unei conferinte pe tema tiganilor. O conferinta necesara si premergatoare oricaror masuri de ordin legislativ.

Iesind el insusi din stereotipul ministerial, Amato a folosit o parabola filozofica pentru a descrie prejudecatile legate de tigani: „avem de a face cu scheme create de habentes in dauna a non habente, adica ale celor care au in dauna celor care nu au”, scheme care dau nastere unor dezastre umane. Amato a comparat situatia tiganilor din taberele de nomazi de langa marile metropole cu satele africane: ” avem de-a face cu un mic Darfur la marginea oraselor noastre, dar nimeni nu-si aduce contributia pentru a face ceva”.

Alta tema abordata de ministrul italian a fost importanta crearii unui statut special pentru tiganii din Italia, in stransa legatura cu crearea unui statut special pentru apatrizi. Contrazicand perceptia majoritatii italienilor, care asociaza tiganii cu Romania, Amato a vorbit despre tiganii proveniti din fosta Iugoslavie. Ei au ajuns in Italia cu multi ani in urma, dar nu au nici documente si, formal, nici nationalitate.

In continuare, Amato a aratat cat de greu le este autoritatilor italiene sa concilieze stilul de viata al nomazilor cu cel occidental.

In sfarsit, un apel catre insitutiile comunitare, catre Europa, „care are un rol important, un rol hotarator; pentru ca problema tiganilor priveste intreg continentul. Este foarte mult de lucru, si cu judecatile, si cu prejudecatile”, a concluzionat ministrul italian.

Tot mai multi tigani aleg calea preotiei!

Anastasia Crickley, Directoarea Agentiei pentru Drepturile fundamentale in Uniunea Europeana, a prezentat ultimele date cu privire la prezenta tiganilor in Europa.

Tiganii au fost prezentati si dintr-o alta perspectiva de catre arhiepiscopul Agostino Marchetto, secretar al Consiliului Pontifical al Pastoralei pentru imigranti si nomazi. El a declarat ca tot mai multi tigani aleg calea preotiei, avand vocatia diaconatului si sacerdotiului. „In Europa sunt peste 4 milioane de tineri tigani, care trebuie ajutati cu o adecvata instructie si formare profesionala”. El a atras atentia asupra generatiei viitoare europene, care trebuie pregatita cu „o noua constiinta”.

Seminar International pentru drepturile si obligatiile tiganilor in aprilie

Franco Frattini, vice-presedinte al Uniunii Europene, a descris intalnirea sa cu unii reprezentanti ai tiganilor. Intrebati care sunt preocuparilor lor majore, acestia i-au raspuns diplomatului italian ca sunt ingrijorati cu privire la siguranta lor. Tiganii se simt amenintati de prejudecatile pe care lumea le are cu privire la ei. In legatura cu asteptarile si dorintele lor, reprezentantii etniei au declarat ca cel mai mult isi doresc o casa. Frattini a atras atentia asupra chestiunii femeilor de etnie tiganeasca: ele sunt de doua ori discriminate: o data ca femei , apoi ca tiganci.

Ca reprezentant al institutiilor Comunitatii Europene, Frattini a prezentat progresele facute de Uniune pentru rezolvarea chestiunii tiganilor: reorganizarea si imbunatatirea Agentiei pentru Drepturile Fundamentale, finantarea proiectelor educative si stiintifice. In sfarsit, a anunta organizarea in luna aprilie a unui Seminar International pentru drepturile si obligatiile tiganilor, despre care se va raporta la Consiliul European.

Cristian David, de acord cu pragmatismul italienilor

Ministrul roman Cristian David, invitat special la Conferinta de catre ministrul Amato inca din luna octombrie 2007, s-a declarat „in concordanta cu omologul sau in ceea ce priveste abordarea pragmatica a chestiunii tiganilor”. El a subliniat un fapt pozitiv, acela ca toti mai multi tigani sunt in cautarea unui loc de munca.

Ministrul italian al familiei, Rosy Bindi, a descris mentalitatea tiganilor cu privire la familie: tiganii sunt legati de familia lor, individualismul nu exista. Discriminarea tiganilor trebuie combatuta, mai ales cu privire la minori: italienii nu vor sa adopte minori tigani, spre exemplu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro